PP, PSOE i C’s es neguen a reunir-se amb Elena a Madrid
Iglesias es reuneix amb el Pacte pel Referèndum i critica “l’atrinxerament” del PP, PSOE i C’s contra el dret a decidir
MadridLa visita del coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, a Madrid només va servir per predicar entre convençuts. Ni el PP, ni Ciutadans ni tan sols el PSOE -tot i que Elena va ser fins al 2014 membre del PSC- van accedir a reunir-se amb el líder de la plataforma que aplega tots els partidaris del dret a decidir, i es va haver de conformar amb una trobada amb el líder de Podem, Pablo Iglesias -partidari també del referèndum-, i amb els partits nacionalistes i independentistes de la cambra espanyola: ERC, el PDECat, el PNB, Bildu i En Marea, a més de Podem i els seus socis catalans d’En Comú Podem.
L’objectiu de la visita a Madrid, que va durar dos dies i es va cloure ahir, era, segons Elena, “fer pedagogia i explicar què és el Pacte Nacional pel Referèndum, un espai de trobada d’entitats on es reivindica el referèndum com l’eina per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, exercint el diàleg i el vot”. Tot i que era esperada, la porta tancada que Elena es va trobar en tres dels quatre grans partits espanyols va suposar un revés a aquest objectiu, perquè els espais polítics que van accedir a reunir-s’hi ja formen part, majoritàriament, del Pacte Nacional. Elena va lamentar sobretot la negativa del PSOE, que, segons el seu parer, practica la “tàctica de l’estruç” amb aquesta qüestió. “Els emplacem a reflexionar perquè pròximament puguem parlar des de la discrepància i puguin proposar alternatives per donar resposta a les inquietuds dels ciutadans de Catalunya”, va dir.
Iglesias: “Estan atrinxerats”
La reunió sí que va servir, en canvi, perquè Iglesias marqués perfil propi. El secretari general de Podem va reiterar el suport al referèndum -de fet, és un dels més de 100.000 signants del manifest del Pacte-, i va afirmar que el “conflicte” que hi ha a Catalunya “s’ha de resoldre per vies democràtiques” mitjançant un “referèndum legal, pactat i amb efectes jurídics”. A més, va aprofitar l’ocasió per censurar la falta de diàleg dels altres tres grans partits de l’arc parlamentari espanyol, als quals va acusar d’estar “atrinxerats” i “ancorats al segle XX”.