Un govern inèdit amb quatre vicepresidentes

Iglesias marxa apuntant als "límits i contradiccions" del PSOE mentre Sánchez garanteix "unitat" dins de la coalició

Pedro Sánchez amb les quatre vicepresidentes del govern espanyol: Yolanda Díaz, Carmen Calvo, Nadia Calviño i Teresa Ribera.

MadridLa figura de la vicepresidència té una llarga trajectòria a Espanya. És una posició d’equilibri: entre ser la mà dreta del president on no hi arriba, a fer de contrapès quan hi ha diferents ànimes al govern, o bé respondre a temes candents –com en contextos de crisi econòmica–. El govern de Suárez després de la dictadura ja va arribar a tenir-ne tres de forma simultània per intentar calmar els militars durant la Transició. El de José Luis Rodríguez Zapatero també va elevar el comptador altre cop a tres. Però fins a l’arribada del primer govern de coalició de la recent democràcia mai n’hi havia hagut quatre. La decisió de Pedro Sánchez el gener del 2020 es va interpretar com una forma de restar pes al poder del líder de Podem. Amb la marxa aquest dimarts de Pablo Iglesias del govern espanyol el president assoleix una altra fita inèdita –tant a Espanya com a la resta del món–: la de tenir quatre dones vicepresidentes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol ha formalitzat aquesta tarda sense cap tipus de sorpresa els canvis quirúrgics al govern espanyol pactats amb el partit lila fa dues setmanes. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha assumit aquest dimecres la vicepresidència segona, i al seu torn la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha pres les regnes de la tercera. A banda, la fins ara secretària d’estat d’Agenda 2030, Ione Belarra, ha passat a ser la nova ministra de Drets Socials. Sánchez ha presumit en aquest sentit de “govern feminista”, ja que hi haurà 12 ministres dones i 11 homes –amb tot, la proporció és menor que la del seu anterior govern, on les dones representaven el 65% dels càrrecs—. “Som l’únic govern del món amb quatre dones vicepresidentes”, ha destacat el president espanyol, que ha expressat “l’absoluta confiança i agraïment” a la tasca que han fet fins ara tant les ministres Calviño i Díaz com Belarra.

L’acord de coalició, “intacte”

Sánchez també ha volgut enviar un missatge nítid que la coalició continua “unida” i es “manté intacte l’acord” malgrat la marxa d’Iglesias, que s'ha acomiadat en un breu vídeo traient pit de la seva gestió malgrat els “límits i contradiccions” del PSOE. La Moncloa, a diferència del cas de Salvador Illa, no ha convidat el líder de Podem a sortir en la roda de premsa després del consell de ministres tot i que el seu departament ha aprovat una partida de 683 milions en dependència.

Però després de mesos de contínues tensions, el comiat al consell de ministres ha estat “emotiu”, tal com han relatat fonts de l’executiu. Tots els ministres s'han acomiadat d’Iglesias amb un fort aplaudiment, després que Sánchez també li dediqués paraules d’“afecte” i reconeixement per la tasca i la “responsabilitat” duta a terme durant 14 mesos que “han semblat anys”, en paraules de la ministra portaveu, María Jesús Montero. A diferència del vídeo de fa dues setmanes, quan Iglesias va utilitzar el seu despatx de vicepresident per entrar en campanya contra el PP d’Isabel Díaz Ayuso –arran d’això la Junta Electoral de Madrid li ha comunicat una infracció–, aquest dimarts s'ha centrat en la tasca de l’executiu.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant l'últim consell de ministres del líder de Podem.

Ara bé, també han caigut alguns retrets a les portes de la campanya, i més després que Sánchez l’advertís que havia de renunciar a “l’extremisme” a Madrid. Iglesias ha admès que durant els mesos a l’executiu s’ha topat amb “oligarquies que exerceixen el seu enorme poder” i que això , sumat a la correlació de forces a la coalició, ha generat molts “límits i contradiccions” per a Podem però que també el partit ha demostrat que “ningú els compra” i que “les coses es poden fer millor”. Amb l’adeu d'Iglesias marxa el que ha estat la veu més discordant al govern de coalició i caldrà veure ara qui rol assumeix Díaz, a qui el líder de Podem ha ungit com a successora.

Un grup ultra increpa el líder de Podem

Just després de deixar el consell de ministres i de difondre un vídeo de comiat, Pablo Iglesias s'ha posat immediatament el vestit de candidat i s'ha dirigit a un dels municipis de Madrid, Coslada, per reunir-se amb una associació de veïns. I el que s'ha trobat és un grup de manifestants fent salutacions feixistes amb crits de “Fora la casta dels nostres barris”. Iglesias ha decidit fer-los front i s’hi ha encarat, segons ha mostrat la portaveu de Podem a Madrid, Isa Serra, en un vídeo. El personal de seguretat s'hi ha apropat corrent i després ha intervingut la policia mentre membres de l’associació de veïns cridaven “Sí que es pot”. “No acceptarem cap tipus d’amenaça”, ha advertit Serra a Twitter.

stats