Parlament
Política 13/04/2023

Illa corregeix Romero i allunya l'assistència del PSC a la taula de partits d'Aragonès: "No serem a cap reunió per dividir"

El primer secretari dels socialistes catalans insisteix que "mai hi haurà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya"

2 min
Salvador Illa en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl líder del PSC, Salvador Illa, ha esmenat aquest dijous les declaracions de la portaveu del seu grup parlamentari, Alícia Romero, i ha assegurat que els socialistes no assistiran al mes de juny a una taula de partits per parlar d'un acord de claredat, tal com la planteja el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El primer secretari dels socialistes catalans ha assegurat als mitjans que "el PSC no té compromesa l'assistència a cap reunió que vagi en la direcció de dividir els catalans i no de treballar per la seva unió". "No serem a cap reunió que serveixi per dividir", ha recalcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent ha contradit directament, doncs, la seva número dos al Parlament, un fet poc habitual a les files socialistes, en què el discurs acostuma a estar molt consensuat. En declaracions fetes a primera hora en una entrevista a RTVE, Romero ha donat a entendre que el seu partit aniria a la taula de partits que Aragonès convocarà al juny: "Anem a les reunions quan el president ens convoca, tot i que ens agradaria que ens convoqués per parlar del que ens uneix als catalans". També ha dit que, "d'entrada", no donaran suport a un referèndum d'autodeterminació. Illa hi ha tancat la porta definitivament: "Mai hi haurà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya".

Illa ha demanat al president de la Generalitat que centri els esforços "en els problemes concrets de la ciutadania", com la sequera, i ha titllat la proposta de negociar un acord de claredat de "confusa". Els socialistes han estat molt insistents en la convocatòria d'una taula de diàleg entre partits catalans. L'espai es va engegar el 2018, durant la presidència de Quim Torra i, precisament, a iniciativa del PSC. Els socialistes han reiterat sovint la necessitat que els partits catalans busquessin un consens previ abans d'anar a la Moncloa a negociar per resoldre el conflicte polític. No obstant això, la iniciativa no va portar mai a acords destacats entre les parts i aquesta legislatura no s'ha convocat cap reunió dels partits per parlar de temes relacionats amb el Procés.

Amb la seva negativa a participar en la taula convocada per Aragonès, Illa deixa clara la seva postura: un acord de claredat no entra en els seus plans. Els socialistes ja van tenir aquest debat intern quan el 2016 Miquel Iceta va defensar la necessitat de plantejar una via canadenca, inspirada en el cas del Quebec. Tanmateix, ni el PSOE ni el PSC com a partit van donar suport a aquest plantejament, que ni tan sols es va arribar a debatre en consell nacional. En declaracions a RTVE, Romero ha remarcat que la proposta de l'acord de claredat "neix bastant morta", recordant que Aragonès ja la va presentar al debat de política general del Parlament i "se'n va emportar carabasses de tothom": només va tenir el suport d'ERC i els comuns.

stats