Política18/03/2016

Iglesias s’alia amb el sector més assembleari per tancar la crisi

Situa Echenique com a número tres del partit per combatre Errejón

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridNi tres dies ha tardat Pablo Iglesias a trobar un substitut a Sergio Pascual al capdavant de la secretaria d’organització del partit. El líder de Podem vol tancar com més aviat millor la crisi interna de les últimes setmanes, que va arribar al zenit amb la destitució fulminant de la mà dreta del número dos del partit, Íñigo Errejón. Envoltat pels 'barons' autonòmics, Iglesias ha proposat aquest divendres l’exeurodiputat i secretari general a l’Aragó, Pablo Echenique, com a nou home fort del partit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva elecció no és casual. Iglesias fa l’ullet al sector anticapitalista del partit, als partidaris de tenir un discurs més dur amb el PSOE, així com als que reclamen que els cercles tinguin més pes en el dia a dia de Podem. Echenique, juntament amb la líder de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, va liderar el corrent crític durant el congrés fundacional del partit a Vistalegre, en què reclamaven que la formació fos més assembleària. Llavors van perdre, però Echenique va continuar presentant batalla. Fins al punt que es va enfrontar a la llista oficialista en les primàries per liderar el partit a l’Aragó, i va guanyar.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, en els últims mesos Echenique havia moderat el to en contra de les decisions d’Iglesias, que el va nomenar president del comitè electoral de Podem a l’estiu. En la roda de premsa posterior a la reunió amb els 'barons', Echenique ha esgrimit que el partit ha canviat molt des de Vistalegre, que s’ha “après del viatge i que ningú defensa exactament el mateix que llavors”.

“S’obre una nova etapa”

Cargando
No hay anuncios

“El Pablo [Echenique] té un enorme prestigi entre els cercles i les bases”, ha assegurat, al seu torn, Iglesias. “D’alguna manera s’obre una nova època a Podem”, ha afegit, i intenta així girar full a les pugnes pel control del partit que van esclatar la setmana passada amb la dimissió de 10 consellers autonòmics a Madrid i la destitució de Pascual. “No ha d’haver-hi pablistes, bescansistes ni monteristes”, ha assegurat sobre l’existència de famílies, corrents i sensibilitats internes a Podem.

Ara el consell ciutadà estatal haurà de ratificar la decisió després de Setmana Santa. Serà el dissabte 2 d’abril. En aquest òrgan, a diferència de la direcció del partit, Errejón hi té molts afins que haurien pogut posar en qüestió l’elecció d’un pablista com a nou home fort de Podem. Iglesias, però, ha sigut hàbil amb la proposta i acosta d’aquesta manera el corrent crític vençut en l’assemblea fundacional de Vistalegre, la tardor del 2014. Va ser llavors quan Iglesias va imposar el seu hiperlideratge amb la construcció d’un partit molt jeràrquic, en què els cercles perdien veu i vot.

Cargando
No hay anuncios

Paradoxalment, gràcies a aquesta estructura, Iglesias ha pogut cessar Pascual sense consultar la direcció del partit i, amb aquest pas, pretén construir un partit en què les bases tinguin més protagonisme. Aquest divendres reclamava “lleialtat” als seus en aquesta “nova etapa”. “Sóc optimista i crec que si el consell ciutadà avala Echenique, Podem comptarà amb una executiva millor i més preparada per afrontar les tasques que ens ocupen”, assegurava.

Echenique sempre ha sigut un ferm defensor d’un model assembleari. I és precisament el que defensarà en la nova etapa. Vol donar més protagonisme als territoris –posarà la base de la secretaria d’organització a Saragossa i no a Madrid per descentralitzar el partit– i “avançar cap a un augment de la participació” en tots els processos d’elecció perquè ningú quedi enrere. Si per una cosa ha destacat Podem en el camí fins al 20-D ha sigut per les presses en unes primàries i una confecció de les llistes que cada cop han tingut més abstenció de les bases. Amb tot, Echenique ja renega de tornar a celebrar un congrés per encarar la refundació del partit. Deixa aquest debat per a quan Espanya torni a tenir govern.