Iceta i Parlon airegen les diferències amb ‘fair play’
Els dos candidats intervenen avui a la Festa de la Rosa
BarcelonaMiquel Iceta deia aquesta setmana en una entrevista a l’ARA que les diferències entre la seva candidatura per liderar al PSC i la de la seva rival, Núria Parlon, no eren de projecte, sinó de caràcter i manera de fer. L’estabilitat i els “canvis suaus” que proposa, però, disten molt de la refundació del partit que vol engegar l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Ella mateixa ja planteja les primàries com una pugna -molt ajustada, com admeten les dues parts- entre continuïtat i renovació.
A la Festa de la Rosa que el PSC celebra avui a Gavà, la militància socialista tindrà una primera oportunitat per comparar les dues fórmules que pretenen reconnectar el partit amb la ciutadania. Tant Iceta com Parlon intervindran a l’acte com a candidats (com a primer secretari i viceprimera secretària ja estan en funcions) i es preveu que tinguin algun “gest per marcar la diferència”, com admet un dirigent favorable a Parlon. Els entorns dels dos candidats deixen clar que hi haurà fair play i que l’objectiu compartit serà donar suport al convidat estrella del dia, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, però admeten que el clima de les primàries es farà notar. Els espais que s’habilitaran per a la recollida d’avals en són un exemple.
El període per aconseguir signatures, que va començar dilluns i s’acaba dijous que ve, està servint als candidats per marcar perfil propi i fixar prioritats. Sense anar més lluny, Parlon va proposar ahir a Europa Press que en un termini de dos anys se celebri un referèndum a l’Estat sobre la reforma de la Constitució en sentit federal que defensa el PSC, argumentant que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya no pot esperar. Iceta, en canvi, rebutja posar una data a la votació perquè creu que seria enganyar els ciutadans. També en la qüestió nacional la candidata va oposar-se a incloure el pla B de la via canadenca a la ponència del congrés del PSC, tal com planteja el seu rival.
Retrets i “discurs de la por”
Pel que fa al perfil ideològic, l’encara líder socialista explicava a l’entrevista a l’ARA que sempre ha sigut “al mateix lloc”: “Sempre un socialdemòcrata”, va dir. Fonts de la seva candidatura afegeixen que aquestes primàries decideixen, precisament, si la socialdemocràcia a Catalunya es consolida o si “s’emmiralla en Podem”, en referència al gir a l’esquerra que defensa Parlon. Una afirmació que replica el dirigent pròxim a l’alcaldessa argumentant que el projecte de la candidata és “radicalment més d’esquerra” que el d’Iceta però també “realista”. “No aspirem a ser Podem”, sentencia.
En vista del debat viu que està generant la confrontació de dues propostes cada cop més diferenciables, Iceta va advertir ahir que les primàries poden obrir “petites ferides” al PSC, especialment entre membres d’agrupacions que han decidit donar suport a candidats diferents. “Fins ara l’experiència de les primàries no havia sigut positiva al partit [...]. És un mètode expeditiu per resoldre els conflictes”, assenyalen des de l’entorn del candidat, que va intentar fins a l’últim moment arribar a un acord amb Parlon perquè no calgúes votar. Un alcalde favorable a la candidata associa aquestes afirmacions a un “discurs de la por i la divisió” per mobilitzar els militants, i en qualsevol cas les diferents veus consultades neguen tota possibilitat de divisió insalvable, com la que fa dos anys va precipitar la dimissió de Pere Navarro i l’arribada d’Iceta.