Política18/09/2015

Independència i "corralito"? Allò que Albiol va ocultar al debat de 8TV

El candidat del PP va assegurar ahir que el mateix Consell Assessor per a la Transició Nacional advertia en un informe del 2013 d'un eventual "corralito". El cert, però, és que Albiol va ocultar un fragment determinant de l'informe que dilueix l'argument

Marc Colomer
i Marc Colomer

Barcelona"Els donaré una dada d'un document oficial de la Generalitat de l'any 2013. Diu, literal: 'La resposta ciutadana a Catalunya pot arribar a crear una situació de gran inestabilitat financera (inclosa la possibilitat d'un 'corralito')'. Això no ho diu García Albiol ni el PP. Ho diu la mateixa Generalitat". El candidat del PP a Catalunya brandava així durant el debat de 8TV un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional(CATN) per advertir de les conseqüències de la independència (minut 23 del següent vídeo).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però què diu, en realitat, el document del CATN? És tal com ho va plantejar Albiol? La revisió del document permet afirmar que Albiol va ocultar parts determinants del text que posen el context necessari sense el qual la frase que va seleccionar perd el sentit original.

Cargando
No hay anuncios

L'informe en qüestió forma part dels 14 treballs del CATN –liderats per l'ara comissionat suspès Carles Viver i Pi-Sunyer– que, aplegats, conformen el 'Llibre blanc de la transició nacional' de Catalunya. El número quatre d'aquests informes, titulat 'Internacionalització de la consulta i del procés d'autodeterminació de Catalunya', analitza els escenaris i obstacles amb què es pot trobar el Govern en el camí cap a la independència i la forma de neutralitzar els eventuals efectes adversos. I un dels escenaris que analitza és el de la inestabilitat financera.

Diu l'informe, literal, a la pàgina 31: "L'estratègia del govern espanyol de crear resistència i la resposta ciutadana a Catalunya poden arribar a crear una situació de gran inestabilitat (inclosa la possibilitat d'un 'corralito'): de fet, aquesta possibilitat es fa servir a Espanya per dissuadir Catalunya d'avançar cap al procés d'autodeterminació". El context canvia els fonaments de la cita d'Albiol: L'eventual 'corralito' no el planteja el CATN associat a la independència, sinó com una eventual conseqüència de "la resistència" de l'Estat i la resposta social que podria arribar a tenir aquest enrocament –no la independència– a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el full de ruta unitari de Junts pel Sí preveu que si l'estat espanyol optés per la via d'atiar la tensió política a Catalunya, el Govern reclamaria formalment la mediació internacional per evitar danys col·laterals també per a l'economia catalana, espanyola i europea.

El pla B si l'Estat alimenta la tensió

Cargando
No hay anuncios

I encara va més enllà i planteja que, davant una eventual situació de bloqueig provocada per l'immobilisme de l'estat espanyol amb el contenciós Catalunya-Espanya, el Govern ha de curar-se en salut i "preparar un pla de contingència per mantenir la liquiditat del sistema econòmic", a més d'"explicar i denunciar aquesta estratègia espanyola", alertar que "l'estat espanyol pot ser el més perjudicat" en un escenari de conflicte d'aquestes característiques "perquè els seus fonaments econòmics són pitjors" i subratllar la necessitat de "convidar les institucions europees a actuar de mitjanceres en aquest procés". En resum, el que diu l'informe del CATN no és que la independència aboca automàticament a un 'corralito', sinó que un escenari de conflicte obert provocat pel bloqueig espanyol no només no interessa a Catalunya, sinó que tampoc interessa i pot ser encara més perjudicial per a Espanya, i, de retruc, per a la UE i l'euro.