Política20/01/2013

Un catedràtic d'una universitat alemanya defensa el dret dels catalans a la independència

Nico Krisch, professor de dret internacional de la prestigiosa Hertie School of Governance, diu que el sobiranisme neix de la "frustració" causada per un estat "que ignora els desitjos i les preocupacions de les minories"

Ara
i Ara

BarcelonaEl debat sobiranista a Catalunya traspassa fronteres i no desperta només l'interès de mitjans de comunicació i dels executius europeus, sinó que ha arribat també al terreny acadèmic. Nico Krisch, catedràtic de dret internacional de la Hertie School of Governance, un prestigiós centre en l'àmbit del dret, les ciències polítiques i les relacions internacionals amb seu a Berlín, ha entrat en el debat per justificar el moviment independentista català, que diu respondre a la "frustració" causada per un estat "que ignora els desitjos i les preocupacions de les minories".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article publicat a 'Ejil', un blog de dret internacional, el catedràtic repassa les raons que, a parer seu, expliquen el desig d'una part important dels ciutadans de Catalunya d'avançar cap a l'estat propi. Krisch considera que l'impuls del sobiranisme s'explica com una reacció al centralisme espanyol, de forma que els catalans buscarien la independència perquè "Espanya ha frustrat els esforços per trobar una solució federal".

Cargando
No hay anuncios

L'article de Krisch és, de fet, una resposta a un article anterior escrit per Joseph Weiler, catedràtic de dret de la Universitat de Nova York. Weiler desacreditava el moviment sobiranista català amb arguments idèntics als que es fan servir des del PP o Ciutadans: considerava "desmoralitzant" que Catalunya "torni a la mentalitat de l'Europa posterior a la Primera Guerra Mundial, quan semblava impossible que un únic estat pogués acollir més d'una nacionalitat". Weiler creu que el nacionalisme català, tot i no buscar la "neteja ètnica", comparteix la mateixa mentalitat, i insisteix que una Catalunya independent trairia "els ideals de solidaritat i integració humana que Europa necessita".

En la seva resposta a Weiler, Krisch situa en el terreny espanyol la responsabilitat del procés sobiranista català, assegurant que, tot i que no es pot parlar de persecució, si que hi ha una discriminació política i cultural contra Catalunya. Pel catedràtic, l'anhel independentista "no neix del tribalisme, sinó de l'autogovern democràtic", que ell veu com la resposta "a les frustracions d'una entitat que ignora els desitjos i les preocupacions de les minories". Krisch creu que la causa de l'independentisme català ha de ser respectada per totes aquelles que creuen en la democràcia liberal i que creuen en la "llibertat dels individus d'escollir com han de ser les seves vides i els seus destins polítics".

Cargando
No hay anuncios

Finalment, i pel que fa a un eventual aïllament internacional, Krisch compara el cas català amb l'escocès, i insisteix que el procés sobiranista ha de ser entès com "l'intent de redibuixar les fronteres internes de la Unió Europea, més que no pas de marxar de la Unió".