Política15/10/2020

Iceta admet que superar el 50% dels vots donaria a l'independentisme "més força" per "negociar" un referèndum

Creu que la fita tindria "conseqüències polítiques" però deixa clar que no "garantiria" res

Ara
i Ara

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha admès que seria un "fet polític rellevant" que l'independentisme superés el 50% dels vots a les pròximes eleccions. En una entrevista aquest dijous a Catalunya Ràdio, ha deixat clar que això no habilitaria els partits per "saltar-se la llei", però ha reconegut que aquesta fita tindria "conseqüències polítiques". Quines? "Et dona més força per negociar l'autogovern, el finançament o per intentar, si vols, negociar un referèndum", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al mateix temps, però, ha remarcat que aquesta majoria no "garanteix" que el govern espanyol accedís a la consulta. "Et garanteix que ho tindràs? No", ha dit, i ha recordat que els socialistes s'oposen tant a l'autodeterminació com a l'amnistia, les dues reclamacions que els partits independentistes porten a la taula de diàleg. Deixant clar que no poden ser condicions sine qua non a l'hora de negociar, Iceta s'ha mostrat partidari que la taula es reuneixi ja malgrat que el govern català està en funcions.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha dit, tant aquest instrument com la reforma de la sedició al Codi Penal o la tramitació dels indults són acostaments de la Moncloa a l'independentisme, i ha reclamat "gestos" de reciprocitat dels partits al Govern. Posant com a exemple l'autocrítica que va fer en el seu dia l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, ha demanat "reflexions" que donin "tranquil·litat" i demostrin que no es tornarà a actuar com l'octubre del 2017.

Sobre els indults, el cap de files del PSC ha demanat "discreció", després que el vicepresident espanyol Pablo Iglesias donés a entendre fa uns dies que s'estava treballant per a l'alliberament dels presos. Iceta ha remarcat que la tramitació és un procés que pot durar mesos perquè calen els informes pertinents, començant pel del Tribunal Suprem. "No m'atreveixo a fer pronòstics", ha dit.