La nova legislatura

Illa pica l’ullet a ERC per a la investidura: “No venim a destrossar res”

El líder del PSC diu que l’amnistia està funcionant, però demana als jutges respecte

BarcelonaEl 26 d’agost, la data límit per escollir president de la Generalitat, és cada cop més a prop, i el PSC es mou per intentar lligar els suports necessaris, especialment els d’Esquerra, per fer president Salvador Illa. En aquest context de negociacions, el líder dels socialistes catalans ha picat l’ullet als republicans durant la seva intervenció aquest diumenge al consell nacional del seu partit a Barcelona. Ha deixat entreveure que l’acord que aconsegueixin complirà una de les condicions d’ERC per a la investidura: mantenir l’obra de govern de l’executiu de Pere Aragonès. “Prioritzem un bon acord per fer avançar Catalunya, no un acord per desmuntar res”, ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà de les carpetes del finançament singular, el conflicte polític, la llengua i les infraestructures –carpetes que Illa no ha esmentat–, aquesta és una de les prioritats de la negociació d’Esquerra, que es traduiria en mantenir alguns càrrecs intermedis del Govern i no esmenar la plana a la política dels republicans d’aquests tres anys. Els socialistes no s’hi posen malament, i Illa ha garantit que “comptarà amb tothom” per “construir sobre el que ja s’ha construït”. 

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, l’acord no és imminent, i la direcció del partit creu que el final de la negociació pot arribar poc abans del llindar de la repetició electoral. Per aquest motiu el consell nacional ha aprovat delegar a l’executiva la capacitat de validar els possibles acords a què s’arribi –"Que esperem que arribin", han dit–. “És necessària aquesta flexibilitat per poder-los validar amb agilitat”, ha justificat Illa.

“L’amnistia funciona”

La setmana del retorn dels exiliats pel cas Tsunami per l’arxivament de la causa per un error en la instrucció, Illa s’ha referit a l’aplicació de la llei d’amnistia, que té clar que funciona: “La llei d’amnistia funciona. Ha funcionat”, ha dit, en català i en castellà, vehementment. Ho ha afirmat tot i la inaplicació de l’amnistia per part d’alguns jutges –a qui ha demanat que “respectin l’àmbit de decisió del poder legislatiu”– a casos com els que afecten, per exemple, l’expresident Carles Puigdemont, com la causa pel referèndum de l’1-O que es dirimeix al Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes no van voler sentir a parlar sobre impulsar una norma per a l’oblit penal de les causes del Procés fins a les negociacions per a la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez. Ara Illa ha defensat la decisió, que ha qualificat de “transcendent, valenta i generosa”, i ha dit que els socialistes catalans volen que els exiliats puguin tornar: “És una bona notícia que Marta Rovira i altres persones pugui tornar a Catalunya”, ha expressat. Dissabte la vice primera secretària del PSC, Lluïsa Moret, va assegurar que el retorn dels exiliats “no ha estat casual”, sinó "propiciat pels socialistes catalans i espanyols".

Illa ha aprofitat la seva intervenció per rebutjar l'atemptat contra l'expresident dels Estats Units Donald Trump durant un acte de precampanya: "No compartim gairebé res del seu projecte polític, però condemnem un acte de violència intolerable", ha dit.

Cargando
No hay anuncios