Política28/07/2014

Una independència sense acord amb Espanya costaria inicialment 4.000 milions al mes

Els assessors del Govern diuen que aquests diners s'haurien de finançar via crèdit o emetent bons de deute. També defensen, però, que amb la independència consolidada i un cop descomptades les despeses pròpies d'un estat, Catalunya tindria un guany fiscal d'11.500 milions

M. Colomer
i M. Colomer

BarcelonaQuan li costaria a la Generalitat tirar endavant la independència política sense acord amb l'Estat? La resposta figura en un dels últims informes que presenta aquest dilluns el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que quantifica en uns 4.000 milions al mes inicialment el cost de l'operació política sense una agència tributària pròpia a ple rendiment. Aquest seria el cost mensual de la Seguretat Social, les nòmines dels funcionaris, pensions, atur i despeses corrents. L'informe també conclou, però, que un cop superat el primer impacte, el guany fiscal d'una Catalunya independent se situaria al voltant d'11.500 milions.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'informe sobre el cost d'una eventual proclamació d'independència sense acord amb l'Estat, avançat aquest migdia pel TN de TV3, la Generalitat hauria de buscar finançament ja sigui via crèdits, amb emissions de deute des del Banc Central de Catalunya o amb bons patriòtics que planteja que podrien ser bescanviables per impostos. De fet, l'ARA ja havia avançat que els experts calculaven que perquè el país seguís funcionant amb normalitat, caldria preveure uns 30.000 milions, l'equivalent a les despeses corrents de pràcticament un any.

Cargando
No hay anuncios

Saldo positiu

Amb dades del 2011 i la independència a ple rendiment, Catalunya hauria tingut una despesa addicional de 39.500 milions, tant per fer front als interessos del deute, com a la seguretat social, l'administració local o les despeses derivades de la defensa nacional. Però els ingressos haurien estat de 45.300 milions, cosa que permet parlar d'un eventual superàvit de 5.800 milions. D'aquests, el CATN calcula que 1.400 milions serien d'aportació a la UE.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, descomptades totes les despeses derivades de tenir estat, els assessors del Govern calculen que Catalunya hi sortiria guanyant uns 11.500 milions, un 6% del PIB, respecte a la situació actual.