Política30/10/2015

Iglesias se singularitza en favor de la consulta davant del “búnquer”

El líder de Podem diu a Rajoy que "Catalunya és una nació i s'ha de poder expressar votant"

Ferran Casas
i Ferran Casas

MadridEl guió es va complir. Mariano Rajoy havia de convidar Pablo Iglesias, el líder de Podem, a la seva ronda sobre Catalunya, no pas perquè li donés suport sinó per donar sensació d’obertura i de consens ampli. A l’hora de valorar la trobada, el president espanyol es va permetre la llicència d’afirmar que amb ell també comparteix la defensa “de la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i el respecte a la llei”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És obvi que Iglesias no signaria cap acord amb Rajoy sobre l’assumpte com el que pretenia Ciutadans (el PSOE també vendria car el suport), i per això Rajoy el va desestimar, però el secretari general de Podem va anar més enllà. El líder de la nova esquerra va aprofitar la primera visita a la Moncloa per singularitzar-se. Davant “el búnquer immobilista de Rajoy i els seus socis del PSOE i C’s” va fer una reivindicació clara del dret a decidir. Per a ell, els catalans han de “poder votar” sobre el seu futur i Espanya ha de reconèixer la seva “plurinacionalitat” encaixant Catalunya “com una nació”.

Cargando
No hay anuncios

Això no vol dir, però, que comparteixi la posició de JxSí i la CUP o que pensi que la cambra catalana està “legitimada” per iniciar un procés per convertir-se en una república. Cal fer-ho, segons ell, des de l’acord i la llei. Convocant primer, des de l’Estat, una consulta i després assumint-ne políticament el resultat i obrant en conseqüència. Iglesias va recordar que qualsevol consulta és políticament vinculant.

Rajoy deia que tenia la sensació de “no haver perdut res” parlant amb Iglesias: engrandir-lo políticament en un mal moment demoscòpic per al líder de Podem perjudica el PSOE i Ciutadans, els grans rivals del PP. Iglesias va reiterar a la Moncloa la seva proposta de doble consulta. Una a Catalunya sobre el seu futur i una al conjunt d’Espanya sobre una àmplia reforma amb cinc punts: reforma de la llei electoral, reforma per garantir la independència del poder judicial, donar garanties constitucionals en relació a la corrupció i a les portes giratòries, blindar constitucionalment els drets socials i en últim lloc “un acord territorial basat en la democràcia”. Per a ell, “la democràcia no pot ser mai una amenaça”, al contrari del que defensen “al búnquer”.

Cargando
No hay anuncios

Segons el líder de Podem, Mas i Rajoy es retroalimenten perquè a tots dos “ja els va bé” l’actual situació.

Iglesias no vol ni sentir a parlar de no pactar amb els que volen trencar Espanya (els que ho volen són, per a ell, els que “destrueixen els serveis socials o cauen en la corrupció”) i sí que va aprofitar la reunió per tractar molts més temes, “perquè no pot ser que mentre es parla d’això no es parli d’altres coses”. Segons ell, van debatre de Catalunya, però també de la corrupció, de les retallades i de Juncker, Síria, Rússia o els Estats Units.