NOVA ESQUERRA

Iglesias imposa el seu hiperlideratge

Els crítics de Podem es neguen a fer un pas enrere i li retreuen lligar l’organització a la seva figura

Mariona Ferrer I Fornells
20/10/2014
3 min

MadridDes d’avui i fins diumenge els gairebé 150.000 inscrits de Podem ja poden votar per una plataforma online quin model de partit volen: si més centralitzat o bé més plural, donant més poder als cercles territorials i les minories. Però se’ls ha imposat una condició: si volen que Pablo Iglesias continuï sent la cara visible del moviment, han d’escollir el seu equip, que aposta per la figura d’un secretari general que nomeni a dit l’equip de direcció. O amb mi o sense mi: aquesta és la consigna. Una decisió que ha estat molt qüestionada aquest cap de setmana al palau d’esports de Vistalegre, a Madrid, on unes 7.000 persones s’han reunit per debatre les propostes de model organitzatiu, ètic i polític que han presentat diferents equips.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sector més crític -representat pels eurodiputats Pablo Echenique i Teresa Rodríguez, d’Esquerra Anticapitalista- va retreure ahir a l’equip d’Iglesias que estigui lligant el model organitzatiu a la seva figura, quan es va acordar que les candidatures no es decidirien fins que no es decidís l’estructura del partit. “Ningú dubta del lideratge de Pablo Iglesias. Aquest no és un debat de persones”, assenyalava Rodríguez, que ja avançava que tenia la intenció de presentar-se als òrgans de direcció de Podem. Echenique apel·lava al consens, però també defensava la importància del cap de files: “És pràcticament impossible concebre Podem sense el Pablo. És un dels màxims valors que tenim”.

En aquest sentit, la cara més visible i mediàtica de Podem -que fins i tot apareixia en la butlleta de les europees- surt reforçada d’una assemblea ciutadana que, més enllà de les tensions que s’han palpat a Vistalegre, ha servit per donar una imatge de força al conjunt de l’Estat. “No mirem cap a nosaltres, mirem cap a fora. Avui neix una nova força política per canviar el país!”, va clamar Iglesias després que sonés L’estaca per tancar l’acte.

Però el consens que demana es farà a partir d’anul·lar les propostes de les bases més actives. L’equip de Sumant Podem, representat per Echenique i Rodríguez, és el que té més suport als cercles territorials i ahir van ser dels que van rebre més ovació a Vistalegre. “Podem no és un experiment universitari”, advertia l’eurodiputada al cercle de professors de la Complutense, liderat pel mateix Iglesias. “Els consensos no sempre funcionen, les propostes han de ser compatibles”, li replicava Juan Carlos Monedero.

Rebel·lió de les bases territorials

Molts dels assistents a l’assemblea marxaven ahir contents per estar construint un moviment que pot acabar amb el bipartidisme, però alhora decebuts perquè Podem s’hagués construït des de baix, a partir de cercles -les assemblees locals o sectorals-, i ara l’equip promotor hagi decidit deixar de confiar-hi. David Díez, el portaveu del cercle de Manacor, se sentia traït: “Ens van dir, de cara a les europees, que no tinguéssim por, que anéssim units. I ara de cop temen per un fracàs a les municipals o bé que prenguin el poder arribistes”.

Els resultats del duel no se sabran fins al dilluns 27, però ahir ja es van aprovar cinc resolucions que constitueixen l’esbós del futur programa electoral. En una, Podem suavitza la seva proposa sobre l’impagament del deute i defensa una reestructuració ordenada.

L’assemblea ciutadana s’acaba amb ‘L’estaca’

Gairebé no es va parlar del procés a Catalunya durant tota l’assemblea, però l’equip promotor va decidir tancar-la cantant L’estaca de Lluís Llach per recordar els que durant la Transició van lluitar per treure Espanya de la dictadura. “Vau ser vosaltres els que vau tornar la democràcia, no va ser el rei ni Fraga!”, va dir Juan Carlos Monedero. L’equip de Pablo Iglesias es reserva el dret que sigui el conjunt de l’Estat qui decideixi sobre el partit a Catalunya en el seu esborrany.

stats