Homs dóna per perduda la batalla judicial del 9-N: "La nostra defensa serà política"

L'exconseller de la Presidència ha estat acompanyat per una nodrida representació de polítics independentistes. Artur Mas defensa el 9-N com un acte "democràtic i pacífic" i demana "escoltar la gent"

Homs arriba al Suprem acompanyat de Mas, Munté, Rigau, Trias i altres personalitats
Dani Sanchez Ugart
19/09/2016
5 min

MadridL'exconseller de la Presidència i actual líder de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha declarat aquest dilluns al Tribunal Suprem com a investigat per la consulta del 9-N, i ho ha fet durant dues hores, de les 11 del matí a la una del migdia. Hi ha arribat envoltat per l'expresident de la Generalitat Artur Mas i una nodrida representació de polítics independentistes, com diversos consellers del Govern, la direcció del Partit Demòcrata Català i del grup parlamentari de Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sortida de la declaració, Homs ha afirmat que ha explicat al jutge que el govern seguia "el mandat del Parlament i el marc legal", que els "obligava a facilitar la participació". "Ho fèiem conscients que actuàvem segons el marc legal", ha reiterat. També ha considerat que el Tribunal Constitucional ha actuat de manera "arbitrària i seguidista dels interessos del PP". També ha posat d'exemple les gravacions del ministre Jorge Fernández Díaz per demostrar aquest seguidisme, i ha acusat la Fiscalia de ser "el braç armat del PP".

Per això, ha asseverat que té la sensació que "la sentència ja està dictada", perquè aquest procés és "polític i no jurídic", i ha avançat que tot i que donaran arguments jurídics la defensa que faran serà política. "Imagino que la sentència serà condemnatòria", ha anticipat.

Segons el seu relat, la decisió de l'executiu defensava drets fonamentals com el de llibertat d'expressió. Homs i el jutge han tingut una "controvèrsia", ha dit, perquè "m'intentava fer dir una cosa que jo no havia dit", a propòsit de la seva defensa del marc del legal que, entén, legitimava el Govern a fer la consulta traduint el mandat del Parlament. El jutge intentava posar com a prova de la desobediència la roda de premsa convocada al Palau Italià de Fira de Barcelona, ha relatat el diputat, que ha defensat que es va fer allà i no a la Generalitat per una "qüestió d'espai".

Homs ha denunciat un defecte de forma en la cèdula de citació a declarar, on l'amenaçaven de detenir-lo si no es presentava a la citació, malgrat la seva condició d'aforat, que el protegeix de les detencions, si no és per "un delicte flagrant".

La comitiva que ha acompanyat Homs estava formada per una cinquantena de persones. Hi havia també la vicepresidenta de l'executiu, Neus Munté; els coordinadors del PDC, Marta Pascal i David Bonvehí; el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries; l'exconsellera Irene Rigau; el conseller de Cultura, Santi Vila; la consellera de Governació, Meritxell Borrás, i el president de JxSí, Jordi Turull, a més del vicepresident del Parlament, Lluís Corominas i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

Tots ells han recorregut el quilòmetre que separa la delegació de la Generalitat a Madrid i la seu de l'alt tribunal a peu, en un passeig que ha transcorregut per la Castellana de Madrid, sense incidents més enllà de l'acompanyament d'un 'espontani', abillat amb una barretina i portant un cartell en què es podia llegir "Mals governs divideixen els pobles: Rajoy i Mas, pèssims".

Alguns dels membres de la comitiva han expressat el seu suport públic al diputat català:

Artur Mas

"El 9-N va ser democràtic i pacífic"

En arribar, Artur Mas ha qualificat d'"insòlit i impropi" el fet que Homs hagi de comparèixer al Suprem, i ha defensat que el 9-N va ser un acte "democràtic i pacífic". "En lloc de ser dialogat, que seria el més normal, ens hem trobat encausats per escoltar la gent", ha dit, i ha afegit que "no està en joc la independència, sinó la democràcia mateixa". "Si escoltar la gent és un delicte tenim un problema", ha sentenciat Mas.

Neus Munté

"Les urnes no són mai el problema"

La vicepresidenta Neus Munté ha manifestat tot el seu suport a Homs i ha interpel·lat "a tots els demòcrates" a defensar el 9-N i rebutjar la judicialització de la consulta. "Les urnes no són mai el problema, són la solució", ha insistit.

