Política19/01/2022

Illa fa pinya amb sindicats i patronals en la pressió a ERC per la reforma laboral

El primer secretari del PSC reclama als republicans que no posin "entrebancs" al diàleg social

BarcelonaLa partida de la reforma laboral també es juga en certa manera a Catalunya, perquè els vots d'ERC podrien esdevenir claus perquè el Congrés la validi. Davant d'aquest fet, el PSC ha organitzat aquest dilluns unes jornades sobre la matèria. L'objectiu, escenificar que la reforma compta també en l'àmbit català amb el suport de sindicats i patronals. O en altres paraules: reproduir a Catalunya la fotografia del consens que hi ha a Espanya entre el govern espanyol i els agents socials. Una manera de pressionar els republicans que el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, no ha desaprofitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest exercici de pressió, Illa ha barrejat la reforma laboral i la taula de diàleg. La seva tesi és que si Esquerra –que no ha citat explícitament– reclama vehementment la taula de negociació entre governs, no pot a la vegada rebutjar un acord laboral que ha sigut fruit del diàleg i que han firmat tant organitzacions dels treballadors com de les empreses. "S'omplen la boca de diàleg. Doncs quan es produeix un exercici de diàleg que acaba bé, no l'entrebanquem", ha dit. I ha reclamat deixar enrere la política de la "confrontació" argumentant que "quan avantposes els interessos del partit als del país, s'acaba malament".

Cargando
No hay anuncios

El que no ha acabat de quedar clar és si vincula el suport d'ERC a la reforma amb desencallar el diàleg polític. I és que no seria la primera vegada que els socialistes vinculen una negociació sectorial amb la del conflicte Catalunya-Espanya, com ha passat altres vegades amb els pactes pels pressupostos. Illa sí que ha volgut deixar clar el seu agraïment per la feina feta pels sindicats i patronals que van subscriure el pacte amb el govern espanyol. "Hem de posar de moda l'acord per unir, en lloc de la confrontació per dividir", ha dit.

Els sindicats i patronals convidats a l'acte no han alterat el guió previst. "L'acord té poques fissures per qüestionar-lo", ha proclamat el líder de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. Hi ha convingut el seu homòleg d'UGT, Camil Ros, que considera que la reforma és una evident "recuperació de drets per als treballadors" i ha demanat que sigui validada al Congrés amb "la majoria d'esquerres" actual i el PNB, és a dir, amb els socis habituals de Sánchez, entre els quals hi ha ERC. Un fet que no està garantit. Les patronals representades també han avalat el pacte, però hi han posat alguna pega. El president de Pimec, Antonio Cañete, ha denunciat que les petites i mitjanes empreses no han estat representades en la negociació –la veu empresarial ha sigut de la CEOE– i això els ha impedit "recuperar" alguns drets. I el director de relacions laborals de Foment del Treball, Javier Ibars, ha lamentat la "ultraactivitat indefinida".

Cargando
No hay anuncios

No al projecte de llei

Els sindicats i les patronals no només han exhibit consens en el fons –amb matisos i alguns retrets creuats–, sinó també en la forma. Així, com el govern espanyol, volen que la reforma es tramiti com a decret i no com a projecte de llei, cosa que impediria a l'oposició introduir reformes al text acordat. Els sindicats temen que els partits de dretes forcin canvis a favor de l'empresariat, i les patronals que els partits d'esquerres ho facin en la direcció dels treballadors. "No s'ha de tocar el decret", ha dit Pacheco. "Els resultats podrien anar a pitjor", ha convingut Ibars. No ho tindran fàcil. Aprovar-ho com a decret allunya l'oposició de donar els seus vots imprescindibles per aprovar la reforma.

Cargando
No hay anuncios
Rigau, a les jornades socialistes per la llengua

L'exconsellera Irene Rigau participarà en les jornades sobre el català a les aules i l'ús social de la llengua organitzades pel PSC els dies 28 i 29 de gener a Barcelona. Segons ha avançat aquest dimecres El Periódico i ha confirmat l'ARA, la titular d'Ensenyament amb Artur Mas debatrà amb l'exconseller d'Educació socialista Joan Manuel del Pozo; el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, i el president de Federalistes d'Esquerres, Joan Botella. Les jornades, inaugurades per l’expresident José Montilla, també comptaran amb la participació de l'ex lletrat major del Parlament Antoni Bayona.