Sánchez i Iglesias exhibeixen voluntat d’entesa

El líder de Podem fa una valoració "molt positiva" de la seva reunió amb el president en funcions

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, a la Moncloa / EFE
Dani Sánchez Ugart
07/05/2019
4 min

MadridLa doble cita de Pedro Sánchez a la Moncloa, amb Albert Rivera, aquest dimarts al matí, i amb Pablo Iglesias, a la tarda, va posar de manifest que les opcions per formar majoria del president espanyol en funcions passen per la seva esquerra. Des de la durada de les trobades (50 minuts amb el líder de Ciutadans i més de dues hores amb el d’Unides Podem) fins al contingut de les rodes de premsa posterior, tot van ser indicis que confirmen que Rivera està avui immers en una batalla contra Pablo Casado per disputar-li el lideratge de l’oposició, durant la qual no pot fer cap concessió a l’actual inquilí de la Moncloa. En canvi, Iglesias va mostrar un to conciliador i es va mostrar convençut que el seu partit i el PSOE podran arribar a un acord que garanteixi un govern progressista durant els pròxims quatre anys, una “voluntat renovada de cooperació i entesa” que va confirmar la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general de Podem va deixar l’artilleria a casa i no va repetir aquella roda de premsa després de les eleccions del 2015, en la qual va repartir càrrecs de govern entre la seva formació i el PSOE –reservant-se la vicepresidència–, sense ni tan sols parlar-ne abans amb el seu potencial soci. En lloc d’això, Iglesias va sortir dimarts a la sala de premsa de la Moncloa destacant l’entesa amb Sánchez, amb qui, segons ell, comparteix la lectura que els electors van apostar el 28-A per una opció progressista. No va voler entrar en elucubracions sobre si la fórmula per aconseguir-ho havia de ser un govern de coalició, com ha defensat des de l’inici de la campanya, o un govern monocolor del PSOE amb el seu suport, com vol Sánchez. “Ens hem posat d’acord en posar-nos d’acord”, es va limitar a dir, en una breu compareixença.

Iglesias feia un primer pas en la direcció que li han demanat alguns sectors del seu partit, de no collar en excés Pedro Sánchez abans de les municipals amb la qüestió i accedir així a la voluntat del líder socialista d’aturar el partit, esperar a la nova cita amb les urnes del pròxim 26 de maig i encetar després la negociació dels detalls del futur govern sense la pressió de les eleccions i integrant els resultats que surtin. Fins a aquest moment, sí que negociaran la composició de les meses del Congrés i el Senat, a través d’Irene Montero i Adriana Lastra, i mantindran contactes discrets per a la governabilitat, per als quals Iglesias va demanar “paciència”.

Rivera, crític

La situació va ser l’oposada en l’altra reunió del dia, que es va celebrar al matí, amb Rivera, que va seguir la línia estratègica marcada des de la precampanya, quan va posar un cordó sanitari al PSOE amb la intenció de liderar l’oposició. El líder de Ciutadans va traslladar-li a Sánchez la seva intenció de liderar una “oposició ferma” en contra seva, i va descartar donar suport directe o indirecte a la investidura, com li va demanar dilluns des de la Moncloa el president del PP, Pablo Casado, per no deixar la governabilitat espanyola en mans dels independentistes. Rivera va exhibir més duresa contra Sánchez que Casado, per a qui la Moncloa va reservar el tractament de cap de l’oposició cedint-li la sala de premsa principal i no una de secundària, com als dos altres líders.

Diàleg sobre Catalunya

En concret, va collar Sánchez amb el 155 oferint-li els diputats i senadors de Ciutadans per suspendre l’autonomia catalana, tot i que només va obtenir quatre parlamentaris de la cambra alta en les eleccions que van atorgar una majoria absoluta al socialista. Rivera va donar per fet que Iglesias i Sánchez acabaran pactant per formar govern i es va comprometre a vigilar de prop el nou executiu es assumptes econòmics i territorials. “Prou feina té Casado amb el seu partit perquè jo em posi a comentar res”, va dir Rivera, que, tot i així, va qualificar la situació del PP com de “descomposició interna”, segons informa Germán Aranda. Tot i expressar les seves diferències, Rivera va proposar quatre pactes d’estat: per l’educació, contra la despoblació, per la immigració i contra el terrorisme.

La Moncloa, com ja va fer amb Casado, es va comprometre a mantenir un “diàleg permanent” amb el líder taronja sobre la qüestió catalana, tot i que el PSOE no comparteix la recepta de Cs i no preveu de moment l’aplicació del 155 al considerar que no hi ha incompliments legals que ho justifiquin. La seva majoria absoluta al Senat li dona l’última paraula en aquesta qüestió.

Així, la principal conclusió de les tres reunions postelectorals que ha mantingut Sánchez amb els principals líders dels partits espanyols és que la possibilitat d’un pacte que trenqui els blocs ideològics sembla de moment remota, i que els dos potencials socis amb més números de ser-ho, que són el president en funcions i Iglesias, estan disposats a aturar el rellotge fins després de les eleccions municipals, conscients de la voluntat mútua d’acord.

A l’altra banda es trobaran dos líders de la dreta embrancats en una batalla per liderar l’oposició que dona oxigen a Sánchez, que tanca la seva agenda de trobades amb una posició de fortalesa, sense que ningú li hagi discutit les possibilitats de trobar una majoria i exhibint una institucionalitat que a la Moncloa consideren que beneficiarà les perspectives electorals del PSOE.

stats