Política18/08/2015

Homs “no es fia” de la reforma constitucional que ara defensa el PP

CDC avisa que només acceptaria debatre un canvi que inclogués l’autodeterminació

Laia Vicens
i Laia Vicens

Prada (el Conflent)Cop de porta del Govern a la reforma constitucional que el president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, va insinuar fa dues setmanes, en plena precampanya per al 27-S. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va admetre ahir que “no es fia” d’un canvi de la Constitució pilotat pel PP i va avisar que CDC -i un eventual govern sobiranista- no considerarà “cap proposta” si la reforma no inclou el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Es tracta, però, d’una condició inassumible tant per al PP com per al PSOE, de manera que el Govern dilapida així qualsevol expectativa de negociar un canvi a la carta magna.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quins són els seus arguments? Durant la conferència inaugural de la 47a edició de la Universitat Catalana d’Estiu, que se celebra aquesta setmana a Prada (el Conflent) amb la vista centrada en el 27-S, Homs va demanar “tenir memòria” per entomar les ofertes de l’Estat. Els greuges de Madrid contra Catalunya són, segons el seu parer, el millor al·legat. Així, va recordar la retallada de l’Estatut pel Tribunal Constitucional -que va definir com “el braç armat del govern espanyol”- i la reforma exprés de la Constitució pactada pel PP i PSOE per limitar el sostre de dèficit. Amb la proposta encara inconcreta d’un canvi a la Constitució -un debat que ja ha rebut les crítiques d’alguns dirigents del PP-, Homs va recordar que Catalunya “ha après quatre lliçons”. La primera, va indicar, és “no refiar-se de les paraules” dels dirigents espanyols. La segona, “no considerar cap proposta que no incorpori la llibertat i la democràcia”. En la seva opinió, això significa que “no és possible concebre Catalunya si no és dins d’un marc del reconeixement del seu dret a l’autodeterminació”.

Cargando
No hay anuncios

En aquest punt, Homs va fer una crida a “anar junts i units” per defensar els interessos catalans davant les ofertes de l’Estat. “Si ens dividim i ens despistem, imposaran sense problemes les seves condicions”, va defensar. Per acabar, el conseller de la Presidència va afirmar que sense els “instruments d’autogovern”, Catalunya no podrà defensar els seus interessos.

Compara Espanya amb la RDA

Cargando
No hay anuncios

Les picabaralles del Govern amb l’Estat van centrar bona part del seu discurs. Per exemple, va retreure les querelles contra Artur Mas, la consellera Irene Rigau i l’exvicepresidenta Joana Ortega arran del 9-N, uns fets pels quals Homs va titllar l’Estat de “república bananera”. En aquesta línia, el conseller va afirmar que a Espanya “hi ha llibertat i democràcia formalment, però no es poden exercir plenament”. Una situació, va dir, que també passava a l’antiga República Democràtica d’Alemanya (RDA), sota òrbita soviètica. “També es deia democràtica, però quan va caure el Mur de Berlín es va veure que la democràcia i la llibertat de debò eren una altra cosa”, va concloure.

Qui tampoc va aplaudir la proposta del PP va ser Ciutadans. El dirigent Carlos Carrizosa va qualificar de “sorprenent” i d’“ocurrència d’última hora” el gest popular. Segons C’s, el PP “només té al cap la convocatòria electoral” i té una voluntat “reformista nul·la”.

Cargando
No hay anuncios

ERC demana tenir “les eines d’un estat”

El president d’ERC i número 5 a Junts pel Sí, Oriol Junqueras, va afirmar ahir a la SER que “és impossible fer una política d’esquerres si no tens les eines d’un estat”. Per això, tot i admetre que els integrants de la llista de CDC, ERC i les entitats tenen “projectes diferents sobre la gestió econòmica i social”, el líder dels republicans va reivindicar que el seu objectiu és dotar-se “de la millor caixa d’eines possible, un estat”. Igualment, va defensar que, per aconseguir la majoria independentista necessària, cal vincular-la a fer possibles unes polítiques socials potents.