L’ESCENARI ESTATAL
Política06/02/2016

Iglesias no negociarà fins que es veti C’s

Sánchez rebutja l’ultimàtum “excloent” de Podem però deixa oberta la porta per a un pacte anti-PP

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl cronòmetre va començar a córrer dimarts passat, quan Felip VI va encarregar a Pedro Sánchez formar govern. Però, quatre dies després, les posicions de tots els partits continuen enrocades i el líder del PSOE és molt lluny de poder sumar per ser el pròxim president del govern espanyol. Així estan les coses: Sánchez negocia amb tots menys amb Mariano Rajoy i els partits independentistes per aconseguir una alternativa al PP, Pablo Iglesias no s’asseurà a negociar fins que el PSOE no exclogui Ciutadans de qualsevol tipus de pacte, Albert Rivera continua insistint perquè els socialistes també seguin a parlar amb Mariano Rajoy perquè, si no, l’aritmètica parlamentària no quadra, i Esquerra i Democràcia i Llibertat (DL) no volen ni sentir a parlar d’una abstenció per fer Sánchez president. I tot plegat en un context en què Brussel·les multiplica els missatges perquè se surti de l’atzucac: creu que la incertesa política és un risc per a l’economia i ha empitjorat la previsió de dèficit per a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista va fer ahir un pas tan difícil com esperat. Finalment es va asseure a parlar amb Iglesias, catorze dies després que Podem li fes una oferta sorpresa per formar un “govern de canvi”. ¿La resposta d’Iglesias? “O Ciutadans o Podem”. És a dir, que esculli “urgentment” entre un govern de “dretes” o un de “progrés” amb el PSOE, ells i IU. Sánchez va rebutjar l’ultimàtum “excloent” d’Iglesias, però li manté la porta oberta per començar a negociar. L’equip socialista ja va reunir-se ahir per primera vegada amb el de Ciutadans, a l’espera que Sánchez tanqui demà la primera ronda de contactes amb els líders dels partits. Serà el torn del PNB, que fins ara s’ha volgut mantenir al marge de l’allau de declaracions al Congrés. Els seus sis diputats es cotitzen a l’alça, ja que són claus per aconseguir que els vots afirmatius a Sánchez sumin més que el PP i C’s -sempre que s’abstinguin les formacions sobiranistes catalanes.

Cargando
No hay anuncios

Però, tot i l’atzucac, tant el PSOE com Podem es van mostrar esperançats que la posició de l’altre acabi canviant. “Crec que Sánchez preferirà IU i Podem”, va dir Iglesias, que es va mostrar “pacient”. Sánchez va veure ahir una “oportunitat perduda”, però confia que Podem segui finalment a la taula de negociacions la setmana que ve, després que enviï dilluns la seva proposta de “govern socialdemòcrata”. Els dos grans partits del tauler de l’esquerra intenten apel·lar a les bases de l’altre. Podem assegura que els votants socialistes volen un govern progressista i no pas un executiu amb la “marca blanca” del PP. I els socialistes s’aferren a defensar un front anti-Rajoy i a ficar en el mateix sac l’actitud del partit lila i dels populars. Sánchez amenaça de presentar-se a la investidura sense l’aval de Podem i posar-los contra l’espasa i la paret. “Hauran d’explicar per què voten amb el PP en contra d’un govern progressista”, va advertir, tot i assegurar que tampoc té “por” de governar amb Iglesias.

Mentrestant, el PP prova de totes les maneres possibles accelerar el cronòmetre. El líder socialista va demanar al Congrés de “tres setmanes a un mes” per intentar reunir suports. Però tant els populars com Podem intenten accelerar la investidura. Els primers perquè volen que Sánchez fracassi i els segons perquè prefereixen la convocatòria d’anticipades per fer el sorpasso al PSOE. Ahir el portaveu del PP, Rafael Hernando, va provar de forçar la màquina i posar tant Podem com C’s a prova perquè s’hagin de mullar en la votació a la mesa del Congrés sobre si s’ha d’avançar o no el ple. Amb tot, en aquest cas el president de l’hemicicle és qui té l’última paraula, i el socialista Patxi López ja ha garantit que respectarà els temps.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans prova de continuar picant l’ullet tant a dreta com a esquerra, conscient que els seus vots, a diferència de Podem, no són vitals per a una investidura. Ahir va anar del bracet del PSOE per reclamar la compareixença de Rajoy al Congrés abans del Consell Europeu en què s’ha d’abordar la possible sortida del Regne Unit de la UE. Sánchez també proposarà a Rajoy reunir-se al Congrés la setmana que ve. Amb dos punts a l’agenda: primer, el no a la seva investidura, i segon, la resposta al procés.

Missatge de portes endins

Cargando
No hay anuncios

En el que també van de bracet C’s i el PSOE és en el veto a ERC i DL. Catalunya no va faltar en la conversa entre Sánchez i Iglesias. El líder de Podem veu necessari dialogar amb els partits independentistes perquè facilitin un “govern de progrés”. “Són formacions amb qui no voldria formar govern, però crec que ens prefereixen abans que a un govern del búnquer”, va dir. En canvi, per què Sánchez mira a dreta i a esquerra? Per no dependre dels 17 diputats d’ERC i DL en el debat d’investidura. “No tinc en compte la possibilitat que els independentistes s’abstinguin”, va sentenciar Sánchez. Un missatge de tranquil·litat portes endins, als barons que estan a l’aguait de com avancen les converses.