Illa assegura en català, castellà, anglès i francès que no investirà Puigdemont
Junts repta el candidat del PSC a ser el primer a sotmetre's al debat d'investidura, abans que Puigdemont
BarcelonaTancat el capítol de la mesa del Parlament, els partits comencen a desplegar tàctiques per desgastar els seus rivals de cara al debat (o debats) d'investidura. Però si algú pensava que després de la campanya electoral del 9-J el PSC canviaria d'opinió sobre una possible investidura de Carles Puigdemont, s'equivocava. El seu líder, Salvador Illa, s'ha afanyat a reiterar aquest dimarts que no facilitaran una investidura del líder de Junts, tampoc en el cas que els juntaires aconsegueixin posar-se a la butxaca els suports d'Esquerra. "No, no m'abstindré. No me abstendré. I'm not going to support Puigdemont. Je ne pas voterai Puigdemont [sic]. Li dic en tots els idiomes: no ho farem, perquè els catalans no han votat això", ha dit el líder del PSC en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, en què ha recordat que els socialistes són el primer grup de la cambra i que l'independentisme no té majoria, tot i que sí que hagi aconseguit retenir la presidència del Parlament.
Junts ha amenaçat amb deixar caure el govern de Pedro Sánchez si els socialistes no passen per l'adreçador i faciliten una investidura que només amb els vots dels independentistes no en té prou per prosperar. Fins ara tant Illa com el mateix Pedro Sánchez han tancat la porta a aquesta possibilitat. "Els números no surten", ha recalcat el candidat del PSC, que ha acusat Junts d'estar buscant una repetició electoral. Des del partit de Carles Puigdemont, però, ja animen Illa a intentar la investidura si creu que ell sí que té els suports: "Diu que ho té molt clar... Que vagi ell a la investidura primer i, si no surt, que ho deixi estar", ha suggerit el secretari general de Junts, Jordi Turull, a TV3. Pel que fa a Puigdemont, Turull ha dit que s'inclinen per intentar la seva investidura més endavant, una opció que els donaria marge per veure com van aplicant els jutges l'amnistia i actuar en conseqüència. "Preferim anar a la investidura quan veiem que tinguem possibilitats de poder-nos-en sortir", ha subratllat.
Qui ho decidirà, en tot cas, és el president del Parlament, Josep Rull, que la setmana vinent iniciarà una ronda de consultes per determinar qui té voluntat de fer un pas endavant i qui té una majoria suficient per fer-ho. En declaracions a RAC1, Rull ha defensat que Puigdemont pot ser candidat fins i tot si és detingut, en cas que els jutges no apliquin immediatament la llei d'amnistia i no aixequin les ordres de detenció ara que ja ha entrat en vigor.
No és el que els tribunals van interpretar el 2018, quan Jordi Sánchez, candidat també a proposta de Junts, no es va poder sotmetre al debat d'investidura perquè el Tribunal Suprem l'hi va impedir. En tot cas, el límit per al primer ple d'investidura d'aquesta nova legislatura és el 25 de juny, i la llei marca que hi haurà d'haver un candidat. Tot i això, el 2020 els lletrats van arribar a la conclusió que fins i tot sense candidat el termini cap a la repetició electoral podia començar si el president del Parlament ho sol·licitava en cas de no trobar una opció viable.
"L'únic camí"
Amb l'elecció de Rull com a president del Parlament gràcies al suport de l'independentisme, el PSC ha perdut el primer partit de les negociacions: Esquerra es va decantar per pactar amb Junts i la CUP perquè Rull fos president malgrat tenir sobre la taula una oferta del PSC i dels comuns per cedir-los la presidència de la cambra. Ara bé, Illa considera que "la prioritat és la investidura", per a la qual només veu "un únic camí": un acord amb Esquerra i els comuns. Seguint la mateixa lògica amb què han abordat les negociacions de la mesa, Illa ha descartat intentar buscar els suports del PP i Vox per arribar a la Generalitat. La dreta tampoc l'hi està oferint, malgrat les pressions de l'espanyolisme cívic per aconseguir-ho. Ho ha repetit des dels micròfons de Catalunya Ràdio la portaveu del seu partit al Parlament, Alícia Romero: "No hi ha més alternativa possible", ha dit.
Aquest dimarts, Illa ha tornat a tancar la porta a un referèndum d'independència, una reivindicació que diu que no té majoria a l'actual cambra, i fins i tot ha refredat una possible reforma de l'Estatut. No ha dit res, en canvi, de la petició d'ERC de treballar per a un finançament singular, una de les condicions que els republicans han posat més clarament sobre la taula per investir Illa, i que podria acabar sent el punt de trobada entre republicans i socialistes malgrat les reticències del PSC a parlar de qualsevol model de finançament que suposi treure Catalunya del règim comú.
El PSC afronta ara una nova ronda de negociacions per abordar el capítol del Govern. Illa ha promès ser "generós" amb Esquerra i els comuns: "No ho puc fer sol", ha dit, tot i que no ha concretat si preferiria un executiu en solitari o es podria obrir a una coalició.