LA NOVA ESQUERRA

Iglesias avala la via Colau per refundar el partit

Afrontarà la integració en l’espai liderat per l’alcaldessa un cop les bases hagin triat una nova direcció a Catalunya

Pablo Iglesias i Ada Colau en una imatge del míting que van compartir al recinte de la Caja Mágica de Madrid una setmana abans de les eleccions generals.
Joan Serra Carné Roger Tugas
08/02/2016
4 min

Barcelona“A nosaltres ens seria més fàcil fusionar-nos. Som més líquids que ICV”. La frase, pronunciada per un dels membres fundadors de Podem a Catalunya, il·lustra el debat que afrontarà la branca catalana del partit en els pròxims mesos. Amb la direcció en mans d’una comissió gestora des de la dimissió de bona part de l’executiva -inclosa la renúncia de la secretària general, Gemma Ubasart-, la formació prioritza tornar a muscular l’estructura amb l’elecció d’una nova cúpula, però és conscient que s’hauran de prendre més decisions. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ha exposat en públic la voluntat de conformar un nou partit d’esquerres -una confluència estable que repliqui les experiències electorals dels comicis municipals i generals-, crida que interpel·la directament Podem. I Pablo Iglesias, conscient dels èxits a les urnes quan ha fet equip amb Barcelona en Comú (BComú), està disposat a avalar la inclusió del partit en aquest nou subjecte polític un cop les bases de l’organització hagin triat la nova direcció a Catalunya. “A Madrid tenen molt clar el camí i saben que la confluència és la hipòtesi guanyadora”, exposen fonts pròximes a Colau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La pausa electoral -amb l’interrogant obert del que pugui passar a Espanya- ha de permetre a Podem afrontar el debat intern que havia aparcat per la triple cita amb les urnes del 2015. “El primer que hem de fer és debatre a escala territorial sobre el model de Podem a Catalunya. Ara toca fer més fort el partit, construir hegemonia, i després ja decidirem sobre el nostre paper en una confluència estable”, exposa Jéssica Albiach, una de les portaveus de Podem i diputada de Catalunya Sí que es Pot. “Necessitem escollir una nova executiva, una altra cosa són les decisions que hagi de prendre aquesta nova direcció”, afegeix un altre portaveu de la formació, Marc Bertomeu. La tria de la nova direcció catalana, que s’ha de sotmetre a validació de la militància, no serà immediata. De fet, els mecanismes interns encara no s’han activat i al partit calculen que en els dos pròxims mesos l’elecció no estarà resolta. Una nova convocatòria electoral a Espanya complicaria el calendari, perquè a la formació no voldrien fer coincidir el debat intern amb una nova campanya.

A Podem, de moment, defugen referir-se a una eventual dissolució de les estructures del partit dins d’un espai polític més ampli, tal com reclama Colau per construir una alternativa guanyadora a Catalunya. Hi ha dos motius que expliquen aquest exercici de prudència: la complexitat del debat intern -un exercici que també hauran d’afrontar en els pròxims mesos altres forces d’esquerra, com ICV o EUiA- i la necessitat de sotmetre qualsevol decisió al vistiplau de les bases. “La integració en una confluència estable s’hauria de resoldre en una consulta”, puntualitza Albiach. En diversos cercles territorials de Podem ja han traspuat recels respecte a la possible cessió del lideratge del nou espai a l’organització que lidera Colau, unes concessions a BComú que van resultar molt evidents tant a les eleccions municipals com a les generals. Fonts de Podem consultades per l’ARA minimitzen aquestes reticències i recorden que ja van existir abans dels processos electorals, però que les crítiques es van diluir quan les confluències van prendre cos. “Els resultats de les eleccions condueixen a crear aquest espai polític, però no pot dependre tot dels resultats electorals”, raona Bertomeu, que insta a prendre qualsevol decisió basant-se en el programa i l’essència del funcionament del partit.

Quan, a finals del passat mes de gener va verbalitzar el repte de construir un espai polític -es resisteix a definir-lo com un partit, malgrat que a efectes pràctics actuaria com a tal-, Colau va fer una crida als seus socis a l’Ajuntament -ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo-, però també va allargar la mà al sector més catalanista del PSC i la CUP. Colau havia parlat prèviament amb Iglesias, un contacte que després ha tingut continuïtat amb més converses entre altres membres de les dues formacions polítiques. “És cert que alguns sectors defensen que Podem a Catalunya s’ha de diluir en aquest nou espai mentre que d’altres presenten més resistència”, argumenten a BComú.

“La confluència és el camí, això sembla clar, la qüestió és quina composició tindrà”, puntualitzen des de Podem per contextualitzar el debat que tot just ara s’inicia. La direcció estatal, però, té clar que la manera d’articular el partit a Catalunya passa per explorar la via defensada per Colau. A Podem reivindiquen el seu capital: la presència territorial -per exemple, a Lleida, a les comarques de l’interior i al litoral de Tarragona, on no arriba BComú- i la seva penetració en les classes populars.

Primers moviments per la secretaria general

Tot i que el calendari per triar la nova executiva encara no està fixat, ja s’han produït els primers moviments d’aspirants a la secretaria general de Podem a Catalunya. És el cas d’Albano Dante Fachin, diputat de Catalunya Sí que es Pot, que ha anunciat que opta a dirigir Podem. L’anunci de Fachin ha generat incomoditat dins de la formació lila, que ja va mostrar la seva sorpresa quan el diputat va traslladar un ultimàtum a ICV per equilibrar la visibilitat dels ecosocialistes i Podem dins del grup parlamentari que integren, tal com va avançar l’ARA. “És el moment de parlar del projecte polític de Podem i no d’obrir el debat dels noms. Això s’ha de deixar per al final”, exposen veus de la formació inquietes amb els moviments de Albano Dante Fachin. Al partit no descarten que es conformin més candidatures a la secretaria general.

stats