Política02/11/2012

Madrid invoca el precedent d'Algèria per defensar que Catalunya quedaria fora de la UE

Sáenz de Santamaría es nega a aclarir si Espanya vetaria l'entrada del nou estat independent a la Unió, si calgués demanar-hi el reingrés com el govern espanyol assegura. "No elucubraré sobre posicions. És un assumpte de prou transcendència", diu

Joan Faus
i Joan Faus

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha evitat aquest divendres pronunciar-se sobre si Espanya vetaria l'entrada a la Unió Europea (UE) d'una hipotètica Catalunya independent. "El govern no es pronuncia sobre hipòtesis", ha assegurat en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No elucubraré sobre posicions. És un assumpte prou transcendent", ha dit Saénz de Santamaría, que tot i així ha subratllat que les autoritats europees ja "han contestat" sobre aquest assumpte perquè els ciutadans sàpiguen les conseqüències de la independència, i ha dit que espera que "no arribi a produir-se mai" el moment d'aquesta decisió.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol equipara Catalunya amb el cas algerià

Saénz de Santamaría ha hagut de recórrer a una resposta del col·legi de comissaris europeus que posava com a exemple el cas de la independència d'Algèria de l'any 1962 per assegurar que Catalunya hauria de sol·licitar de nou l'ingrés a la UE. L'any 2004 la diputada socialista gal·lesa Eluned Morgan va preguntar a Brussel·les si serviria el precedent algerià, en cas que una regió europea s'independitzés. Quan el 1962 Algèria va deixar de ser una colònia de França va abandonar el mercat comú europeu, l'embrió de l'actual Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

L'aleshores president del col·legi de comissaris, Romano Prodi, va respondre així a la carta de l'eurodiputada gal·lesa: "Una nova regió independent, pel fet de la seva independència, es convertiria en un tercer estat en relació a la Unió Europea i, des del dia de la seva independència, els tractats ja no serien d'aplicació en el seu territori".

Afegeix Prodi: "Segons l'article 49 del Tractat de la Unió Europea, qualsevol estat europeu que respecti els principis establerts a l'article 6 (1) del Tractat de la UE podrà sol·licitar l'ingrés com a membre de la Unió". "Una sol·licitud així, si és acceptada pel Consell per unanimitat, requereix la negociació d'un acord entre l'estat sol·licitant i els estats membres sobre les condicions d'admissió i les adaptacions que aquesta admissió suposa dels tractats. L'acord està subjecte a la ratificació per part de tots els estats membres i l'estat sol·licitant".