EL DEBAT DE L'ESTAT PROPI

"La independència és un mal irreparable"

El president de Planeta ha tornat a parlar clar: "La independència té un cost que no podem pagar". José Manuel Lara reafirma que "no té sentit que les editorials espanyoles no estiguin a l'estat espanyol".

"SÓC CATALÀ I ESPANYOL" 
 José Manuel Lara va defensar ahir que a Catalunya "la convivència és possible i la no-convivència és impossible".
Laura Serra
15/10/2012
3 min

BARCELONALa presentació del premi Planeta, que s'entregarà aquesta nit -com cada 15 d'octubre, dia de Santa Teresa, des de fa 61 anys-, va quedar eclipsada ahir per les declaracions polítiques del president del Grupo Planeta, José Manuel Lara Bosch. Feia només quinze dies que l'empresari havia fet unes declaracions contundents en una ràdio del seu grup empresarial, amenaçant d'endur-se la seu de Planeta a Madrid en cas que el castellà deixés de ser oficial a Catalunya. Ahir Lara va anar un pas més enllà. Ni tan sols va parlar de la condició de cooficialitat de les dues llengües en una hipotètica Catalunya independent, sinó que va oposar-se de ple al procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Crec que la convivència a Catalunya era i segueix sent totalment possible, mentre que la no-convivència és impossible. La independència té un cost que no podem pagar. És un mal irreparable", va afirmar Lara. L'empresari va remetre's a la conferència de José Montilla al Fórum Europa de Madrid ara fa 5 anys, on l'expresident va alertar de la "desafecció" de Catalunya vers Madrid. Lara recorda que poc després ell hi va oferir una altra conferència i va dibuixar la radiografia de Catalunya: "Hi ha entre un 15% i 25% de gent que se sent només espanyola, un 15% o 20% que se sent exclusivament catalana i un 75% que, en diferent proporció, se sent catalana i espanyola". Però també va xifrar entre un 80% i un 90% els catalans que no se senten ben tractats dins el quadre econòmic de l'estat espanyol. Ja llavors Lara va alertar d'un perill: "Si en una casa de quatre germans un se sent maltractat, seieu a parlar amb ell o marxarà de casa", va dir.

Ahir va certificar que no li han fet cas: "Des de llavors no hi ha hagut diàleg, i no dono la culpa a cap dels dos", va dir. Lara va demanar "diàleg, per favor, diàleg", i va recordar les reunions secretes que hi va haver, per exemple, per firmar el pacte del Majestic entre CiU i PP. Lara va defensar un eslògan: " Yo soy catalán però també sóc espanyol", va dir amb tota la intenció el president de La Razón i Antena 3, en l'únic moment que va parlar en català durant la roda de premsa d'un premi internacional. "Dialoguem o acabarem malament", va insistir.

El perill dels nacionalismes

José Manuel Lara no es va allargar en les valoracions polítiques el dia que el protagonisme el vol donar "al llibre", però tampoc va deixar passar l'oportunitat d'enviar missatges directes, conscient del seu poder com a empresari. "A mi no m'agrada amagar-me i no dir el que penso -va dir-. Si jo puc fer-hi alguna cosa, és això, demanar diàleg, que seguin a la taula per veure els límits a què poden arribar i que deixin de dir-nos veritats a mitges".

Per Lara, una de les mitges veritats que s'han dit és que la independència de Catalunya és possible dins de la Unió Europea. "Haurien de canviar tots els estatuts de la UE. Si un estat es divideix, un es queda fora, i no veig que per unanimitat això canviï, perquè el problema d'una divisió pot sortir en altres estats".

El president de Planeta creu que tanta tensió amb Espanya no pot ser bona. "És perillós jugar amb els sentiments i el nacionalisme és un sentiment. Despertar l'antinacionalisme català a Espanya també és un sentiment. Si no els pots controlar i no els satisfàs, deixes molts frustrats i és molt dolorós", va dir.

Editorials espanyoles, a Espanya

Lara es va recordar de la seva àvia de Maçanet de Cabrenys, que no sabia parlar castellà per demostrar els seus lligams amb Catalunya. "Jo no me n'aniré, viuré aquí, i les editorials catalanes del grup tampoc abandonaran Barcelona, però potser hauré de treballar de dilluns a divendres en un altre lloc". On? A la capital, sembla: "Les editorials franceses són a París, no a Roma. Per lògica. Si hi ha dos estats, no té cap sentit que les editorials espanyoles del grup no estiguin a l'estat espanyol".

L'empresari es va permetre fer broma amb la localització del Grupo Planeta. Després de reclamar una millor protecció dels drets d'autor i la rebaixa de l'IVA del llibre digital del 21% al 4% -com en altres països de la UE-, va lamentar: "Potser no haurem d'anar a Conca sinó a Luxemburg! S'han entestat els altres a dir on han de ser les seus de les nostres empreses".

stats