El Parlament aprova definitivament l'impost a la banca en ple litigi amb l'Estat per cobrar-lo
CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP defensen el tribut i reclamen al govern espanyol que permeti recaptar-lo o compensi la Generalitat
BarcelonaEl Parlament ha aprovat definitivament aquest dimecres l'impost sobre els dipòsits de les entitats bancàries amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, tot i que encara no sap si es podrà cobrar, ja que es troba en ple litigi amb l'Estat per recaptar-lo. Originàriament, el Govern havia aprovat el tribut el 18 de desembre de 2012 per decret llei, tot i que l'executiu espanyol va portar-lo al Tribunal Constitucional en entendre que poc abans ja havia creat un impost similar a nivell estatal a tipus impositiu zero que anul·lava el català. Després de sis mesos de suspensió l'alt tribunal va aixecar-la temporalment a l'espera de la sentència final, motiu pel qual la Generalitat ha reclamat a l'Estat que la compensi amb els 866 milions de recaptació previstos, tal com fa amb Andalusia i Extremadura, que cobraven l'impost abans de l'aprovació del tribut estatal.
Més d'un any més tard, la cambra catalana ha donat llum verda definitivament al tribut, tot i que la incògnita de la recaptació i el litigi legal i polític encara són sobre la taula. De fet, el Govern va anunciar que anul·laria la retallada salarial als treballadors públics si el 2014 podia cobrar el tribut.
Crítiques a l'actitud de l'Estat
Durant el debat parlamentari, la diputada de CiU Montserrat Ribera ha defensat l'impost i ha denunciat que la maniobra de l'Estat per impedir-lo té com a objectiu "limitar la facultat normativa de la Generalitat i recentralitzar l'estat espanyol" i ha carregat contra l'informe dels experts del ministeri d'Hisenda, tot un "sabotatge a les finances catalanes". El diputat d'ERC Pere Aragonès ha defensat que "la via de reduir el pressupost per ajustar la despesa ja està esgotada" i ha recordat al PP que el govern valencià d'Alberto Fabra està creant un impost similar i que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'ha transferit recentment al País Basc.
Al seu torn, la diputada del PSC ha aplaudit el nou impost, ja que fins ara "els esforços fiscals més importants els estan fent les classes treballadores", tot i que ha lamentat que "arriba tard" i ha apostat per apujar-hi els tipus impositius, com ICV-EUiA i la CUP. "Ens espera seguir la batalla judicial amb l'Estat per cobrar l'impost i segurament amb algunes entitats bancàries", ha avançat el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, que també ha criticat que, "de moment, 37.000 milions en ajudes als bancs es donen per perduts". El cap de la files de la CUP, David Fernàndez, ha denunciat que "és un dogma que es paguin molts impostos" i ha reclamat vetllar perquè "la banca no transfereixi el cost del tribut als usuaris". "A la banca cal quadrar-la i disciplinar-la", ha assegurat.
PP i C's, units en contra de l'impost
Per contra, el diputat del PP José Antonio Coto ha denunciat que serà un "impost encobert que acabaran pagant el conjunt dels catalans" i que "fragmenta el mercat financer espanyol". "Posa les bases d'una sortida de la UE i l'euro amb una Catalunya independent", ha insistit. Mentrestant, el diputat de C's Jordi Cañas ha denunciat la quantitat de nous impostos creats pel Govern i ha pressagiat que amb ERC "crearan un impost per respirar".