Illa reclamarà presentar-se a la investidura i demana "coratge" a ERC per explorar una suma "alternativa"
Proposarà a Borràs el seu nom en la segona ronda de contactes, que la presidenta de la cambra començarà després de Setmana Santa
BarcelonaEl líder del PSC, Salvador Illa, mai ha renunciat a presentar el seu projecte de govern en un debat d’investidura encara que no té els suports necessaris per convertir-se en president. Després del fracàs de l’intent del líder republicà, Pere Aragonès, que es va convertir en el candidat amb menys suport en un debat d’investidura des de la restitució del Parlament, Illa considera que ha arribat el seu torn. En una entrevista a Efe, el líder socialista ha assegurat que tornarà a demanar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que proposi el seu nom com a candidat a la presidència quan es torni a obrir, després de Setmana Santa, una nova ronda de consultes amb els grups. El líder del PSC, de fet, ja ho va demanar en la primera ronda de contactes amb els partits, però Borràs va decidir que Aragonès tenia més possibilitats.
Illa, però, insisteix en presentar-se. “Els socialistes, com a guanyadors de les eleccions, ens sentim legitimats, fins i tot amb l’obligació d’intentar construir una alternativa”, ha argumentat. I, per no només tenir els 33 vots del seu grup, va instar En Comú Podem que aquesta vegada li assegurin el seu suport, ja que la líder dels comuns, Jéssica Albiach, va anunciar en la primera ronda de contactes que el seu grup votaria en contra tant d’una proposta d’Aragonès que inclogués JxCat com d’una candidatura d’Illa sense els suports necessaris. “No és el moment de fer perdre el temps a la ciutadania”, va argumentar llavors, i va exigir a ERC i el PSC que s’entenguin. Illa, però, no desisteix i ha enviat un missatge directe als comuns: “Arriba un moment en política que un ha de comprometre’s públicament a construir una alternativa i a formar-ne part”.
El líder socialista, però, sap que amb el suport dels comuns tampoc fa prou, i per això també ha picat a la porta d'ERC. Illa ha demanat als republicans que tinguin "coratge", que admetin que la seva aliança amb JxCat ha fracassat i que explorin una suma "alternativa" d'esquerres. "És tan senzill com dir en públic allò que es diu en privat", ha insinuat el socialista, que ha insistit que "hi ha una majoria d'esquerres al Parlament" –PSC, ERC i els comuns sumen 74 escons– i, per tant, l'obstacle per abordar una alternativa a un nou pacte independentista no és una qüestió "aritmètica, sinó de voluntat".
Les vies alternatives
Existeix, però, aquesta fórmula alternativa? Tant els comuns com els socialistes coincideixen en dir que l’única alternativa és que les forces d’esquerra es conjurin i sumin. Ara bé, discrepen sobre com s’ha de traduir aquesta “alternativa d’esquerres”. Illa proposa conformar un govern de coalició amb els comuns que gaudeixi del suport extern d’ERC –en l’últim debat d’investidura va demanar a l’independentisme que fes “un pas al costat”–. Aquesta fórmula emularia l’estructura del govern espanyol, una recepta que Illa creu que ja s’ha demostrat que funciona. Si finalment aconseguís el vot a favor dels comuns, encara es trobaria amb un altre obstacle: el veto dels independentistes, que es van comprometre en campanya a no pactar amb el PSC. Perquè qualli la investidura d’Illa, de fet, es necessita que o bé ERC o bé Junts s’obrin a facilitar-la, ja que ni amb els vots de tota la bancada unionista –tot i que Vox sempre ha dit que no votaria a favor d’Illa– i el suport dels comuns el PSC no assoliria la majoria simple necessària en una segona volta.
Precisament perquè creuen que ERC mai donaria suport ni a un govern socialista ni a cap alternativa que no els inclogui dins de l’executiu, els comuns prioritzen que el PSC faciliti un govern de coalició que ells conformarien amb els republicans. A la pràctica, però, els comuns sempre han verbalitzat que les fórmules són diverses i que s’obren a estudiar-les totes. Així doncs, si contra pronòstic el PSC convencés ERC perquè faciliti la presidència d’Illa, els comuns no veurien amb mals ulls sumar-se a aquest executiu. Tot ha de passar, però, perquè a diferència de l’anterior ronda, Borràs doni l’aval a la candidatura d’Illa i es pugui sotmetre a un debat d’investidura.