Iceta avisa que “el PSC no s’ha definit” sobre la via canadenca i defensa obrir el debat sense prejutjar “la decisió”
El líder dels socialistes manté que no vol participar de cap manera d’una investidura de Rajoy, però posa les primeres condicions per si el popular volgués cercar un acord
BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha advertit que el fet que la ponència política per al seu congrés del novembre inclogui la via canadenca per fer una consulta legal i acordada sobre la independència en cas que els catalans rebutgessin la reforma constitucional, no suposa, de moment, que els socialistes ho assumeixin. Així, Iceta ha reconegut aquest dilluns que aquest “pla B” no es veu amb bons ulls per una part del partit, i per això el consell nacional de dissabte va optar per no votar-ho i, directament, mantenir “obert el debat” de cara al congrés on es discutirà i es fixarà la posició. “El PSC no s’ha definit sobre això, no hi ha una decisió”, ha volgut remarcar Iceta, que ha defensat també els arguments “legítims” dels favorables i els contraris a assumir la via canadenca com a pròpia del PSC.
Els propers dies 4 i 5 de novembre els socialistes catalans celebraran el seu congrés ordinari, i el consell nacional de dissabte passat havia de debatre i aprovar la ponència política que rebran les bases per treballar-la, esmenar-la i, si escau, aprovar-la al conclave de l’hivern. Però el fet d'haver inclòs al text una referència a la proposta que faria el PSC en cas que la reforma constitucional que preveuen impulsar a l’Estat no fos acceptada en referèndum pels catalans, ha posat en alerta part del partit. El format apostava per impulsar una llei de la claredat com la que va fer el Canadà per al Quebec, que permetria establir les condicions sota les quals convocar un referèndum o consulta legals i acordats sobre la independència de Catalunya.
És per aquest malestar que va causar entre part dels dirigents intermedis del partit que, finalment, el PSC va decidir no votar el text al Consell Nacional i deixar la ponència tal com està redactada perquè el procés precongressual i congressual el retoqui o el ratifiqui.
Sobre aquesta circumstància, Iceta ha volgut parlar a l’entrevista de TV3, on ha reconegut que és una qüestió “en la qual no hi ha acord” al partit, tot defensant que incloure-ho a la ponència “obre la discussió però no la tanca”. “Hauríem pogut decidir eliminar aquestes línies del text, però hauria estat amagar el debat”, ha sentenciat.
Tot i això, Iceta ha deixat clar que després del que va passar al Consell Nacional “el PSC no s’ha definit sobre això, no hi ha decisió” sobre la via canadenca. “El fet que la ponència pugui córrer, no suposa que el PSC fa seva aquesta reivindicació. Les raons del debat són interessants i totes legítimes. Hi ha qui diu que posar un pla B pot aigualir el pla A, que és la reforma constitucional; hi ha qui diu que cada dia que passa veiem com els referèndums obren noves incerteses i que no són una resposta miraculosa. I per contra, hi ha qui diu que posar això sobre la taula implica anar molt seriosament amb el pla A i que es vol una reforma més profunda”, ha comentat Iceta.
El que segur que ha volgut remarcar el socialista és que aquesta nova discussió “no trencarà el PSC” ni provocarà cap cisma o escissió, com ja va passar temps enrere amb la reivindicació d’un referèndum “legal i acordat” com a primera forma de solucionar el conflicte territorial a l’Estat, que va impulsar l’aleshores líder del partit, Pere Navarro. “No estem amb allò del dret a decidir ni l’autodeterminació, és una posició federalista i no sobiranista”, ha sentenciat.
Les condicions del PSC per arribar a un acord amb Rajoy
D’altra banda, a les portes d’obrir-se les primeres negociacions a Madrid sobre la possible investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, després de guanyar el 26-J, Iceta ha remarcat que la posició del PSC segueix sent “la mateixa: no voler noves eleccions però tampoc un govern del PP”. Tot i això, el socialista reconeix que la situació és complicada per als socialistes, perquè moltes de les opcions de possible govern passen per ells, i la primera de totes implicaria algun tipus de pacte –per acció o per omissió– amb el PP.
“És a Mariano Rajoy a qui correspon fer passos, ara. No som nosaltres que li hem de fer la feina”, ha explicat Iceta, que malgrat això ha recalcat de nou que el PSC “no vol cap mena d’acord” que impliqui que Rajoy o el PP segueixin a la Moncloa gràcies als vots socialistes.
Amb tot, i després de deixar clar que “no s’està entrant en cap lògica de negociació”, Iceta ha acceptat enumerar quines serien les condicions que, posades sobre la taula, podrien fer atreure el PSOE cap a una investidura del PP. La “reforma constitucional”, canvis a la reforma laboral i “la negociació col·lectiva”, o abordar el “finançament de les pensions” amb un impost a les grans fortunes, en serien les principals. Ara bé, Iceta ha volgut matisar que “tot això qui ho ha de plantejar és qui busca els acords”, és a dir, Rajoy, i ha dit que ara per ara el PSOE "ni votarà ni s'abstindrà" per investir-lo.
Malgrat tot, Iceta ha admès que seria “molt difícil” fer entendre a la militància del PSOE i el PSC que s’ha arribat a un pacte amb el PP.