Joan Tardà

"Qui es retrata és la democràcia espanyola"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, també ha expressat el seu suport a Homs. "L'Estat ha optat per la repressió i la violència judicial. Això deixa en molt mal lloc la democràcia 'low cost'", ha afirmat. Tardà ha dit que l'Estat és "estúpid" per no entendre que la "la veu del poble és el que val" i ha qualificat la declaració d'Homs d'avui com de "patiment innecessari". "Aquí qui es retrata és la democràcia espanyola", ha afirmat, i ha conclòs: "Nosaltres, ferms".

Entitats independentistes

"L'única sentència que acceptem és la dels ciutadans"

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha afirmat que "l'única sentència que acceptem és la dels ciutadans" i, com Munté, ha assegurat que les urnes no poden ser objecte de delicte. Per la seva banda, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha dit que cal enviar un "missatge nítid" al govern espanyol que "els conflictes es negocien posant les urnes" i ha tornat a emplaçar el govern del PP a "seure a negociar". La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha demanat uns "nivells democràtics més alts" per part de l'Estat.

Aitor Esteban

"Les vies judicials no solucionaran el problema de fons"

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha assegurat que "consultar el poble mai pot ser delicte" i ha dit que "el diàleg tampoc hauria de ser perseguit". "Les vies judicials poden imposar sentències, però no solucionaran el problema de fons", ha advertit.

Marcelo Expósito

"El conflicte necessita ser resolt per vies estrictament polítiques"

El diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito ha qualificat d'"absurd" que un representant polític hagi de declarar per haver posat les urnes. "El conflicte és general, d'una crisi de règim", ha advertit, i també ha avisat, com Esteban, que "necessita ser resolt per vies estrictament polítiques".

Carles Puigdemont

"És el dia de la vergonya"

Des de València, on ha participat en una cimera amb el president valencià, Ximo Puig, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha titllat el dia d'avui de "dia de la vergonya" perquè al seu parer és "inacceptable" que un "responsable polític hagi de declarar per una demanda penal per haver permès que la gent expressi la seva opinió a través d'urnes".

A més, ha afirmat que és "un escàndol" que mentre es judicialitza el procés es destinen diners públics "a finançar la guerra bruta per empastifar l'independentisme català" i el ministre de l'Interior "ni tan sols doni explicacions".

Si finalment la justícia espanyola condemna Homs (i Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega), Puigdemont ha dit que "tots ens sentirem condemnats". "Les conseqüències van molt més enllà de la simple queixa: és evident que la reacció no només podrà ser una nota de premsa", ha advertit.

Xavier Garcia Albiol

"Homs és un irresponsable"

El coordinador general del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha acusat el Partit Demòcrata Català (PDC) de representar un nou episodi de "política espectacle" amb la declaració de Francesc Homs al Tribunal Suprem. "No és la primera vegada que un dirigent de Convergència arriba als jutjats en processó com si fos un acte religiós i on tots van seguint el líder espiritual", ha assenyalat Albiol després d'ensenyar una fotografia de l'arribada d'Oriol Pujol als jutjats per declarar pel cas de les ITV l'any 2013.

Albiol ha qualificat l'arribada d'Homs al Suprem acompanyat de la plana major del PDC "d'un nou xou" i ha afegit que "quan no tenen arguments, es dediquen a muntar espectacles, és l'únic fil que tenen per continuar connectats a una societat catalana que cada cop els dóna més l'esquena".

El líder dels populars a Catalunya ha dit a Homs que "es deixi de victimisme" i que si compareix davant el Suprem "és perquè ha estat un irresponsable i avui en comença a pagar les conseqüències", i ha fet extensiva aquesta crítica a tot el món independentista.

El coordinador general del PPC ha tornat a obrir la porta a la "CDC de fa 10 anys", perquè diu que amb l'actual PDC "no es pot parlar ni acordar" ni tampoc es poden asseure "en una mateixa taula amb PSC, ni amb C's, ni amb el PPC", ha explicat Albiol. I ha afegit: "Només ho poden fer amb els radicals de la CUP, els de la gasolina i els mistos".

stats