Podem vol un independent per al 20-D a Catalunya
Sectors d’ICV i EUiA veuen Herrera amb bons ulls
BarcelonaHora de fer balanç. D’analitzar què ha passat perquè el 27-S es rebaixés el suflé de Catalunya Sí que es Pot i per no repetir errors de cara a les eleccions generals. Podem, que té el 50% de la confluència d’esquerres -ICV en té el 35% i EUiA el 15%-, comença a reaccionar després d’haver quedat en xoc pels mals resultats electorals, i ja ha posat en marxa la maquinària per escollir el candidat que representarà la coalició catalana a les generals. Asseguren que no tenen noms sobre la taula però sí quin perfil ha de tenir: altra vegada, consideren que ha de ser un independent qui assumeixi el repte d’encarar, ara sí, les eleccions a les quals pretenen catapultar Pablo Iglesias fins a la Moncloa.
“El candidat ha de ser o un independent o algú de Podem que compleixi aquests requisits, ja que la majoria dels nostres ho són”, asseguren fonts de la direcció del partit morat. El posicionament topa amb el d’un sector del nucli dirigent d’ICV i EUiA que veuria amb bons ulls que el líder ecosocialista Joan Herrera fos el cap de llista o, si més no, ocupés un lloc de sortida. D’entrada, perquè és ja prou conegut pel gran públic, però també perquè té experiència al Congrés -va ser-ne diputat del 2004 al 2010-, un aspecte que consideren important perquè la confluència ja té pactat amb Podem que tindran un grup parlamentari propi a Madrid.
El d’Herrera no és l’únic nom de les primeres travesses, també el nom de l’eurodiputat Ernest Urtasun ha sonat amb força, com ja va passar durant el procés per a la tria del candidat del 27-S. Sigui com sigui, Podem no vol ningú amb carnet. El precedent de l’experiència amb Lluís Rabell el tenen ben present. Tots els partits que formen part de Catalunya Sí que es Pot han coincidit a destacar-lo com “un bon candidat” però que no ha tingut temps de forjar una projecció pública i que, a més, ha quedat eclipsat per la figura omnipresent de Pablo Iglesias.
En tot cas, des de Podem assumeixen “el risc” de tornar a presentar un candidat a Catalunya que no sigui mediàtic. “La dificultat hi és si no és prou conegut, però no és l’únic que busquem. Valorem també la trajectòria i el discurs que pugui tenir”, argumenten des de la direcció del partit morat, els cercles dels quals estan en plena ebullició per evitar un nou daltabaix a Catalunya en unes eleccions generals on sí que es presentaran sota el nom de Podem.
Un debat “incòmode”
Ahir van ser els cercles de Podem Barcelona els que es van reunir per analitzar la situació. El secretari general de la capital, Marc Bertomeu, considera que el context de polarització de les eleccions ha perjudicat clarament la confluència. “No ens sentim còmodes en la manera com s’ha plantejat el debat nacional”, admet. Davant d’aquest diagnòstic, la formació intentarà modificar la manera de comunicar el seu plantejament, que es mantindrà inalterable: una “Espanya plurinacional” i el compromís de celebrar un referèndum perquè els catalans decideixin el futur de Catalunya.
Amb les xifres sobre la taula, han arribat a la conclusió que allà on Barcelona en Comú es va fer forta a les eleccions municipals, a les catalanes Ciutadans els ha passat al davant, com ara a Nou Barris, Sant Andreu o Sant Martí. A més, reconeixen que un suport explícit de l’alcaldessa Ada Colau hauria donat “un impuls” a la campanya, tot i que entenen que hagi volgut preservar el paper institucional. És complex arribar a la conclusió si anar als comicis juntament amb ICV ha perjudicat més o menys en els resultats. Hi ha qui creu que presentant-se en solitari i amb el seu nom original haurien obtingut millors resultats, però la majoria aposta per la reedició d’un pacte. També hi ha qui avisa que justament perquè les sigles d’ICV han quedat desdibuixades han perdut bona part de votants. “No tenim el trampolí que volíem”, admet Bertomeu. Tocarà arromangar-se i, altra vegada, contra rellotge.
Barcelona en Comú debatrà el seu paper
La Coordinadora de Barcelona en Comú debatrà quin paper ha de tenir a les eleccions espanyoles. Després que la plataforma electoral que lidera Ada Colau s’inhibís el 27-S, dimarts passat la cúpula admetia la seva inquietud “per la possibilitat que els governs ciutadans, ara al capdavant de ciutats com Barcelona, es trobin bloquejats per un resultat insuficient per a les forces del canvi a les futures eleccions generals”. Segons van informar ahir en un comunicat, volen “contribuir al fet que les urnes expressin un resultat favorable als interessos reals de la ciutadania”.