La nova legislatura catalana

Incertesa a ERC per la reacció de les bases a un possible acord amb el PSC

Els negociadors mantindran converses tot el cap de setmana per intentar anunciar un preacord a principis de la setmana que ve

3 min
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, a la seu del partit després del seu retorn a Catalunya.

BarcelonaLa negociació entre ERC i el PSC encara la seva recta final i, tot i que les dues parts admeten que hi ha hagut avenços, el pacte no està fet. Els republicans són els que asseguren que encara falten més aspectes per consensuar, especialment al voltant del finançament. El partit que pilota Marta Rovira és el que afronta aquestes negociacions amb una situació més complicada: està immers en una crisi interna pel lideratge de la formació, on també hi ha impactat l'escàndol dels cartells dels Maragall destapat per l'ARA. La pressió de les bases per arribar a un acord que els satisfaci és alta, cosa que fa que s'hagi instal·lat un sentiment d'incertesa entre els quadres dirigents, segons apunten diverses fonts consultades, per la reacció que puguin tenir davant d'un eventual pacte amb el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha càrrecs territorials que són totalment contraris a firmar un pacte per fer Illa president i només estarien disposats a valorar-lo si Esquerra arrossegués els socialistes a acceptar el concert econòmic per a Catalunya. Un model, però, que el PSOE continua rebutjant i, com a alternativa, defensa desenvolupar el consorci tributari que ja preveu l'Estatut. "El que veiem a les assemblees territorials és molta desconfiança cap al PSOE", ha admès aquest divendres la portaveu d'ERC, Raquel Sans, en una entrevista al 3/24. De fet, la dirigent republicana ha afegit que és aquesta "desconfiança" la que fa "dubtar" la direcció que les bases puguin avalar un eventual acord amb el PSC. Precisament, aquesta setmana el govern espanyol ha desbloquejat alguns dels pactes incomplerts i ha desbloquejat, per exemple, els primers 1.000 milions d'euros per començar el traspàs de Rodalies.

Alguns quadres han vist aquests moviments com una manera d'edulcorar un possible acord i salvar el PSC. Ara bé, també hi ha càrrecs territorials, segons fonts consultades, que aposten per investir Salvador Illa, si cal amb el nas tapat, per evitar una repetició electoral. Tot i que Marta Rovira ha anat repetint públicament que no li fa por tornar a les urnes, el cert és que el partit hauria d'obrir un meló complicat: buscar un candidat en plena pugna interna pel lideratge de la formació i afrontar una campanya electoral amb la patacada del 12-M i totes les enquestes en contra.

I què hi diu el PSC? Ja abans que la crisi dels cartells fes trontollar la cúpula d'ERC, el partit admetia que el mal resultat dels republicans el 12-M havia posat la direcció del partit en una situació delicada, que no ajudava al clima de les negociacions. Els socialistes no han volgut fer sang amb el cas dels cartells (tot i que afecta també Pasqual Maragall, una de les seves grans figures polítiques) i confien que la cúpula republicana pugui convèncer les seves bases. I on no arribi la il·lusió, reconeixen fonts socialistes, hi ha d'arribar el pragmatisme per evitar noves eleccions. En paral·lel, les negociacions amb els comuns continuen i els de Jéssica Albiach reclamen a Illa moure's més en la carpeta de l'habitatge.

La data límit del 31 de juliol

Sigui com sigui, Esquerra es va fixar el 31 de juliol com a data límit per decidir si s'aixecava de la taula de negociació. Totes les fonts consultades de les dues bandes de la negociació situen en dilluns o dimarts la data en què es podria anunciar un preacord. A partir d'aquí, la direcció d'ERC engegaria la maquinària per sotmetre el pacte a la consulta de la militància. D'entrada, el partit convocaria una executiva perquè validés l'acord, la pregunta i la data de la consulta. A partir d'aquí, la direcció preveu convocar assemblees per explicar-ne el contingut a la militància abans de sotmetre'l directament a consulta. És a dir, si l'executiva ha donat per bo el pacte, els negociadors intentaran explicar les seves bondats per convèncer les bases. Ara bé, si finalment no s'arriba a un llindar que la direcció consideri prou vàlid, el partit podria decidir no convocar cap consulta. S'acabaria aquí la negociació? Segons va dir Marta Rovira fa pocs dies, sí, però caldrà veure els pròxims passos que fa el partit.

En tot aquest debat intern que haurà d'afrontar ERC de cara a la setmana que ve hi ha una variable que podria impactar-hi directament: el retorn de Carles Puigdemont. Si l'expresident decideix tornar per a un eventual debat d'investidura de Salvador Illa, posaria ERC en la disjuntiva de decidir si permet igualment que el líder socialista sigui president davant de la possibilitat que Puigdemont sigui empresonat. Els contactes entre Junts i ERC han continuat en els últims dies, però sense concrecions. L'última reunió ha estat aquest divendres entre el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, segons ha avançat El Nacional i ha confirmat l'ARA.

stats