Sánchez recupera l’espantall de la ultradreta contra PP i Cs
En un acte a Barcelona aparca el 155 i s’ofereix com a garantia de “convivència” a Catalunya
BarcelonaNi gran coalició ni pacte amb PP o Cs per continuar a la Moncloa, almenys per ara. Dos dies després que les dues formacions carreguessin contra el PSC per no haver-se sumat a la moció de censura fallida contra Quim Torra, Pedro Sánchez va aterrar aquest dimecres a Barcelona amb la intenció de marcar distàncies amb Pablo Casado i Albert Rivera. “¿On anirem amb partits que pacten amb la ultradreta?”, va dir en un el seu segon acte de precampanya amb el PSC, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. El president espanyol, que fa deu dies havia fet a la Festa de la Rosa de Gavà un discurs molt contundent contra l’independentisme, va suprimir del seu discurs les amenaces amb el 155 i va redirigir els atacs contra els partits més a la dreta del PSOE, una estratègia que li va donar grans resultats en els comicis del 28-A.
“La dreta no té remei. Quan pot sumar, suma amb la ultradreta; quan no, bloqueja i retalla drets i llibertats”, va avisar, i va fer una crida a no jugar a la “ruleta russa” el 10-N. Sánchez va criticar el pretès gir “moderat” dels populars recordant que tenen acords amb aquells que diuen que les Tretze Roses -les joves afusellades pel franquisme-“violaven i assassinaven”, en referència a Vox. I a Rivera li va retreure els seus recels amb l’exhumació de Franco: “Exhumar el dictador [...] engrandeix la ja per si mateixa gran democràcia espanyola”, va clamar, i va rebre els aplaudiments del miler de persones que va assistir a l’acte, segons el PSC. “Respondrem a la ultradreta votant el 10-N”, va sentenciar.
Un “projecte plural”
Sánchez va rebaixar el to dels últims dies contra l’independentisme. Tot i acusar el moviment d’haver portat “dolor” a Catalunya, no va tornar a parlar de la possibilitat d’intervenir l’autonomia catalana, una amenaça recurrent en els últims actes i entrevistes -al matí a Telecinco, sense anar més lluny-. Per contra, es va oferir com a garantia per reconstruir la “convivència” a Catalunya i va prometre un “projecte plural” per a l’Estat, recuperant les referències a l’“Espanya diversa” que fa temps que el PSOE reivindica amb la boca petita. Sánchez es va comprometre, amb tot, a “atendre” des de la Moncloa les “demandes i urgències” dels “catalans de carrer”: des de la seguretat fins a la sanitat i les infraestructures, va exemplificar.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va iniciar el míting demanant que s’acatin les lleis i la sentència del Procés, però sense referir-se al 155, i va assegurar que votar el PSOE és sinònim de “preservar l’autogovern de Catalunya”, el qual -va afirmar- posen en risc tant els independentistes com la dreta, que “no concep una Espanya plural i diversa”. “Us demano una gran victòria per a Catalunya i per als catalans [...] Ni més divisió, ni més crispació, ni més mentides”, va clamar.
El leitmotiv de l’acte -i, previsiblement, de la campanya socialista- va ser la crida a “concentrar” els vots en el PSOE per evitar el “bloqueig”. Al matí, de fet, el candidat socialista ja havia anunciat que diumenge presentarà un “pla per vèncer el bloqueig i per avançar”. “Presentaré dates, continguts, polítiques, governabilitat”, va dir, i va garantir que la seva proposta permetrà tenir govern al desembre i, habilitant les Corts durant les vacances de Nadal, aprovar el sostre de despesa al gener per tenir pressupostos al llarg del primer trimestre. “Som l’única garantia d’estabilitat”, va dir Sánchez. I, si al míting de la tarda es va contraposar a l’alternativa de PP i Cs, els representants del PSC es van encarregar de disparar també contra Unides Podem i Més País, el partit d’Íñigo Errejón -que finalment afegirà competència als socialistes a Catalunya.
La cap de llista dels socialistes catalans, Meritxell Batet, va acusar els partits que “suposadament són a l’esquerra” del PSOE d’estar més preocupats per les “lluites de poder” i els “temes identitaris” que per les polítiques d’esquerres. “Si volem govern estable, sòlid i progressista necessitem fer un president al qual no puguin fer la traveta quatre arreplegats”, va afegir Iceta, però va ser el líder del partit a Barcelona i tinent d’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, qui va reblar el clau disparant contra els dos principals rivals dels socialistes a les urnes: “Podem i Cs pretenen garantir l’estabilitat del país quan són incapaços de garantir l’estabilitat dels seus partits”, va sentenciar.