Debat de política general

Illa fa servir la geometria variable per salvar totes les votacions del Parlament

La cambra rebutja un referèndum acordat en una votació amb l'independentisme dividit

Imatge del ple del Parlament d'aquest dijous

BarcelonaSalvador Illa va arribar al Palau de la Generalitat amb una majoria fràgil i ajustada: 68 diputats que eren la suma dels diputats del PSC, ERC i els comuns. Aquesta mateixa majoria li ha servit en el seu primer debat de política general per tirar endavant propostes de resolució que defensen l'acord pel finançament singular pactat amb els republicans, la regulació dels lloguers de temporada o el traspàs de Rodalies. Ara bé, els socialistes s'han servit d'una geometria variable validar totes les resolucions que ha presentat. Hi ha hagut votacions que les han salvat amb els vots de Junts i altres amb aliances a priori poc naturals en què ha sumat els vots del PP i els comuns, com és el cas d'una proposició que defensava tirar endavant les "accions necessàries per recuperar el lideratge econòmic de Catalunya" o també en l'àmbit de la digitalització.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i haver arribat al ple amb propostes per separat sobre el finançament singular, els socis d'investidura han acabat refermant un dels acords que va portar Illa al Palau de la Generalitat. Com era previsible, no han aconseguit sumar-hi Junts. Els de Carles Puigdemont han tornat a marcar distàncies amb el pacte entre el PSC i ERC i s’han parapetat rere la seva pròpia proposta de "concert econòmic", en una resolució que el Parlament ha tombat i que, explícitament, apostava perquè Catalunya surti del sistema de finançament comú. Esquerra, que defensa que el seu pacte amb el PSC suposa totes dues coses, hi ha votat a favor. El Parlament tampoc no ha avalat la proposta del PP de negociar un nou finançament per a Catalunya amb la resta de les autonomies. On el PSC ha aconseguit posar al seu costat tant Junts com ERC és en la defensa de l'oficialitat del català a les institucions europees.

L'aeroport del Prat i el Hard Rock

Junts no hi ha sigut amb el finançament, però han tornat a aflorar les coincidències amb el PSC, especialment en temes més genèrics. "Revisar i actualitzar l'eficiència, l'eficàcia i la justícia de la cistella dels tributs propis", per exemple, o "impulsar mesures urgents per a garantir l’accés a l’habitatge a joves i famílies vulnerables".

En canvi, pel que fa a l'ampliació de l'aeroport no hi ha hagut posició comuna, a diferència d'altres ocasions al Parlament. Els socialistes han votat en contra de la proposició dels juntaires sobre aquesta qüestió perquè demanava el traspàs integral de la gestió de l'aeroport a la Generalitat. Fent equilibris, el PSC sí que ha votat a favor de les resolucions del PP (al costat de Vox) i d'ERC sobre aquesta infraestructura. La primera demanava convertir-lo en un hub internacional i la segona instava la Generalitat a "modernitzar" el sistema aeroportuari català tenint en compte la sostenibilitat territorial i la reducció d'emissions contaminants amb "nou model de governança" en què el Govern sigui "un actor determinant". La mateixa fórmula que el PSC i ERC van utilitzar per a l'acord d'investidura.

El Hard Rock ha estat una altra de les patates calentes. El macrocasino ja no té els suports suficients a la cambra catalana, perquè el Parlament ha instat el Govern a "no facilitar" aquest projecte: s'han aprovat dues propostes del PSC i dels comuns que preveuen l'increment de l'impost del joc, com també es va fixar en els acords d'investidura. Però en aquest mateix àmbit el PSC ha jugat un paper ambivalent perquè s'ha abstingut en una proposta del PP que reclama aprovar el Pla Director Urbanístic del Hard Rock i l'informe ambiental abans d'un any. La proposta, però, no ha prosperat.

L'independentisme, dividit

Els socialistes no han perdut cap votació, però també és veritat que n'han retirat dues: una sobre el món local i una altra que apostava per resoldre el conflicte polític amb l'Estat buscant fórmules de consens en la societat civil. En cap de les dues tenien la majoria garantida i probablement haurien sigut la taca negra de les votacions per al Govern.

En comptes de defensar-la davant la cambra, el PSC ha optat per donar suport a la proposta dels comuns sobre l'amnistia, més tèbia que la que han presentat els grups independentistes carregant contra el poder judicial. De fet, Junts, ERC i la CUP només s'han posat d'acord per presentar conjuntament la resolució que exigia l'aplicació immediata de la llei d'amnistia, però que no ha tirat endavant perquè el PSC hi ha votat en contra. L'aliança independentista també s'ha visibilitzat a l'hora de rebutjar la monarquia en una resolució que tampoc ha tirat endavant perquè el PSC hi ha votat en contra al costat del PP i Vox.

La pèrdua de la majoria a la cambra ofereix la fotografia d'un Parlament que ja no defensa el dret a l'autodeterminació ni el referèndum. La resolució d'ERC que en parlava ha quedat rebutjada, amb el vot a favor de la CUP, l'abstenció de Junts i el vot en contra de la resta. Tampoc ha tirat endavant una proposta cupaire que defensava la ruptura amb l'Estat.

stats