POLÍTICA

El jutge condemna a un any de presó Millet i Montull pel cas de l'hotel del Palau i absol l'excúpula d'urbanisme

Millet i Montull hauran de pagar una multa de 3,6 milions i 900.000 euros respectivament

Laura Díaz-roig
28/05/2014
3 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat a un any de presó Fèlix Millet i Jordi Montull per les irregularitats urbanístiques en el projecte d'un hotel del Palau de la Música que no es va arribar a construir, frenat per l'escàndol del desviament. La llavors cúpula d'urbanisme, formada per l'extinent d'alcalde de l'Ajuntament Ramon Garcia-Bragado, l'exgerent d'Urbanisme Ramon Massaguer i l'exdirector jurídic d'Urbanisme Enric Lambies, així com l'arquitecte Carles Díaz, tots ellsacusats , ha quedat absolta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Millet i Montull, condemnats per un delicte de tràfic d'influències i d'oferiment a realitzar tràfic d'influències, hauran de pagar una multa de 3,6 milions i 900.000 euros respectivament. Els dos exalts càrrecs de la institució han estat absolts del delicte continuat d'apropiació indeguda i de falsedat documental i prevaricació.

Les penes s'allunyen molt de les que demanava el fiscal, que sol·licitava per a Millet i Montull una pena de 10 anys i dos mesos de presó per delictes continuats de tràfic d'influències, apropiació indeguda, falsedat documental i prevaricació i per Garcia-Bragado i Massaguer una pena de quatre anys.

Segons l'alt tribunal, Millet i Montull aprofitant-se del seu prestigi i de les avantatges que els hi proporcionaven els seus càrrecs, van començar a posar-se en contacte "sense parar" amb les autoritats competents per la signatura dels convenis necessaris per al projecte. "Insistien i suggestionaven amb frases com 'estem preocupats per aquest tema', '...demanar-te urgència en aquest tema, però veiem que no trobem la persona que ens doni la solució'", aconseguint convèncer les autoritats competents per la signatura dels dos convenis.

L'Audiència no considera rellevant el fet que no s'expliqués la veritable titularitat 8...dels terrenys de l'hotel -que no eren del Palau sinó d'Olivia Hotels. "Aquesta falta de veritat resulta irrellevant (...) des d'un punt de vista de legalitat urbanística, donat que la legislació aplicable i en vigor en la data de la tramitació no exigia la especificació de la relació de propietaris", diu la sentència.

Garcia-Bragado, que ha anat a l'Audiència a recollir la sentència en mà, s'ha mostrat "molt feliç" pel resultat.

La sala ha acordat que s'obrin diligències contra el promotor d'Olivia Hotels Manuel Valderrama, davant els indicis que va mentir en el judici quan va negar que pagués a Millet i Montull una comissió perquè li facilitessin la tramitació del projecte hoteler.

Trencament de fèmur i cadira de rodes

El primer judici contra Millet i Montull es va celebrar entre finals de març i principis d'abril i també va seure al banc dels acusats la llavors cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament.

El judici es va haver d'ajornar 15 dies perquè Millet s'havia trencat el fèmur i hi havia dubtes sobre si l'expresident del Palau es podria presentar per declarar i estar present durant tota la vista. Finalment es va presentar a totes els sessions en cadira de rodes. Va negar haver pressionat o demanat tractes de favor a cap autoritat ni funcionari, així com haver sol·licitat diners per a l'adjudicació de l'hotel del Palau. "Vaig fer el que faria qualsevol president d'una institució", va assegurar durant la seva declaració, que va durar poc més de tres minuts.

Investigat per la titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona, Míriam de Rosa, aquest va ser l'únic cas que va portar Millet i Montull a la presó provisional durant 13 dies –el juliol del 2010–, perquè la jutge considerava que podien influir en alguns testimonis.

Segons el fiscal, Millet i Montull van idear el projecte de l'hotel per aconseguir "importants guanys econòmics". Van aprofitar les seves relacions personals amb autoritats i funcionaris per aconseguir que col·laboressin a requalificar uns terrenys adquirits, "firmant convenis, agilitzant tràmits o dictant resolucions".

Així, els imputats van firmar dos convenis el 2006 –entre el Palau i la conselleria d'Economia i entre el Palau, la Generalitat i l'Ajuntament–, sense els estudis previs i l'informe jurídic preceptiu. Paral·lelament, Millet i Montull van organitzar "una mena de concurs privat" i van cedir els drets de les finques a Olivia Hotels, una titularitat que es va ocultar per accelerar l'operació i mantenir-ne l'aparença d'interès públic.

stats