Iceta valora incloure la Lliga Democràtica i Lliures a la llista amb Units per Avançar

El líder del PSC i Salvador Illa es reuneixen aquest divendres amb els tres partits

Els líders d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, i del PSC, Miquel Iceta.
Marc Toro / Anna Mascaró
29/10/2020
3 min

Barcelona"Vull estendre la mà a autonomistes i federalistes, a tots els reformistes catalans. Volem fer una coalició que reuneixi totes aquestes forces per fer canviar de rumb Catalunya". Aquestes van ser al desembre les paraules de Miquel Iceta al final del congrés del PSC, on va revalidar el lideratge del partit. Llavors no aclaria si la coalició havia de ser per concórrer a les eleccions o postelectoral, però gairebé un any després, i quan falten pocs mesos pels comicis –previstos per al 14 de febrer–, el líder socialista posa fil a l’agulla davant l'evident fragmentació i falta d'acord de les forces del centredreta catalanista. Segons va avançar La Vanguardia i ha confirmat l’ARA, Iceta i el secretari d’organització dels socialistes, el ministre Salvador Illa, es reuniran aquest divendres amb representants d’Units per Avançar, la Lliga Democràtica i Lliures per explorar possibles escenaris electorals.

Una de les possibilitats sobre la taula, segons diverses fonts consultades, seria incloure membres de la Lliga i Lliures, partits encapçalats per Àstrid Barrio –i l'ex Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch– i Antoni Fernández Teixidó, a la llista del PSC. Una candidatura que, com la del 21-D (2017), amb tota probabilitat tornarà a sumar Units, la formació de Ramon Espadaler. El partit sorgit de l'extinta Unió, de fet, va avalar dilluns a la nit en consell nacional reeditar l’Aliança pel Seny i pel Catalanisme que van tancar amb els socialistes fa tres anys. "No ens trobem encara en les primeres eleccions del post-Procés [...]. En conseqüència, el sentit de l’acord continua vigent", justificava aquest dilluns Espadaler, que opta per mantenir posicions després de constatar que l’acord que van explorar amb el Partit Nacionalista Català (PNC) de Marta Pascal era inviable.

Fonts de la direcció socialista donen per fet que l'acord amb Units continuarà a les pròximes eleccions, i expliquen que l'objectiu d'Iceta i Illa a la reunió amb la Lliga i Lliures és "escoltar". "Estem oberts a escoltar propostes i també al fet que s'incorporin a nosaltres", afirmen, deixant clar que l'eventual acord no seria en cap cas una coalició. Caldria veure, en aquest cas, si es repetiria la fórmula de l'acord per escrit amb Units –amb el qual es garantia, per exemple, el nom del partit a la denominació del grup parlamentari i el logotip als cartells electorals– o si, per contra, s'inclourien alguns membres dels dos partits del centredreta catalanista a la llista com si fossin independents. "En qualsevol cas, hauríem d'arribar a pacte de mínims", admeten les mateixes fonts. Amb els ex-Unió, per exemple, es va acordar la possibilitat de "votar de manera diferenciada" en relació a temes de "consciència personal" o "certs àmbits programàtics".

De la coalició al suport extern del PSC

Quina és, però, la posició de partida dels altres dos partits? Tant Lliures com la Lliga veuen amb un cert recel la possibilitat de sumar-se a un acord del PSC amb Units amb la inclusió de membres de les seves respectives formacions com a figures independents, tot i que no la descarten del tot. "L'analitzarem", afirmen fonts de Lliures, tot i que els de Fernández Teixidó preferirien visibilitzar la "unitat del catalanisme" amb una "aliança" o "coalició" a quatre bandes liderada pel PSC, el partit que –malgrat les diferències ideològiques– té més "força" per negociar, reconeixen.

Des de la Lliga, per contra, les fonts consultades reivindiquen una entesa a tres amb Units i Lliures –que deixaria fora els Convergents de Germà Gordó, esquitxat de nou per la trama del 3%– i que pogués obtenir un cert suport extern per part del PSC. "Defensem un projecte de centre liberal", argumenten aquestes veus. "És la primera opció. La segona és escoltar què proposa el PSC", conclouen. La trobada d'aquest divendres, amb tot, és un primer contacte del qual no es preveu cap acord en ferm.

stats