NOVA ETAPA
Política07/04/2016

Incomoditat a JxSí pels terminis de ruptura de la CUP

El Govern manté que la desconnexió de l’Estat està prevista per al final de la legislatura i no al gener

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaDes del mateix instant que es va signar l’acord entre Junts pel Sí i la CUP per desbloquejar la legislatura, tots els sectors que havien aconseguit el pacte insistien que la relació seria, com a mínim, “intensa”. A la dinàmica d’estabilitat parlamentària, l’horitzó dels pressupostos per al 2016 i les discrepàncies de fons entre els actors del procés s’hi va sumar, ahir, el document de treball avançat per l’ARA en què l’esquerra anticapitalista fixa el 10 de gener del 2017 com a límit perquè hi hagi un “gest” -no concretat- de ruptura amb l’Estat com a condició per mantenir l’entesa. L’exigència, inclosa dins la preparació de l’assemblea que la CUP celebra el 22 de maig, va generar incomoditat dins de Junts pel Sí, segons diversos alts dirigents consultats.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Han de tenir un discurs més responsable”, assenyalen fonts governamentals. “Determinades exigències addicionals poden tensar les relacions”, afegien aquestes mateixes veus, que garanteixen que l’executiu presidit per Carles Puigdemont “està fent la feina i complint” els compromisos adquirits en clau independentista. Des del grup parlamentari de la coalició sobiranista, alts dirigents consultats asseguren que Junts pel Sí “seguirà el full de ruta establert al qual es va comprometre Puigdemont a través del pla de govern” aprovat al Parlament el 10 de gener passat juntament amb la investidura. D’aquí ve, per cert, el termini que fixa la CUP per tenir un “gest” de ruptura. “Aquest pla de Govern va ser aprovat amb els seus vots”, recorden a la sala de màquines de la coalició formada per CDC, ERC i independents. “No ens han dit res en contra [del camí dissenyat a l’inici de la legislatura], de manera que seguim amb el previst”, conclouen alts dirigents de Junts pel Sí consultats, que recorden que la ruptura està pensada més cap al final de la legislatura que no pas per als primers compassos de l’any 2017.

Cargando
No hay anuncios

Discussió per la votació del text

L’aparició pública del document de l’esquerra alternativa coincideix amb la moció presentada per la CUP per revalidar el compromís amb la declaració rupturista del 9-N. Els dos socis parlamentaris van aconseguir posar-se d’acord dimarts a la tarda, però van deixar fora de l’entesa dos punts. El primer es refereix a “desatendre les peticions de les institucions no democràtiques de l’estat espanyol”, en referència a l’Audiència Nacional, que està actuant contra les institucions i els representants electes que donen suport a la resolució rupturista, i el segon al paper dels Mossos d’Esquadra en clau de procés. Puigdemont va evitar referir-se al contingut de la moció, però va indicar que el sentit del vot de Junts pel Sí seria “respectuós” amb el programa de Govern.

Cargando
No hay anuncios

El text de la CUP va encendre bona part del ple celebrat ahir. Primer hi va haver una forta discussió entre grups pel moment en què calia admetre a tràmit la moció, i a la tarda la mesa va decidir situar la votació per avui. Els lletrats del Parlament, a l’inici, van desaconsellar que prosperés i, de fet, el bloc contrari a la independència demanarà que es reconsideri la decisió. Inés Arrimadas, cap de files de Ciutadans, i Miquel Iceta, primer secretari del PSC, van ser els més durs contra Puigdemont a l’hora d’abordar en sessió de control la moció rupturista. “És un autèntic insult a la democràcia”, va reflexionar Arrimadas, que veu els Mossos “entre l’espasa i la paret”.

Iceta va preguntar, de manera gairebé retòrica, si el Parlament podria dir que està respectant la legalitat en cas que la moció -inspirada en la declaració suspesa pel Tribunal Constitucional (TC)- s’aprovi. “Els Parlaments han de poder ser lliures a l’hora de discutir de tot i amb tothom”, va assenyalar Puigdemont, que va ressaltar que no ha encarregat als Mossos “que se saltin la llei”. Al llarg de les últimes setmanes, des de Palau s’han emès missatges de tranquil·litat cap als empleats públics en referència a la desconnexió.

Cargando
No hay anuncios

Reunió amb Sánchez i malestar

Mentre la relació entre Junts pel Sí i la CUP esquiva els sotracs, la cohesió interna del Govern va ressentir-se en privat de la reunió que van mantenir el vicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, fa unes setmanes. Puigdemont, segons fonts consultades, no estava informat de la trobada. Els dos màxims responsables del Govern han abordat la qüestió en converses discretes, però fonts de Convergència mostren “molèstia” davant el “procediment” de la trobada, convertida ja en turbulència.