ICV fa que IU es mulli al Congrés amb una proposta de referèndum per a Catalunya

El text qualifica d'"absolut i excloent" el concepte de sobirania nacional que recull la Constitució espanyola. Proposa fer una consulta per triar entre autonomisme, federalisme i independència

Joan Coscubiela i Laia Ortiz, presentant les prioritats d'ICV al Congrés
Ara
21/02/2013
2 min

BarcelonaEl grup de l'Esquerra Plural al Congrés, en el qual hi ha Esquerra Unida (IU), ICV-EUiA i la Chunta Aragonesista, presentarà aquest divendres una proposta de resolució com a conclusió del debat de política general en què es demana directament que el govern espanyol negociï "amb les forces parlamentàries de Catalunya la celebració d'un referèndum que permeti conèixer la voluntat dels ciutadans de Catalunya sobre el seu futur polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text s'ha de votar dimarts que ve i argumenta la petició partint de les manifestacions "multitudinàries" de l'11 de setembre a Catalunya i del 15 i el 25 de setembre a Madrid. Totes tres, cada una d'una manera, eren "una exigència dels ciutadans del dret a decidir", ja que els conflictes que es plantegen "no tenen cap altre tractament possible que l'aprofundiment de la democràcia".

Segons la proposta de resolució, el concepte de "sobirania nacional" recollit als articles 1 i 2 de la Constitució és de "caràcter absolut i excloent" i resulta "obsolet per a la realitat del segle XXI". "Un concepte de sobirania que no serveix davant els processos de globalització econòmica. Un concepte de sobirania que ha quedat desfasat davant el procés de construcció europea", afegeix el text.

Malgrat aquestes limitacions de la Constitució, que "barra el pas al dret a decidir", per l'Esquerra Plural "el debat sobre el procés obert a Catalunya [...] no és jurídic sinó polític". Per tant, consideren que "no hi ha res que impedeixi que el Parlament espanyol accepti celebrar un referèndum per conèixer l'opinió dels ciutadans de Catalunya", que "hauria de ser una cosa que ningú pogués discutir en termes democràtics".

Després d'indicar que el model a seguir és el de "països amb llarga tradició democràtica, com el Canadà i la Gran Bretanya", la proposta adverteix que "obrir la porta al fet que els ciutadans opinin i decideixin mai pot ser negatiu". I proposa que la societat catalana "pugui decidir entre el manteniment d'un estat autonòmic o la configuració d'un estat propi que estableixi relacions federals o la configuració d'un estat propi que prefereixi exercir la independència política".

stats