UE

La recepta de Salvador Illa contra Donald Trump

El president de la Generalitat advoca per una UE més federal i proclama el retorn de Catalunya a la política europea

El president de la Generalitat, Salvador Illa, pronunciant el discurs al Col·legi d'Europa aquest dimecres.
19/02/2025
3 min
12
Regala aquest article

BrugesEl Procés s'ha acabat i el president de la Generalitat, Salvador Illa, vol deixar-ho clar a la Unió Europea. En un discurs al Col·legi d'Europa de Bruges, el dirigent socialista ha proclamat el “retorn” de Catalunya a la política europea i ha assegurat que té “l'empenta i l'ambició” per tornar a “ocupar lloc que es mereix” al continent. I, a més, té una recepta per abordar el retorn de Donald Trump i la deriva autoritària que pateix tot el bloc comunitari: “En una paraula, federalisme europeu”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, Illa ha recuperat un vell lema del PSC per, aquesta vegada, afrontar un repte que afecta tot Europa. “El federalisme és una manera d'entendre el món i una manera de cogovernar-nos, una alternativa a un retorn al món de la política del gran poder i l'imperialisme”, ha afegit el president de la Generalitat. En aquest sentit, el líder socialista ha apostat per estrènyer els lligams entre els estats membres i les regions de la UE, també pel que fa a la despesa militar: ha donat suport a la voluntat del bloc comunitari d'augmentar la capacitat militar i impulsar la seva competitivitat, sobretot davant dels Estats Units i la Xina.

La confiança de la Generalitat en esdevenir un actor influent a la política europea és absoluta. “Donat el context geopolític actual, Catalunya vol tornar a exercir la seva responsabilitat i lideratge a Europa”, ha insistit el president. D'aquesta manera, ha assenyalat que Catalunya té el potencial per “tornar a liderar l'economia d'Espanya” i “tornar a convertir-se en un dels motors econòmics d'Europa”. Ho ha justificat fent gala del teixit industrial i tecnològic del país, així com de les últimes dades macroeconòmiques del Principat: l'economia catalana va créixer un 3,6% el 2024, mentre que la d'Espanya es va incrementar en un 3,2% i la Unió Europea només en un 0,8%. “Hem assolit la taxa d'atur més baixa en els últims anys (7,87%)”, ha afegit cofoi Illa.

En un context en què la UE cada vegada endureix més les polítiques contra els immigrants, Illa també ha volgut reivindicar l'entrada de nouvinguts i ha assegurat que la seva arribada és una “necessitat”, tant per a Catalunya com per al global de la Unió Europea. De fet, el president de la Generalitat ha descrit el Principat com una “terra d'acollida” i ha remarcat que així és “com vol continuar sent”. “Tothom que ve a fer Catalunya millor és català”, ha subratllat el dirigent socialista.

El català a Europa, encallat

Illa també aprofitarà la seva visita a Brussel·les per traslladar a diferents dirigents comunitaris la seva voluntat que el català es pugui fer servir al Parlament Europeu i sigui oficial al global de les institucions europees, tal com el PSOE va acordar amb Junts. En aquest sentit, ha avançat que traslladarà al president del Consell Europeu, António Costa, que el reconeixement lingüístic de la llengua catalana és una “prioritat” per a la Generalitat, i que els avenços en aquest sentit serien un “senyal fort” a favor de la pluralitat de la Unió Europea i contribuirien a “reforçar el sentiment d'europeisme” dels catalans.

Cal recordar, però, que tant la iniciativa de permetre parlar català al Parlament Europeu com l'oficialitat al global de la UE es troba igual d'encallada que l'última vegada que Illa va visitar Brussel·les el novembre passat. Des d'aleshores, no hi ha hagut cap avenç a l'Eurocambra i diverses ambaixades davant de la UE d'estats membres asseguren a l'ARA que fa mesos que resten a l'espera que Espanya demani un informe a la UE sobre quines conseqüències legals i econòmiques podria comportar l'aprovació d'aquesta mesura. De fet, el mateix Illa ha admès que “no es resoldrà ni en una setmana ni en un mes”.

Més enllà de Costa, el president de la Generalitat també té previst reunir-se amb la vicepresidenta de la Comissió Europea i titular de Transició Neta, la socialista Teresa Ribera, i intervindrà en la sessió plenària del Comitè de les Regions. També s'ha trobat amb la rectora del Col·legi d'Europa, Federica Mogherini, i amb el director del prestigiós think tank Bruegel, Jeromin Zettelmeyer.

stats