Illa retreu a Aragonès el veto al PSC i reclama a l'independentisme un "pas al costat"
Els comuns demanen a ERC que surti "de la zona de confort", mentre PP i Cs carreguen contra el líder republicà
El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha retret aquest dimarts a Pere Aragonès el seu veto a la "socialdemocràcia catalanista", la "força més votada", i ha reclamat a l'independentisme un "pas al costat". "Deixin de culpar els altres dels seus fracassos", ha criticat, posant de manifest que el candidat republicà previsiblement no obtindrà els suports necessaris per governar.
Illa ha retret a Aragonès que hagi prioritzat els acords amb l'independentisme i ha apuntat al Procés com "la gran mentida" que es "repeteix". I ha advertit que Catalunya hi "surt perdent", sigui investit Aragonès o no. Si és escollit, perquè ho farà, al seu entendre, com a "vicari del Consell per la República", i si no perquè serà "víctima d'una innecessària humiliació", deixant Catalunya "sense el Govern sòlid que necessita".
El líder socialista ha recordat el discurs d'Aragonès, que reiterava "la necessitat de posar en valor lluites compartides" i apel·lava a "acords amplis". "Jo també, però això és incompatible amb vetar la socialdemocràcia catalanista". Com ja va anunciar en el seu discurs de divendres, Illa s'ha perfilat com a líder de l'oposició i ha tornat a especificar que treballarà en una alternativa a un Govern independentisme. "Cal que Catalunya enceti una nova etapa política, davant un temps nou en què ha pres forma una alternativa per superar el Procés i la política de fronts", ha recalcat. Malgrat que els números no sumen, ell aposta per un govern d'esquerres amb En Comú Podem, que podria sumar el suport extern d'ERC, una possibilitat ara mateix remota.
En una intervenció molt aplaudida des de la bancada del PSC, Illa –que aquest dimarts també ha fet una part del discurs en castellà– ha acusat l'independentisme de dur el país a "la decadència". "Potser fora bo que no l'estimessin tant i l'estimessin millor", ha recalcat, insistint que qui estima Catalunya "no juga amb la convivència de la seva ciutadania ni construeix una societat dividida en blocs".
Els comuns demanen a ERC que surti de la seva "zona de confort"
Jéssica Albiach, líder dels comuns al Parlament, no es resigna i aquest dimarts han tornat a demanar a Pere Aragonès que miri cap a la seva esquerra i trenqui amb "dinàmiques tòxiques" que, ha assegurat, manté amb JxCat. "Avui parlem d'humiliació al quadrat", ha afirmat, i ha recordat que en el seu discurs de divendres passat ja va advertir els republicans de la "humiliació" del partit de Carles Puigdemont durant les negociacions per a la investidura. Així, Albiach ha acusat els dos partits independentistes de protagonitzar una pugna "pel poder" i de jugar al "chicken game" per veure "qui atura el cotxe abans de caure pel penya-segat".
Per girar full d'un Govern entre JxCat i ERC, els comuns han tornat a posar sobre la taula l'alternativa que ells consideren encara viable i que passa per un pacte d'esquerres amb els republicans i amb el suport extern dels socialistes, tot i que totes dues formacions es continuen vetant. De fet, aquest cap de setmana el partit que lidera Jéssica Albiach al Parlament va oferir una nova reunió als republicans després del fracàs de la investidura de divendres, segons fonts consultades, però la trobada no va prosperar. Malgrat tot, Albiach ha insistit en demanar a ERC que surti de la seva "zona de confort", com els va demanar el mateix Aragonès en el debat de divendres, per evitar "repetir el mateix" Govern amb JxCat.
Una alternativa que consideren que pot acabar amb les disputes sobre el Consell per la República i anteposar la taula de diàleg amb l'Estat per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. I en aquest sentit ha fet un viatge fins a la Segona República per recordar que la Generalitat que va governar ERC aquells anys no va comptar amb el suport de la Lliga, sinó d'anarquistes i comunistes. "La nova Generalitat republicana haurà de lluitar pel dret a l'autodeterminació i per la possibilitat d'una República plurinacional, perquè sense un no hi ha l'altre, com deia Companys", ha dit, referint-se al president de la Generalitat republicà.
Un criteri desigual davant l'extrema dreta
En el debat d'investidura de divendres, la cambra es va buidar en el moment que Ignacio Garriga, líder de Vox al Parlament, va pujat al faristol per fer la primera intervenció. La majoria dels diputats d'ERC, de JxCat, dels comuns i de la CUP van sortir de la sala i els que es van quedar ho van fer per evidenciar el rebuig a la presència de l'extrema dreta. Aquest dimarts, però, el criteri seguit pels diputats ha estat molt desigual. Durant la primera intervenció de Garriga han marxat parlamentaris d'ERC i la CUP, però els dels comuns i JxCat s'han quedat a la sala i han aixecat cartells antifeixistes, que han mantingut elevats mentre Garriga intervenia. Pel que fa al grup socialista –divendres van marxar uns quants diputats, però no hi havia una consigna del partit– s'ha quedat al complet i no ha escenificat cap mena d'acció. No obstant, en la segona intervenció del líder ultra no s'ha mogut ningú del seient, i tots els diputats, també els d'ERC i la CUP, han estat presents durant el seu discurs. Fins ara, el cordó sanitaru pactat pels grups (excepte PP i Cs) només se centra per excloure Vox de la mesa del Parlament i de la resta de càrrecs de responsabilitat quan es constitueixin les comissions parlamentàries.
