El Suprem cita Homs el 19 de setembre per declarar com a investigat pel 9-N
Compareixerà com a investigat per desobediència, prevaricació i malversació per haver organitzat la consulta independentista
BarcelonaEl Tribunal Suprem ha citat a declarar en qualitat d'investigat el diputat de Democràcia i Llibertat al Congrés i exconseller de Presidència Francesc Homs el 19 de setembre a les 11 h, en el marc de la investigació oberta per l'alt tribunal per la seva actuació a la consulta independentista del 9-N. En concret, Homs declararà davant del jutge de la sala 2 del Suprem, Andrés Palomo.
El Suprem ha remès la citació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè se la traslladi a l'exconseller, ja que segons el mateix tribunal Homs encara no s'ha personat a la causa. El Suprem va obrir al maig un procediment judicial contra Homs per la seva participació en el procés participatiu del 9-N, atesa la seva condició d'aforat com a diputat al Congrés. Paral·lelament, el TSJC es va quedar la resta de la causa, que afecta l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.
A Homs se l'acusa de presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabdals públics. Segons els fiscals, la clau és un informe que l'exconseller va enviar, suposadament, a una empresa contractista del 9-N, en què informava que les gestions per preparar la consulta no vulneraven la suspensió de la consulta, decretada pel Tribunal Constitucional. La carta va ser remesa al CTTI, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació de Catalunya, perquè l'empresa T-Systems, encarregada del sistema informàtic del 9-N, va demanar que s'aclarís si la seva feina quedava afectada per la suspensió de la consulta del 9-N.
Al febrer la fiscalia va demanar investigar Homs, i el TSJC hi va accedir, a l'espera del que digués el Suprem. Homs va acudir voluntàriament el passat 7 de març a declarar al TSJC. És una possibilitat emparada per la llei, i Homs va acusar la fiscalia de tenir intencionalitats "polítiques" i va assegurar que sempre va actuar legalment. Després de la declaració, el magistrat del TSJC instructor de la causa del 9-N, Joan Manuel Abril, va acordar remetre tota la investigació al Suprem, ja que segons ell no es podia dividir. En canvi, la fiscalia preferia que se separés la causa, tal com va acabar decidint el Suprem.
Mentrestant, la instrucció de la causa contra Mas, Ortega i Rigau ja està tancada i el jutge va concloure que cal jutjar-los pels delictes de desobediència i prevaricació administrativa. Els advocats defensors dels tres investigats han tornat a presentar al TSJC tres sol·licituds per arxivar el cas, ja que consideren que durant la instrucció s'ha demostrat que cap dels tres va cometre cap delicte.