Iceta i Díaz acosten posicions per revisar la relació PSC-PSOE
Els dos dirigents socialistes es proposen superar unes "ferides" que són "profundes"
BarcelonaLa comissió que PSC i PSOE van acordar fa dues setmanes per revisar les relacions entre els dos partits encara no ha arrencat, però ahir la presidenta andalusa, Susana Díaz, i el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ja van fer passos importants per refer ponts entre els dos partits. Iceta i Díaz es van trobar a Sevilla per mirar d’acostar posicions. El dirigent del PSC intenta minimitzar l’impacte que va suposar haver trencat la disciplina de vot, mentre que l’andalusa, a qui tothom situa com a aspirant a dirigir el nou PSOE, vol encarar un dels principals fronts que té oberts el partit.
Iceta va constatar que la discrepància del PSC ha creat “un problema molt seriós” i “ferides molt profundes”, com va explicar a la sortida de la reunió, però també va assegurar que Díaz li va traslladar una “gran voluntat d’unir” i de “superar el desacord”. L’andalusa va explicar que té el desig de “treballar de bracet, buscant diàleg i entesa” amb el PSC. Com? “Tots dos hem estat d’acord que el que ha passat és prou important perquè revisem i avaluem la relació entre PSC i PSOE”, va afirmar Iceta.
Malgrat que la reunió va durar més de dues hores i mitja, el líder dels socialistes catalans va assegurar que no es va parlar de cap “proposta concreta” sobre la nova relació que han de tenir els dos partits. Confien que sigui la comissió bilateral qui posi fil a l’agulla.
A l’espera de saber com avança aquest òrgan, la trobada va servir per enterrar la destral de guerra entre socialistes andalusos i catalans. Fa només 11 dies, Díaz carregava contra el “greu xoc de legitimitats” que, segons ella, havia provocat el PSC trencant la disciplina de vot al Congrés, i així ho va traslladar ahir a Iceta. “M’ha dit que no li va agradar gens el fet que els socialistes catalans participéssim al debat del comitè federal i que després prenguéssim una decisió diferent. Aquí hi ha hagut retret”, va admetre el primer secretari, si bé va afegir: “Me’n vaig content de Sevilla”.
El líder del PSC ha evitat últimament el xoc amb la 'baronessa', conscient de les possibilitats que acabi liderant el socialisme espanyol. Malgrat el suport incondicional que el PSC havia mostrat a Pedro Sánchez abans de la seva dimissió, Iceta ha llançat un missatge molt clar en les últimes setmanes: el partit serà fidel al pròxim secretari general del PSOE, “sigui qui sigui”. Ahir va repetir-ho i també va subratllar que el seu partit no es posicionarà a favor de cap candidat a les pròximes primàries a Ferraz: “El PSC serà neutral sempre. Les primàries són per als militants, no perquè les executives intentin condicionar-les”.
Al llarg de la reunió, els dos dirigents també van parlar sobre l’encaix de Catalunya i Espanya –sense entrar en el terreny espinós del reconeixement o no de Catalunya com a nació, en què discrepen. “Hi ha una idea que ens uneix: que ningú com els socialistes està en condicions de proporcionar solucions”, va proclamar Iceta, reivindicant el projecte federal que els socialistes proposen al document de Granada.
La gestora aplaudeix la trobada
Hores abans de la reunió a Sevilla, el portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, havia dit que la trobada era de “gran importància” per al futur dels socialistes i d’Espanya. En una entrevista a Onda Cero, va voler destacar el “missatge molt potent” de “diàleg” i “entesa” d’Iceta i Díaz, així com la seva aposta per la “normalització” de relacions entre els socialistes. Per a Jiménez, els “llaços” entre el PSOE i el PSC són “els últims ponts que encara no han volat i no poden volar entre Catalunya i Espanya”. El dirigent andalús va recordar que tradicionalment el diàleg entre les “diferents ànimes” que configuren Andalusia i Catalunya sempre ha sigut “molt intens”, i que “quan li ha anat bé a aquest diàleg, li ha anat bé a Espanya”.
Iceta té la intenció de reunir-se amb diversos 'barons' del PSOE per acabar de restablir les relacions, en paral·lel a la feina de la comissió bilateral. Ja ha demanat cita a un dels més durs amb el PSC, l’extremeny Guillermo Fernández Vara, que ahir va explicar que estarà “encantat” de rebre’l.