La nova legislatura catalana

Illa sí o no: cap a on es decanta la militància d'ERC?

A Lleida i Girona és on han aflorat més veus contràries al pacte en comparació amb territoris com l'Ebre o el Baix Llobregat

BarcelonaLa militància d'Esquerra té a les seves mans decidir si porta Salvador Illa al Palau de la Generalitat o encamina el país a una repetició electoral. I la idea de fer president el líder socialista a canvi, principalment, d'aconseguir un finançament que s'acosta al concert econòmic, divideix la militància. Ha quedat constatat en les assemblees territorials que ha fet el partit aquest dimarts on han aflorat les veus partidàries a avalar el pacte que la direcció d'ERC va signar amb el PSC i les que hi són contràries. Quina posició és majoritària? Ningú s'atreveix a quantificar-ho, però sí que hi ha territoris on, en les assemblees de les últimes hores, s'ha fet sentir més una posició que l'altra: a Lleida i Girona s'han visualitzat més adeptes del no que en territoris com l'Ebre, la Catalunya Central o el Baix Llobregat, segons diverses fonts consultades per l'ARA. Ara bé, no són blocs granítics, sinó que el veredicte final el marcaran els aproximadament 8.700 militants que estan cridats a votar divendres.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de sotmetre a consulta l'acord que ERC va tancar amb el PSC, la direcció dels republicans ha volgut recórrer el territori per explicar tots els detalls del pacte i intentar convèncer la militància davant la "desconfiança" que havien percebut de les bases respecte als socialistes. Si hi ha un consens entre els favorables i contraris és que l'acord és bo, que s'ha arribat més lluny del que en un inici fins i tot el mateix partit es pensava. Els canvis en el model de finançament en què Catalunya hauria de passar a recaptar tots els impostos és una fita que els republicans han defensat sempre i, especialment, en els últims mesos, amb la proposta de finançament singular que va posar sobre la taula el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

Per als que votaran que no divendres, el problema no és tant el contingut de l'acord com la malfiança instal·lada cap als socialistes: consideren que ni el PSC ni el PSOE materialitzaran el que han acordat i recorden l'historial d'incompliments dels últims anys. "Són supòsits, no tenim res en ferm", afirma un militant contrari al pacte. De fet, recorda que per materialitzar els canvis en el model de finançament no només depèn del PSOE, sinó que hi ha reticències també entre els socis d'investidura. "El problema és la fiabilitat, les garanties i tampoc no tenim força per fer complir aquest pacte", afirma una altra veu que votarà en contra del pacte divendres. ¿Prefereixen anar a una repetició electoral? Creuen que el panorama canviarà poc: "Però almenys ERC haurà estat coherent".

Cargando
No hay anuncios

Hi ha un altre factor que influeix en els contraris al pacte: Salvador Illa no els agrada. Tampoc als favorables, però –a diferència dels detractors– consideren que l'acord és prou bo i que ERC té la força per fer complir el document de 25 pàgines que van subscriure amb socialistes. "Motivats no ho estem, però hem d'actuar amb responsabilitat i aprofitar les oportunitats", afirma una de les veus del territori que votarà a favor de l'acord. "La nova conjuntura política fa que l'acord permeti fer passos endavant", afirma un altre dirigent territorial. Els defensors de l'acord consideren que el fet que els vots d'ERC siguin decisius al Parlament i també a Madrid és una de les qüestions que el partit pot fer valer per fer complir l'acord. La direcció republicana, a més, també ha presentat els verificadors internacionals com a garants del pacte, igual que els socialistes.

Manifest d'alcaldes

En paral·lel, tot just l'endemà de les assemblees territorials, els alcaldes d'ERC han firmat un manifest favorable al sí. "Volem donar suport a la decisió que ha pres l’executiva nacional. No perquè el candidat del PSC sigui del nostre grat ni de la nostra confiança política, sinó perquè es tracta d'un molt bon acord i perquè una repetició electoral seria molt negativa per al conjunt del país", diu el manifest, que està rubricat per una vintena d'alcaldes, entre els quals el de Manresa, Marc Aloy; Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges; Marc Giribet, alcalde de Sant Andreu de la Barca; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Jordi Viñas, alcalde de Salt; Adam Tomàs, alcalde d'Amposta; Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui; Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, o Marçal Ortuño, alcalde de Torelló.

Cargando
No hay anuncios