Iglesias es reivindica com a garant del referèndum
Herrera debuta en campanya i demana als catalans que barrin el pas als que “els foten la cartera”
Mollet Del Vallès / GironaJa no parla de “la Catalunya de l’extraradi”, ni dels orígens dels catalans, ni d’identitats. El líder de Podem, Pablo Iglesias, experimenta ara amb el rèdit que pot treure del que més el singularitza respecte al PP i el PSOE: la defensa del dret dels catalans a decidir quin relació jurídica volen tenir amb Espanya. Ahir es va comprometre a impulsar la celebració d’un referèndum on càpiguen “totes les opcions”: des de la independència fins a l’unionisme, i sense oblidar l’opció federal.
Des de Mollet del Vallès, en un míting que va aplegar més de 2.000 persones, Iglesias va buscar el reconeixement del públic quan va explicar que no és gens fàcil guanyar vots a Sevilla o Madrid quan els diu que Catalunya té dret a celebrar un referèndum sobre el seu futur. Acusat per Ciutadans de ser independentista per aquesta condescendència amb els catalans, Iglesias va respondre que no, que ell no vol que els catalans s’emancipin de l’estat espanyol, però que “com a demòcrata” no pot estar en contra que els ciutadans parlin a les urnes.
La policia i el procés sobiranista
“És per a mi un orgull ser amic dels catalans i enemic dels corruptes”, va proclamar, i va assegurar que la seva formació és la que pot defensar millor l’anhel dels catalans. A més, va reivindicar que el seu partit dista molt de l’estil del PP i Ciutadans, que sovint recorren a les “amenaces” contra el procés sobiranista. “És una barbaritat apel·lar a la Guàrdia Civil i a l’exèrcit, la policia ha d’estar per detenir i emmanillar els corruptes i no per ficar-se en política”, va sentenciar.
Un atac a CDC pels casos de presumpta corrupció que l’esquitxen va ser el pilar del discurs del coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, que ahir va debutar en el míting central del dia de la campanya de CSQEP. Fins ara, el líder ecosocialista s’ha mantingut en segona línia mentre Podem acapara el protagonisme. “No podem permetre que en nom de la pàtria ens fotin la cartera amb el 3% o Bárcenas”, va sentenciar. De fet, va advertir que si des de la resta de partits els consideren “l’enemic a batre” és perquè desmunten “el país bipolar unionista o independentista” que al PP, Ciutadans i CDC els interessa. “Pablo, no és casual que se’t tirin a la jugular. Ho fan perquè els trenques els esquemes”, va proclamar fent evident que Catalunya Sí que es Pot fia la campanya a la figura de l’esquerra més cotitzada del moment.
Romeva, “una tapadora”
Inevitable va ser que, en la seva primera aparició en campanya, Herrera es veiés obligat a fer referències al seu excompany de partit i cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva. Tant ell com el candidat Lluís Rabell el van acusar de fer el joc a Mas i de ser “una tapadora” i no un “candidat”, ja que el veuen sense cap tipus d’influència per fer canviar les polítiques de retallades de CDC. “No sé com pot cedir el lideratge del procés a Mas”, va lamentar Herrera, que va recordar que algú amb una tradició d’esquerres no pot avalar un partit atrapat per la corrupció i que justament el que cal és fer pinya per fer fora tant el president català com l’espanyol.
Una crida a la unitat de l’esquerra va ser el leitmotiv amb què el líder d’IU, Alberto Garzón, va aterrar ahir a la campanya catalana. Des de Girona, es va mostrar convençut que, així com les esquerres han arribat a un acord a Catalunya, també acabarà havent-hi una candidatura unitària a les generals. L’acord entre IU i Podem, va dir, “està cada cop més a prop”. Per ara, però, no està previst que Garzón i Iglesias coincideixin en cap míting.