CAP A LES PLEBISCITÀRIES

Iglesias escenifica a Barcelona que ultima amb ICV una candidatura per al 27-S i les generals

El líder de Podem s'ha reunit avui amb Herrera i Camats per segellar la voluntat de fer una aliança electoral, com ha avançat l'ARA, i per mostrar públicament que el projecte va endavant

Iglesias s'abraça amb Herrera / ACN
i Joan Serra
26/06/2015
5 min

BarcelonaA Podem han canviat unes quantes coses des que el desembre passat Pablo Iglesias va omplir el pavelló de la Vall d’Hebron. Iglesias manté intacte el seu magnetisme en els mítings i l’esquerra alternativa ha assolit quotes de poder municipal des del 24-M, però el partit que lidera ha perdut noms propis pel camí (Juan Carlos Monedero) i ha vist com sorgien corrents crítics mentre la formació malda per configurar una estratègia electoral que l’impulsi a les urnes sense perdre l’ADN transformador. Per això, el líder ha iniciat una marató a l’esprint per estendre el projecte del canvi a l’Estat, amb la Moncloa com a estació final, i el primer test de resistència seran les eleccions del 27-S a Catalunya. L’aposta d’Iglesias és ambiciosa. Confluència, que dóna per feta, i victòria a la tardor. “L’eix del Sí se puede ens pot donar la victòria davant de Mas”, va expressar a Badalona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El triomf d’Ada Colau, amb el paraigua de Barcelona en Comú, ha fet que l’eurodiputat es replantegés la idea de posar a prova la marca en solitari. De fet, Podem ja ultima la confluència amb ICV, EUiA i Procés Constituent, tot i que l’entesa no s'ha tancat a la reunió que avui ha mantingut el dirigent amb el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, i l’eurodiputat Ernest Urtasun, que ha participat en les negociacions per a l’aliança dels comicis de la tardor. A la reunió, en què no hi havia la resta de socis implicats en les converses per al 27-S, s’ha avançat en el diàleg i s’ha afrontat un altre debat que interessa Podem: un pacte amb ICV per anar de bracet a les eleccions generals. Iglesias veu més possibilitat d’acord amb els ecosocialistes que amb IU, amb qui ja ha anunciat que no bastirà una candidatura unitària.

Sigui com sigui, Iglesias, Herrera i Dolors Camats han escenificat avui que l'entesa progressa adequadament amb una reunió a la qual s'ha permès entrar als fotògrafs i altres imatges que s'han deixat fer, somrients i amb abraçades incloses, al carrer. En una d'aquestes abraçades hi ha participat Ada Colau, convidada fugaç a la trobada com a símbol del que pot fer una aliança d'esquerres.

La marca ‘Sí se puede’

De fet, aquesta fe en la fórmula 'en comú' ja es va exhibir ahir a Badalona, on Iglesias va fer un míting i va ser rebut amb crits de “ Sí se puede”. Abans, s’havia reunit amb la nova alcaldessa, Dolors Sabater. Iglesias va defensar que una coalició de l’esquerra alternativa és possible i que té serioses opcions de guanyar els comicis del 27-S. “Mas està preocupat per l’eix del Sí se puede. Ens posarem d’acord i sortirem a guanyar les eleccions”, va afirmar el líder de Podem, que no va descartar utilitzar aquesta marca als comicis si cal. Iglesias va recalcar, però, que la defensa de la “unitat popular” no es pot fer des de “coalicions de partits”. “El canvi polític té a veure amb escoltar la gent”, va insistir. El dirigent de Podem va subratllar, entre banderes republicanes i un públic entregat, que està “convençut” que formacions com ICV “han entès” que “el protagonisme no és dels partits sinó de la gent”. “Ningú sobra en la unitat popular. El PSUC és el partit en el qual m’hauria agradat militar. Però el PSUC no és el partit del 2015”, va afegir el dirigent, que va reclamar que s’ha “guanyat els galons” per liderar el canvi. Herrera, que és el principal interessat en l’èxit d’una candidatura de confluència, es va mostrar esperançat a arribar a un acord. “Junts multipliquem i aspirem a tot”, havia afirmat durant el dia. I va treure ferro a les paraules del secretari general de Podem en una entrevista a Público i Crític : “Tant Herrera com Nuet són llops vells de la política. Crec que ells reconeixerien que en un moment com aquest el paper que tindran no pot ser gaire protagonista”, havia dit Iglesias.

