Iceta: "No pots parlar de repressió quan tens centenars de milers de persones manifestant-se sense cap obstacle"
Cunillera diu que el govern espanyol no preveu enviar més policia a Catalunya arran de la sentència
BarcelonaMiquel Iceta ha criticat aquest divendres que es parli de repressió contra l'independentisme quan es poden celebrar amb normalitat manifestacions com la de la Diada. Sense referir-se a l'existència de presos polítics i d'exiliats –al PSC no els consideren com a tals–, el primer secretari dels socialistes catalans ha afirmat en una entrevista a Antena 3 que no es pot parlar de repressió quan "tens centenars de milers de persones al carrer manifestant-se sense cap obstacle". I encara ha ironitzat: "He vist el president de la Generalitat parlar de repressió des de la tribuna del Parlament".
Iceta, amb tot, ha tornat a insistir en la necessitat d'acatar la sentència del judici al Procés. "No hi pot haver cap altra posició que l'acatament de les sentències", ha remarcat, però ha admès, això sí, que tota sentència pot ser "opinable" i s'ha de poder recórrer. "Però l'acceptació [de la sentència] és una norma bàsica en democràcia". Per la seva banda, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha demanat una reacció tranquil·la al desenllaç del judici, ha recelat de la nova iniciativa Tsunami Democràtic: "D'un tsunami mai en surt res de bo; el nom que han triat no m'agrada". Cunillera, amb tot, ha afirmat que el govern espanyol no preveu enviar més efectius a Catalunya després de la sentència i que estan "tranquils".
Per la seva banda, Iceta ha demanat que després del judici els partits independentistes "no es lliguin les mans" perquè hi haurà un "espai per al diàleg" que cal "aprofitar". Diàleg, però, no vol dir aliances a escala estatal. Tot i els pactes municipals i supramunicipals que el PSC ha tancat recentment amb ERC –i també amb JxCat–, el líder socialista català ha deixat clar que veuria "impossible" en aquests moments un govern de coalició amb ERC a la Generalitat, encara que l'aritmètica ho permetés, tal com assenyalen algunes enquestes. "Implicaria que un dels dos o tots dos renunciïn al nucli de la seva proposta política; és impossible [...]. No m'imagino ERC renunciant a la independència ni a un referèndum per fer la independència", ha argumentat.
Un govern de coalició a posteriori
L'opció a la qual no ha tancat la porta Iceta, com ja va fer aquest dijous des de Madrid, és la d'un govern de coalició PSOE - Unides Podem després d'una eventual investidura de Pedro Sánchez. "El que correspon és fer la investidura, posar-se d'acord amb el programa i, a mesura que s'estableixi, plantejar per al futur un govern de coalició", ha dit, després que Pedro Sánchez hagi rebutjat la proposta de Pablo Iglesias d'una coalició de prova durant un any.
El primer secretari dels socialistes catalans ha deixat clar que ara no hi ha la "confiança" suficient perquè els dos partits comparteixin el govern espanyol, tot i que pel que fa a les divergències en la qüestió catalana brandades pel PSOE per negar un executiu amb Podem Iceta ha admès que el partit lila accepta que la posició del soci majoritari s'imposi. "Seríem capaços de trobar un camí", ha dit. Per contra, Iceta no veu que es donin les circumstàncies per a una una "gran coalició" amb el PP després de les més que probables noves eleccions.