Illa burxa en la divisió ERC-Junts per erigir el PSC en l'alternativa fiable
Carrega contra l'1-O a les portes del cinquè aniversari: "Hi ha poc a celebrar i molt a reflexionar"
BarcelonaAmb l'absència del president espanyol Pedro Sánchez per covid, el protagonisme de la Festa de la Rosa del PSC ha recaigut en el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, que ho ha aprofitat per furgar en la mala maror que hi ha entre ERC i Junts al Govern, un executiu que ha denunciat que està "dividit, enfrontat i paralitzat". Aquest escenari li ha permès erigir el PSC en l'alternativa més fiable per portar el comandament de la Generalitat amb l'objectiu d'"avançar i unir". No hi ha eleccions a la vista, però amb la inestabilitat crònica d'ERC i Junts, mai se sap. El PSC n'és conscient i, si alguna lloança ha sentit més Illa dels assistents avui a la Pineda de Gavà, ha sigut la de "president, president".
Després de dues edicions de la Festa de la Rosa amb restriccions per culpa de la pandèmia, en l'edició d'enguany el PSC ha tornat al format habitual: discursos, aglomeracions, barbacoes i la música ben alta. I sobretot ha buscat un bany d'autoestima perquè l'última vegada que s'havia trobat en aquest paratge abans del virus, el setembre del 2019, pocs imaginaven que actualment seria el primer partit del Parlament amb ambicions raonables de poder governar en el futur. "No hem marxat mai, sempre hi hem sigut", ha reivindicat la dirigent del partit Lluïsa Moret. Entre el públic ha destacat la presència del ministre Miquel Iceta –també de la ministra Raquel Sánchez–, precisament qui va haver de bregar al capdavant del partit en la seva època més difícil.
Per arribar a la Generalitat el principal repte del PSC no és només repetir una victòria electoral, que ja ha demostrat que és possible, sinó trencar la teòrica majoria independentista que formen a la cambra ERC, Junts i la CUP. Una majoria cada cop més precària i que, probablement, no havia estat mai tan enfrontada. Amb aquests elements, Illa ha dit que Catalunya no mereix un "conflicte crònic" que "paralitza el Govern", sinó un executiu com seria el seu, ha promès, focalitzat en els "problemes de la gent". Ha utilitzat el símbol socialista, el de la rosa, per resumir així: "Menys crispació i més roses. Menys crits i més roses. Menys desigualtats i més roses". Moret encara ha elevat una mica més el to assegurant que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "no pot governar Catalunya perquè fa patir els catalans". L'eslògan final l'ha acabat encunyant el líder socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni: "Més PSC i menys embolic".
Aquest ha sigut un dels altres punts d'atenció de l'acte: l'aliança, com a mínim discursiva, entre Collboni i Illa per encarar el partit cap al primer repte electoral en l'horitzó: les municipals del maig de l'any vinent. Tots dos saben que per recuperar la part de muntanya de la plaça Sant Jaume, la Generalitat, primer cal fer-se fort a la part de mar, l'Ajuntament de Barcelona, on els socialistes governen però sota la batuta d'Ada Colau. Així, Collboni ha demanat "obrir una nova etapa a Catalunya" començant per "obrir una nova etapa a Barcelona". "Junts l'obrirem", ha afirmat Illa.
Diàleg amb dard inclòs
L'absència de Sánchez ha impedit mesurar amb precisió fins a quin punt el PSOE i el govern espanyol encara aposten per la taula de diàleg que, segons la Generalitat, hauria de donar fruits en la "desjudicialització" abans d'acabar l'any. La Festa de la Rosa sempre havia sigut una oportunitat per calibrar l'estat d'ànim del PSOE amb Catalunya. En la seva última intervenció a la Festa, el setembre del 2019, Sánchez havia brandat fins i tot l'amenaça velada d'aplicar un nou 155 si l'independentisme tornava a saltar-se la llei. Ha plogut molt des de llavors –no existia ni la taula de diàleg–, però per calibrar l'estat de la qüestió actual s'haurà d'esperar una pròxima cita. El representant del PSOE a l'acte, el responsable d'organització del partit, Santos Cerdán, ha dedicat el seu discurs a confrontar el model dels socialistes amb el del PP, exemplificat amb la crítica a la rebaixa fiscal d'aquesta setmana del president andalús, Moreno Bonilla. Fins i tot ha arribat a recordar la foto del líder popular, Alberto Núñez Feijóo, amb el narcotraficant Marcial Dorado.
Però la carpeta del diàleg no ha estat del tot absent perquè sí que l'ha obert Illa, garantint que continua sent una aposta en ferm del seu partit per aconseguir el "retrobament" dels catalans. "Diàleg, diàleg i diàleg per arribar a acords", ha sostingut. Ara bé, això no li ha impedit repartir retrets contra Aragonès i contra l'independentisme. Al primer l'ha acusat de "no practicar aquest diàleg" a Catalunya per no haver creat una taula amb tots els partits catalans. Al moviment polític en general li ha retret no haver fet encara una lectura acurada del que va passar la tardor del 2017. Ara que estem a les portes del cinquè aniversari de l'1-O, Illa ha evidenciat que manté inalterable el seu rebuig al referèndum: "Hi ha poc a celebrar i molt a reflexionar".
La Festa de la Rosa arriba aquest any a dos dies del debat de política general on el PSC, com a principal partit de l'oposició, tindrà un paper rellevant. Durant l'actual mandat, Illa ha allargat la mà a Aragonès en més d'una ocasió per arribar a acords, però aquest diumenge a la Pineda de Gavà ha quedat palès que, des de l'últim militant a la cúpula, el PSC té sobretot una altra cosa en ment. Intentar tornar, més d'hora que tard, si pot ser, a governar la Generalitat.