Illa demana a ERC que li doni suport per governar

El candidat socialista assegura que obrirà contactes amb tots els partits tret de Vox: "Tinc l'obligació de presentar-me a la investidura"

Salvador Illa aquest matí en roda de premsa

Salvador Illa manté la decisió de presentar-se a la investidura i ha considerat aquest dilluns que ERC li hauria de donar "suport" com a "guanyador de les eleccions", encara que hagin empatat en escons, la majoria independentista s'hagi ampliat i els republicans ja ho hagin descartat. La victòria electoral és clarament insuficient per a Illa, que amb 33 diputats encapçala el constitucionalisme però es queda amb un escàs marge de maniobra per fer pactes. Però, tot i això, ha defensat que era la seva "obligació" intentar formar govern i aquest dilluns mateix obrirà contactes amb la resta de formacions excepte Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Em presentaré a la investidura en justa correspondència, al ser la primera força política, per coherència i convicció", ha insistit. Illa llegeix el resultat del 14 de febrer com una "aposta" ciutadana per "una legislatura de diàleg i retrobament". Poc després l'expresident del Govern, José Montilla, s'ha afegit al debat a través d'un article publicat al seu blog, i recollit per l'ACN, en què demanava que el PSC i ERC no deixin passar "l'oportunitat de cercar vies d'entesa". El socialista anima a "explorar nous escenaris" per evitar un executiu amb JxCat i "la participació en el Govern o en suport parlamentari de la CUP". Montilla admet que el marge de maniobra dels republicans respecte a JxCat és "estret": "La subordinació d'ERC al relat maximalista de JxCat és, de nou, un risc". Així, demana a la llista d'Aragonès que no caigui en "la seducció dels cants de sirena que els arribaran des de Waterloo". Tot i que els socialistes no havien descartat acceptar els vots d'ERC per a la investidura, sí que havien vetat qualsevol pacte de govern amb ells. Sembla, doncs, que l'endemà de les eleccions les posicions comencen a matisar-se.

No obstant això, un escenari en què el socialista es pugui presentar a la investidura i superar-la gràcies al suport d'ERC és altament improbable. Els republicans tenen la mateixa força en nombre de diputats i compten amb més suport al flanc sobiranista. L'independentisme ha superat el 50% dels vots. La llei de la presidència de la Generalitat i del Govern estableix que en els deus dies següents a la constitució de la legislatura és el president del Parlament qui, després de consultar els representants dels partits i comprovar la correlació de forces, ha de proposar al ple un candidat. En paral·lel, l'informe que els lletrats del Parlament van redactar després de la inhabilitació del president Quim Torra atorga tota la discrecionalitat al president del legislatiu per decidir si hi ha o no candidat a la investidura en funció dels suports que acrediti.

Per tant, és probable que si el líder d'ERC, Pere Aragonès, també es presenta per ser investit, i atès que en principi compta amb una majoria per guanyar la votació, el president de la cambra el proposi a ell en comptes d'Illa. Però el socialista no s'ha volgut situar encara en aquest context. "No és cap simbolisme presentar la candidatura", ha recalcat: "Hem guanyat les eleccions i em correspon". En aquest sentit, ha defensat que els socialistes també "lluitaran" perquè el president de la cambra catalana sigui del PSC. "Parlarem amb la resta de formacions i veurem; ens comportarem com el partit que ha obtingut els millors resultats", ha recalcat.

De moment, els socialistes s'han mostrat partidaris de buscar un acord amb els comuns, però amb els vuit diputats liles no n'hi hauria prou. De fet, Jéssica Albiach, la candidata electa dels comuns, ha avisat aquest dilluns a Illa que, abans de presentar-se a una investidura sense el suport necessari, "busqui aliats". "El país no hi guanya amb investidures fallides", ha afirmat en roda de premsa, en què ha insistit a Illa que truqui a la porta dels republicans per formar l'aliança d'esquerres que han defensat tota la campanya.

Ferraz assumeix la derrota i aposta per una oposició "intel·ligent"

Tot i que Illa insisteix que provarà sort amb la investidura, a Ferraz tenen coll avall des de diumenge a la nit que l'únic que té opcions per governar és Aragonès. El que els queda és per una oposició "intel·ligent", la consigna que ha enviat el president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió semipresencial de l'executiva del PSOE aquest dilluns. Els socialistes no amaguen que estan recomfortats perquè ERC hagi superat Junts per Catalunya. 

En una nota -no han fet roda de premsa perquè consideraven que "corresponia" a Illa reaccionar, en paraules del secretari d'Orgnaització, José Luis Ábalos-, el PSOE subrtalla que "sigui dos partits amb arrels i veterania en el sistema polític català i espanyol, el PSC i ERC, els que han guanyat aquestes eleccions tant en vots com en escons", així com siguin també els que "d'una manera o altra aposten pel diàleg".

Vistos els resultats, Ferraz també reclama al PP i Ciutadans que trenquin amb Vox en tots els nivells de l'administració perquè això només "beneficia a la ultradreta i posa en risc els fonaments de la democràcia".

Pimec i Foment demanen un govern "estable"

En la seva valoració del resultat de les eleccions, les patronals han evitat fer apel·lacions directes, però de la sèrie de demandes manifestades es dedueix que la seva preferència està en un govern presidit per Salvador Illa. Per exemple Pimec, representant de la petita i la mitjana empresa catalana, ha afirmat que d'acord amb els resultats espera un “major i millor diàleg entre els governs català i espanyol”. Foment, patronal de la gran empresa, ha demanat superar determinades diferències en els posicionaments polítics per aconseguir “els acords i aliances necessàries per constituir un govern fort i estable que treballi per a la recuperació econòmica”.

On també han coincidit totes dues patronals és en la ferma oposició a que se celebrin unes altres eleccions. Perquè més enllà dels interessos ideològics, el que sobretot importa a totes dues patronals és l'estabilitat, que es doni resposta a la crisi i que s'acordin uns nous pressupostos per Catalunya.

Així, Foment demana als grups polítics que han obtingut representació “que facin possible constituir un govern fort i estable i que treballi per a la recuperació econòmica”, i Pimec, “sensibilitat cap al món econòmic, mantenir el diàleg amb els agents socials” i “ajudes directes, urgents i sostingudes en el temps per als sectors més afectats per les restriccions” de la pandèmia. Per últim, han reclamat que es prioritzi l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat per al 2021: segons la patronal de la gran empresa, “han de ser el full de ruta” i “han de dotar de recursos econòmics els projectes prioritaris del país”.

stats