Política27/05/2019

Iceta: "El PSC farà el que calgui perquè no hi hagi un govern independentista a Barcelona"

Els socialistes recorden als comuns que un govern en minoria "no ha sigut el millor" per a la ciutat

Marc Toro / Anna Mascaró

BarcelonaEl PSC surt reforçat de les eleccions municipals i, allà on no ha aconseguit majoria absoluta, està disposat a fer valdre els seus bons resultats per tenir un paper destacat en la configuració dels governs als pobles i ciutats. Així ho ha deixat clar aquest migdia el primer secretari del partit, Miquel Iceta, que s'ha referit especialment al cas de Barcelona, on Jaume Collboni va doblar resultats i va convertir el PSC en tercera força amb vuit regidors.

Cargando
No hay anuncios

En roda de premsa a la seu del carrer Pallars, Iceta ha volgut recordar que l'independentisme ha "reculat" a Barcelona i ha recomanat a ERC que "no corri" ni doni per feta l'alcaldia a la ciutat. El líder socialista, que no ha volgut donar per descartada cap hipòtesi en la formació del govern municipal –tampoc que Collboni pugui acabar sent l'alcalde– ha deixat clar que el PSC farà "el que calgui per al millor govern possible, i això és que no sigui independentista", ha afegit.

"S'ha d'escoltar la ciutadania amb tots els seus matisos. Seria molt estrany que en una ciutat on l'independentisme ha retrocedit i on no tenia alcaldia, ara la tingui", ha insistit, cridant a la "reflexió" de tots els grups amb representació al consistori. Deixant clar que ja hi havia hagut contactes amb la resta de forces, tot i que no han començat les negociacions formals, ha confirmat que parlarien amb tothom per saber la "predisposició" dels grups, i ha assegurat que en les possibles aliances es primarà "l'estabilitat i el caràcter progressista".

Cargando
No hay anuncios

Iceta no ha volgut apostar per cap opció en el terreny dels pactes, però tampoc ha tancat la porta a tornar-se a trobar amb els comuns. I aquí ha advertit: "Els companys de Barcelona en Comú estaran d'acord que un govern en minoria no ha sigut el millor per a la ciutat ni per a ells". En aquest sentit, no ha vetat Ada Colau com a eventual alcaldessa, reiterant que l'única línia vermella és amb l'independentisme.

"Hem tornat amb força a la primera plana política"

Pactes al marge, Iceta ha celebrat els resultats que aquest diumenge ha aconseguit el partit a tot el país assegurant que "el PSC ha retornat amb força a la primera plana de la política catalana". Després d'assenyalar que els socialistes s'han consolidat com a segona força a les municipals –per darrere d'ERC–, Iceta ha destacat que el partit ha crescut en nombre de vots, en percentatge i en nombre de regidors. El nombre de regidors socialistes, de fet, no creixia des del 2007. "Vam dir que faríem una travessia pel desert i l'hem feta, l'hem acabada i hem tornat", ha dit Iceta, que també ha posat en valor els 400.000 vots més obtinguts pel partit a les europees, on ha passat de tercera força a segona.

Cargando
No hay anuncios

Iceta ha aplaudit el creixement del partit al cinturó metropolità, on ha ampliat majories absolutes i n'ha recuperat d'altres, però no s'ha estat de lamentar la gran espina de la nit: la derrota del PSC a Terrassa. La candidatura de l'exalcalde socialista Jordi Ballart –que va deixar el partit després de l'aval del 155– va guanyar les eleccions posant fi 'de facto' a quaranta anys de governs socialistes a la ciutat. "A Terrassa hem patit un retrocés, però altres partits com els comuns han patit la desaparició", s'ha escudat Iceta. Sobre Badalona, on el PSC té la clau per donar l'alcaldia a Xavier García Albiol o Dolors Sabater, el primer secretari ha assegurat que el partit presentarà com a candidat a la investidura el seu candidat i actual alcalde, Àlex Pastor.

L'equip de Manuel Valls no descarta facilitar un govern de Colau

Manuel Valls no ha fet cap compareixença per valorar els resultats electorals a Barcelona (que el situen en quarta posició amb 6 regidors). Amb tot, diverses veus del partit no descarten la possibilitat de facilitar una alcaldia d'Ada Colau per evitar que governi l'independentisme amb Ernest Maragall (ERC). Sigui com sigui, l'equip encara no ha pres una decisió sobre la qüestió. "Estem valorant la millor opció per als barcelonins", apunta una veu de la plataforma.

Cargando
No hay anuncios

Valls es va limitar ahir a obrir la possibilitat de deixar l'Ajuntament en cas que Ciutadans faci algun pacte postelectoral amb Vox. Fonts del seu equip apunten que el candidat no "se n'aniria" del consistori, sinó que trencaria l'acord amb Cs i formaria un grup municipal propi. Amb tot, altres veus de la formació no descarten que acabi deixant el consistori.