El PSC ha estat crític amb la desunió amb què han actuat els diferents grups, que van signar conjuntament (excepte Ciutadans i el PP) un decàleg de mesures per fer front a Vox al Parlament. El diputat Raúl Moreno ha considerat a Twitter que abandonar la cambra "dona un protagonisme" al partit ultra "que no es mereix". "No els aïllen, els situen en el focus mediàtic", ha criticat.
"No ens preocupa, demostren menyspreu a la democràcia", ha dit el líder ultra en referència al fet que els grups ja hagin deixat dues vegades la cambra mig buida quan ell parla. Garriga ha repetit les línies mestres del seu ideari. Des d'acusar l'independentisme de perpetrar un "cop d'estat" fins a condemnar "la immigració il·legal i els mena ". En aquest sentit, ha desmentit que existeixi "un conflicte polític". "Existeix un grup de polítics, alguns presos, d'altres fugits, que subverteixen l'ordre constitucional. El delicte més gran de l'ordenament jurídic", ha rebatut Garriga. També s'ha referit al govern espanyol afirmant que "la sortida de Junqueras de la presó dependrà dels interessos polítics de Pedro Sánchez". És per això que també ha interpel·lat el líder socialista, Salvador Illa, instant-lo a estar "al costat de l'ordre constitucional".
El cartell que divendres la diputada republicana Jenn Díaz va mostrar quan Garriga parlava –on es veia una esvàstica i un peu a punt de trepitjar-la– també ha sigut al centre de la polèmica. Abans de començar la seva intervenció, Garriga s'ha dirigit a Borràs per retreure-li que aquella imatge representava "una exaltació de l'esvàstica", un fet que ha negat la presidenta del Parlament quan ha agafat la paraula després del discurs del diputat de Vox. Borràs li ha recordat que el cartell és una creació de l'artista Pere Català Pic durant la Guerra Civil, i en lloc de simbolitzar el nazisme representa "l'humanisme contra el feixisme". La presidenta del Parlament ha dit que el reglament de la cambra no impedeix als diputats mostrar imatges o símbols, un fet que el líder de Vox havia condemnat des del faristol.
En la seva intervenció, Alejandro Fernández, líder del PP, ha criticat les "entrades i sortides als plens" dels diputats per mostrar el rebuig a Vox i, dirigint-se als parlamentaris independentistes, els ha retret que no ho facin al Congrés. "Sembla que tenen més respecte al Congrés que al Parlament. És una curiosa manera de reivindicar les institucions catalanes", ha afirmat, aixecant els aplaudiments dels diputats de Vox.
Carrizosa, "alleugerit" perquè no hi hagi acord independentista
En el seu torn, el líder parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha alertat Aragonès que es convertirà en “titella” d’una "escalada radical que arrasarà les institucions de l'autonomia catalana" si acaba aconseguint ser investit president de la Generalitat. El dirigent taronja s’ha confessat “alleugerit” perquè ERC i JxCat encara no hagin tancat un acord de govern que, per altra banda, ha donat per fet que cristal·litzarà i sobre el qual veu indicis que pretén "preparar un altre cop a la democràcia", informa Jordi Ribalaygue.
Carrizosa ha assegurat que el pacte al qual Aragonès aspira se sustenta "sobre el populisme antisistema i el colpisme nacionalista" i ha dit que veu l'independentisme "empantanegat" per quin paper concedeix a l'expresident Carles Puigdemont i el Consell per la República. "Cap regió del món no queda bloquejada perquè hagi de formar dos governs, un de real encara que sigui un desastre i un altre per omplir els egos i els orgulls ferits per lluites partidistes", ha recalcat.
Abans el diputat de Cs ha recriminat a Laura Borràs que hagi recordat a l'inici del ple els independentistes que carreguen amb causes judicials juntament amb les dones assassinades per la violència masclista i els immigrants ofegats al Mediterrani. Carrizosa ha exigit a la presidenta del Parlament que s'atengui a les seves "funcions institucionals".
El PP acusa el PSC de "mentir"
El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, per la seva banda, ha carregat contra Pere Aragonès per haver-se deixat "humiliar" per JxCat i que els problemes de la negociació del nou Govern vinguin des de "Waterloo" i no es posin sobre la taula qüestions com el pla de vacunació. "Té molta por que li diguin botifler", ha etzibat Alejandro Fernández. En el seu discurs, però, també ha tingut temps de carregar contra el diputat del PSC Salvador Illa, a qui ha acusat de "mentir" per haver dit en campanya que no pactaria amb els partits independentistes però que aquest dimarts s’ha queixat que ERC els veta. "Va enganyar molts catalans de bona fe que tenien altres prioritats i conviccions", ha lamentat. Alejandro Fernández ha titllat els socialistes de "bombers piròmans" per donar espai a l'independentisme i després "l'incendi se'ls en va de les mans". "Haurem de venir altres a apagar-lo", ha conclòs.