Iglesias i Rivera no afluixen i mantenen el veto creuat

C’s vol negociar un govern per a la “segona Transició”

Albert Rivera i Pablo Iglesias ja han protagonitzat dos cara a cara. L’últim, divendres passat a la Universidad Carlos III amb 1.000 persones de públic. Tot i que inicialment no eren vasos comunicants, ara lluiten per capitalitzar el “canvi”.
F.c.
03/02/2016
3 min

MadridLes paraules -i les intencions- de Pedro Sánchez xoquen amb l’aritmètica complexa del nou Congrés i les incompatibilitats ideològiques entre alguns dels socis a qui el PSOE vol asseure a la mateixa taula per evitar negociar amb els independentistes. Amb l’encàrrec fresc als socialistes d’intentar formar govern, Podem i Ciutadans es van afanyar ahir al vespre a recordar a Sánchez que toqui de peus a terra i assumeixi que ha de triar entre un dels dos. Les propostes econòmiques i territorials de Pablo Iglesias i Albert Rivera estan molt allunyades -veuen en canvi punts de contacte en matèria de regeneració democràtica- i això fa inviable l’escenari somiat per Ferraz d’un acord a tres bandes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Continuem tenint la mà estesa però no entenem que Sánchez pretengui posar-se d’acord amb C’s, perquè és un acord amb el PP en diferit”, va alertar el líder de l’esquerra alternativa, que emplaçava el PSOE a negociar un pacte progressista. Els instava a deixar de banda “l’ambigüitat” i optar per un dels dos escenaris: o mirar cap a la dreta -una possibilitat irreal perquè Sánchez descarta entendre’s amb el PP- o cap a l’esquerra.

Qui trenca Espanya?

Perquè una aliança de progrés sumés prou vots, als socialistes els caldria com a mínim l’abstenció dels independentistes catalans. A diferència de la fredor, fins i tot de l’hostilitat, del discurs de Ferraz cap als nacionalistes catalans, Iglesias va admetre obertament que Podem manté contactes amb aquestes formacions. “Ells tenen clar que no volen un govern del PP”, va recordar. Replicant a les crítiques que aquests dies s’han sentit des de les files conservadores i dels barons socialistes, i que expressen rebuig als vots sobiranistes, Iglesias va assegurar que el que contribuiria a “trencar Espanya” seria un pacte entre populars i C’s perquè les seves receptes fan “augmentar la desigualtat”.

Menys vehement però igual de clar va ser Rivera, que va insistir en la necessitat de buscar un altre tripartit. En aquest cas, comptant amb el suport d’ells, socialistes i populars. Va anunciar que aquesta mateixa setmana començarà les negociacions amb els dos principals partits de l’Estat amb l’objectiu de vertebrar un govern “de transició, reformista i estable”. Després de la decisió de Felip VI, prioritzarà les converses amb Sánchez però, conseqüentment amb el seu pla, manté les portes obertes a dialogar amb Mariano Rajoy.

La formació taronja no abaixa el veto als d’Iglesias per les diferències polítiques de fons que tenen. “Cal un govern per reformar Espanya, no pas per trencar-la”, va dir Rivera posant l’accent en la defensa del referèndum a Catalunya que fan des del partit lila. De fet, la forma de resoldre el debat territorial i de respondre al procés obert a Catalunya pot ser un dels grans esculls en les negociacions que ara comencen. Rivera defensa que l’objectiu ha de ser un canvi en profunditat de l’Estat que culmini en un projecte il·lusionador per als espanyols, també per a la majoria dels catalans.

Per posar en marxa aquest pla, Rivera creu que ara toca posar el focus en els continguts. Per això, va esquivar la pregunta sobre si es veu formant part d’un govern de coalició assegurant que ara no toca parlar de “cadires”, a diferència del plantejament d’Iglesias, que ja ha formulat una proposta de repartiment de carteres al PSOE i a IU. El cert és, però, que Ciutadans tampoc tanca la porta a seure al consell de ministres amb Pedro Sánchez.

stats