Exili

Què implica la decisió de l'advocat del TJUE?

És una opinió no vinculant, però acostuma a marcar la línia del tribunal de Luxemburg

BarcelonaL'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha emès aquest dijous la seva opinió sobre les prejudicials que el Tribunal Suprem espanyol havia plantejat a Luxemburg i s'ha alineat amb les tesis del magistrat Pablo Llarena. A continuació us oferim les preguntes i respostes sobre les implicacions de l'última resolució europea sobre els exiliats.

És una decisió definitiva?

No. L'opinió de l'advocat general del TJUE és prèvia a la sentència, però no és vinculant per al tribunal. Així, la resolució definitiva del cas podria anar en sentit contrari del que ha dit i ser favorable encara als exiliats. Ara bé, també és cert que la seva opinió acostuma a marcar la tendència de la resolució dels magistrats.

Cargando
No hay anuncios

A qui afecta?

L'opinió de l'advocat general (i la posterior sentència) responen a les qüestions prejudicials que va elevar el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena quan Bèlgica va denegar l'extradició de Lluís Puig per possible vulneració de la seva presumpció d'innocència si era jutjat a Espanya i per manca de competència del Tribunal Suprem a l'hora d'emetre l'euroordre. Tanmateix, malgrat que les preguntes van ser sobre el cas de Puig, la jurisprudència que marqui el TJUE quan emeti la sentència determinarà la possibilitat d'extradició de la resta d'exiliats que són dins de la UE, és a dir, de l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. La resolució no afectaria la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel perquè són a Suïssa, un estat que no pertany a la Unió Europea. A més, el Suprem no ha formalitzat cap petició d'extradició en aquest país.

Cargando
No hay anuncios

Té efectes sobre la immunitat dels eurodiputats?

L'advocat dels exiliats, Gonzalo Boye, tenia diverses causes pendents de resolució als tribunals de justícia de la Unió Europea, però n'hi havia dues de clau per al futur dels exiliats: la de les prejudicials i la de la immunitat. Amb l'opinió aquest dijous de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea s'engega el compte enrere per conèixer la sentència de les prejudicials, però encara caldrà saber què passa amb la immunitat dels eurodiputats, per a la qual encara no hi ha un calendari clar (malgrat que la defensa dels exiliats sempre ha situat el desenllaç aquest 2022).

Cargando
No hay anuncios

Els europarlamentaris de Junts Puigdemont, Comín i Ponsatí van recórrer la decisió del Parlament Europeu de retirar-los la immunitat al Tribunal General de la Unió Europea, que haurà de resoldre si es va fer correctament (com defensa l'Eurocambra) o si hi ha motius de persecució política per mantenir-la (com defensen els exiliats). Ara mateix, de fet, els tres parlamentaris de Junts encara tenen immunitat, ja que després de la detenció de l'expresident a Sardenya (Itàlia) el Tribunal de Justícia de la UE va decidir retornar-los de forma cautelar aquest dret mentre no es resolia el fons de la qüestió. Mentre els tres exiliats tinguin immunitat no poden ser detinguts ni extradits a Espanya, cosa que els confereix una protecció addicional respecte de Lluís Puig, que no és membre electe del Parlament Europeu.

Cargando
No hay anuncios

Es poden tornar a emetre euroordres?

Fins ara els exiliats li han guanyat la batalla al Tribunal Suprem allà on s'han dirimit les euroordres: a Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia. Ara bé, si la sentència seguís el criteri de l'advocat general del TJUE ben segur que el Suprem tornaria a activar les ordres d'extradició contra els exiliats. Es podria reobrir la de Puig -segons l'advocat general es poden emetre euroordres que ja han estat rebutjades contra el mateix individu al mateix estat- i es podrien engegar les que estan pendents contra Comín, Puigdemont i Ponsatí sempre que se'ls hagués retirat la immunitat.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de l'expresident Puigdemont no està clar quin estat hauria de resoldre ara mateix sobre una eventual extradició. Tot i que viu a Bèlgica, el tribunal de Sàsser (Sardenya, Itàlia) va decidir suspendre la decisió sobre l'euroordre emesa per Llarena quan l'expresident de la Generalitat va visitar l'illa a l'espera del que digués precisament Luxemburg en les qüestions prejudicials. Si la sentència del TJUE anés en la mateixa línia que l'advocat general i els eurodiputats perdessin el dret de la immunitat, és una incògnita si seria la justícia italiana o la belga qui dirimiria el futur de Puigdemont.