Calvo reivindica el "diàleg" davant les crítiques dels 'barons' del PSOE: "En democràcia, s'ha de parlar"
Iceta es compromet a trobar la "millor solució acordada" al conflicte entre Catalunya i Espanya
BarcelonaLes negociacions amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez i el diàleg amb Catalunya tiraran endavant per més que no agradin a determinats 'barons' socialistes. "A qui li estranya que dialoguem? S'ho ha de fer mirar!", ha reblat aquest migdia la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo. En una intervenció al congrés del PSC, en la qual ha donat la benedicció del PSOE a la ratificació de Miquel Iceta com a primer secretari del partit català, ha deixat clar que "en democràcia estem obligats a parlar" i que "el contrari no és democràcia". "Aquesta és la gran habilitat dels socialistes catalans. No esperem menys de la resta d'Espanya i de la resta dels socialistes espanyols", ha sentenciat.
Les paraules de Calvo arriben després que en els últims dies presidents autonòmics socialistes com Javier Lambán (Aragó) o Emiliano García-Page (Castella-la Manxa) hagin aixecat la veu contra les converses amb els republicans i s'hagin enganxat amb Iceta per defensar l'entesa amb l'independentisme. Calvo, la màxima representant de la Moncloa al congrés del PSC –en absència de Pedro Sánchez–, ha deixat clar que per trobar una "solució raonable" per a Catalunya caldrà acordar amb "posicions antagòniques". Una solució, aixo sí, que s'ha de produir "en el marc dels paràmetres polítics i jurídics de la democràcia". Aquest divendres, de fet, Pedro Sánchez va tornar a reivindicar una solució per resoldre el conflicte amb Catalunya dins d'un marc de "seguretat jurídica", recuperant el terme que constava en la declaració de Pedralbes acordada pels governs català i espanyol ara fa un any.
El missatge de Calvo ha sigut de plena sintonia amb el que defensa el PSC, i ha quedat clar quan, ballant, cantant i després de revalidar el lideratge del partit, Iceta ha pujat a l'escenari del Palau de Congressos de Catalunya. El líder socialista ha refermat el seu objectiu de convertir-se en president de la Generalitat, una fita per a la qual se sent amb "força" i "il·lusió" –el creixement socialista a les urnes hi ajuda– i a la qual ja hi ha lligat un compromís: trobar el desllorigador del conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Em comprometo, com a president que espero ser, a trobar els mecanismes de diàleg negociació i pacte [...] per a la millor solució acordada", ha proclamat.
Iceta ha entonat el "no volem la independència", remarcant que la proposta socialista passa per "més i millor Catalunya", en la línia de l'"autogovern més sòlid" que ja va defensar divendres a l'inici del congrés. I, malgrat que ha demanat no "demonitzar" el projecte per un estat propi, ha volgut denunciar l'"engany de proposar solucions complexes o màgiques" i ha deixat clar que Catalunya no pot ser "patrimoni" d'una part de la població. En aquest sentit, ha demanat als "independentistes demòcrates" que lluitin de la mà dels socialistes contra els "intolerants" i "radicals" del moviment, els quals –ha dit– són esperonats pel president de la Generalitat, Quim Torra. "No acceptarem que els intolerants [...] imposin les seves idees per mètodes intimidatoris", ha dit.
"Els socialistes som gent de ponts i de construir, i de derruir barreres", ha coincidit Calvo, que s'ha encarregat de rebatre aquells que preferirien un acord amb Cs i el PP. "Les dretes, a qui tant els importa visualment i verbalment Espanya, no han mogut ni un sol dit per Espanya des de les eleccions d'abril", ha dit. "No han fet un sol esforç propi de partits democràtics [...] Ens han deixat en solitari amb la responsabilitat", ha sentenciat, i ha reivindicat l'"oportunitat extraordinària" dels socialistes a Catalunya i Espanya de "posar en valor la política". "Tenim un honor immens de ser nosaltres els que fem els passos que ens portin a una situació, raonable, possible, democràtica i legal que doni sortida a problemes que s'acumulen i que s'han acumulat a Catalunya", ha conclòs.