La incògnita, el lideratge

Per aconseguir que cristal·litzi la confluència -l’enquesta de dijous d’ El Periódico atorgava opcions a l’esquerra alternativa de ser la força més votada si hi havia aliança-, Podem i els seus socis saben que hi ha esculls que s’han de superar. La marca és important -ICV ha plantejat que la candidatura adopti el nom d’Ara Catalunya davant de les reticències de Barcelona en Comú a cedir la denominació, i Podem hi vol incloure el seu nom, tal com va avançar l’ARA-, però no és el principal entrebanc. La dificultat més visible és la del lideratge del projecte, ja que és complicat trobar un cap de cartell que aglutini tant consens com Colau. “Crec que Teresa Forcades no seria una bona candidata d’una confluència a la qual participi Podem”, va explicar Iglesias en la mateixa entrevista. La monja benedictina s’ha postulat per ser candidata, però no té el vistiplau dels aliats. Entre els socis va calant que cap dels seus líders o candidats (Joan Herrera, Joan Josep Nuet, Albano Dante Fachin i la mateixa Forcades) acabaran sent el cap de cartell.

Podem entén que ha de portar el pes de la confluència. Les projeccions demoscòpiques els atorguen un resultat millor que els ecosocialistes si van per separat el 27-S, i aspiren a fer valer aquesta fortalesa. Tanmateix, el partit no ha deixat de treballar en l’alternativa d’una candidatura en solitari per si fracassava el diàleg, amb el lideratge d’Albano Dante Fachin, que al míting de Badalona va qualificar Artur Mas com un dels “màxims representants d’un país vell” que cal superar.

Iglesias, que davant del públic de Badalona fins i tot es va atrevir a cantar una estrofa de Pimpinela per ironitzar sobre Mas i Rajoy, va contraposar el sobiranisme que defensa el president de la Generalitat amb el que practiquen Ada Colau o Manuela Carmena. “Construir sobirania és veure alcaldes aturant desnonaments. Som sobiranistes sense utilitzar la bandera”, va comentar. Iglesias també va enviar un dard a Pedro Sánchez, a qui va retreure que utilitzi la bandera ara i s’oblidés del “patriotisme” quan el PSOE va pactar la reforma de l’article 135 de la Constitució.

Trobada a plaça Sant Jaume amb Ada Colau

Pablo Iglesias i la cúpula de Podem s’han implicat en La ruta del canvi, una gira que el secretari general de la formació lila ha iniciat per sumar complicitats al projecte de canvi que lidera de cara a les eleccions generals de finals d’any. La primera parada del trajecte per l’Estat va ser a Cadis, on Iglesias es va reunir amb l’alcalde gadità, José María González, Kichi, una de les icones de l’esquerra alternativa amb responsabilitats de govern des de les eleccions municipals. La segona estació de la gira ha sigut Barcelona. Avui al matí es reunirà amb l’alcaldessa, Ada Colau, líder de Barcelona en Comú, la coalició a la qual també participa Podem. La trobada a la plaça de Sant Jaume visualitzarà el canvi que Iglesias vol traslladar de Barcelona a arreu de l’Estat. El secretari general de la formació va aprofitar el míting d’ahir a Badalona per conversar amb l’alcaldessa de la ciutat, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), que ha desbancat Xavier García Albiol (PP) de l’alcaldia.

stats