Política23/10/2016

Iceta reclama a la gestora del PSOE que respecti la decisió dels socialistes catalans

Els partidaris del no demanen "intel·ligència" al grup parlamentari en la gestió dels resultats del comitè federal

Ara
i Ara

MadridCom s'esperava, les tesis del PSC no han estat majoritàries en la votació al comitè federal del PSOE, que aquest diumenge ha decidit avalar un govern del PP presidit per Mariano Rajoy. A la sortida de Ferraz, els partidaris del no lamentaven la decisió del partit, que consideren allunyada de l'opinió de les bases. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha demanat a la gestora del PSOE que sigui "intel·ligent" a l'hora de decidir la posició dels 85 diputats del partit en la sessió d'investidura de la setmana que ve. "Demano que siguem intel·ligents, sensibles i comprenguem la posició dels socialistes de Catalunya per seguir caminar junts", ha reclamat.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta i el PSC s'han mostrat en tot moment partidaris del no i, de fet, han garantit públicament que rebutjaran la investidura de Rajoy encara que la direcció del grup socialista al Congrés exigeixi als diputats que s'abstinguin. El Consell Nacional del PSC es reuneix dimarts per ratificar aquesta decisió, segons han explicat a l'ARA fonts del partit.

Cargando
No hay anuncios

L'apel·lació a la "intel·ligència" ha estat el leitmotiv dels defensors del no a Rajoy un cop acabada la reunió d'aquest diumenge i tot apunta que els set diputats del PSC no es quedaran sols en aquesta opció. La presidenta de les Balears, Francina Armengol, ha garantit en declaracions als mitjans de comunicació que els socialistes balears "seguiran sent coherents" amb el que han reclamat fins ara. "La gestora ha de ser molt conscient del que diu la militància, a la qual no s'ha deixat parlar", ha lamentat.

"Pel que conec el partit, aquest comitè ha pres una decisió contrària al sentit de la militància", ha opinat en la mateixa línia l'exsecretari d'organització, César Luena. "Tinc una profunda tristor per la decisió que avui ha pres el comitè federal", ha afegit, tot i reconèixer que és "legítima". Luena ha criticat que els partidaris de l'abstenció hagin centrat el debat en la possibilitat d'unes terceres eleccions i no pas en si el PSOE "incompleix així el seu compromís amb els espanyols i amb els electors d'esquerres i socialistes". "No haver escoltat la militància és un gran error", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Segons Luena, el PSOE surt "fracturat però no trencat" del comitè federal. "Per això demano a la comissió gestora, un òrgan provisional, que no incideixi en aquesta fractura i el trasllat de la decisió al grup parlamentari es faci amb intel·ligència", ha conclòs.

El reglament del PSOE preveu la llibertat de vot per "problemes de consciència"

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels que han fet una clara defensa del no en el comitè federal ha estat l'exministre Josep Borrell, que, tot i no ser diputat, ha demanat que el grup parlamentari doni llibertat de vot en les sessions d'investidura d'aquesta setmana: "El reglament del grup ja preveu un vot diferent per problemes de consciència. I jo em pregunto: si no es fa ara, quan es farà?".

Borrell ha lamentat que la crisi al PSOE no s'hagi gestionat com ho va fer l'SPD a Alemanya, quan la direcció del partit va decidir col·laborar amb el govern d'Angela Merkel. "Quan es va arribar a un acord de coalició, es va sotmetre a la votació directa de tots els militants", ha recordat. A més, al Bundestag es va respectar que 30 diputats socialdemòcrates votessin en contra de l'acord. "Esperem que les decisions que prengui la comissió gestora siguin les més adequades", ha expressat.