Puigdemont diu que l'Estat està disposat "a tot" per impedir el referèndum i a "venjar-se" si el procés fracassa
L'expresident Mas demana "solidaritat" a Europa i que estigui al costat dels que defensen la "democràcia"
BarcelonaEl Partit Demòcrata ha reunit aquest dissabte al matí centenars de persones al Teatre Nacional de Catalunya per donar suport als condemnats per la consulta del 9 de novembre i donar el tret de sortida a la campanya del 'sí' al referèndum. Amb la presència de la plana major del PDECat, els consellers del Govern i el president, Carles Puigdemont, l'excap de l'executiu Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau han estat ovacionats per les bases convergents.
L'endemà de l'anunci de la fiscalia d'investigar el Govern per si està preparant el referèndum, el president Puigdemont ha fet un clar advertiment: "L'estat espanyol està disposat a fer-ho tot per impedir que els catalans votin". Fins i tot, ha afegit, saltar-se la llei. "Estan disposats a tot sense límits, molt més enllà del que diu la Constitució, si cal la vulneraran", ha afirmat davant els condemnats pel 9-N, i ha afegit que faran el que és "confessable i inconfessable" per evitar el referèndum.
Al que no està disposada la Moncloa, però, és al "diàleg". "No volen seure a la taula sense cap més força que el diàleg i la paraula", ha dit, i ha recordat que en altres llocs del món, com a Escòcia, els ciutadans ja han decidit sobre la independència en un referèndum.
En aquest punt, Puigdemont ha assegurat que hi ha una diferència més entre Espanya i el Regne Unit. Allà, segons el president, els escocesos que van optar pel 'no' sabien el que els esperava; a l'estat espanyol, en canvi, si el procés fracassa hi haurà "venjança" del govern espanyol.
"Si no ens en sortim es venjaran amb el nostre model educatiu. Es venjaran amb el nostre model econòmic i amb el nostre model de convivència que fa segles que construïm", ha avisat. Encara que, ha afegit, "perjudiquin" aquells que són partidaris de quedar-se a Espanya.
Puigdemont ha acabat la seva intervenció demanant "mentalitat d'estat" i deixar de banda el "politiqueig" per afrontar els pròxims mesos.
Mas demana "solidaritat" a Europa per defensar el referèndum
Qui ha centrat l'atenció aquest dissabte, però, ha estat l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Ovacionat pel públic i en un discurs abrandat, ha assegurat que amb el 9-N es va demostrar que els catalans "han deixat de ser súbdits de l'estat espanyol per ser ciutadans de Catalunya".Per a l'expresident, el procés participatiu va ser una experiència de "cooperació ciutadana", lluny de la "lluita de classes absurda" –enviant un dard a l'esquerra–, per aconseguir un "objectiu clar" que era votar. "El món en va prendre nota, ens varen conèixer", ha assegurat, i ha afegit que la ciutadania "va guanyar el pols desafiant les pors i els temors".
L'expresident ha afirmat que el procés participatiu va situar Catalunya com un "actor" a l'escena internacional. I, aprofitant la trobada dels líders europeus de Roma, Mas ha reclamat a Europa "solidaritat" amb els que defensen la "democràcia", en al·lusió al previsible xoc que hi haurà amb l'Estat en els pròxims mesos per poder celebrar el referèndum sobre la independència.
També s'ha referit a la visita del president espanyol, Mariano Rajoy, a Catalunya i a l'anunci que farà la setmana que ve sobre noves inversions a Catalunya. "No compliran absolutament res", ha sentenciat, i ha enumerat un seguit d'incompliments en matèria d'infraestructures amb la presència de l'actual conseller de Territori, Josep Rull, i l'exresponsable d'aquesta àrea Santi Vila. En aquest sentit, ha assegurat que el sentit del 9-N també va ser no haver d'estar "pendent d'un govern espanyol" amb voluntat d'"ensarronar".
Homs, amb el "cap ben alt"
Sota el lema "Diguem 'sí' a la llibertat", el primer a prendre la paraula ha estat l'exconseller de la Presidència i actual diputat del PDECat al Congrés, Francesc Homs, que ha manifestat que dimarts que ve anirà a la cambra espanyola amb el "cap ben alt", malgrat que estigui inhabilitat pel Tribunal Suprem per desobediència.
"No demanaré perdó, perquè no hem de demanar perdó per voler votar i voler decidir el nostre futur", ha assegurat Homs enmig d'aplaudiments.
A parer seu, la condemna del Tribunal Suprem no ha estat per l'incompliment de les sentències del Tribunal Constitucional, ja que ha assegurat que si fos així Mariano Rajoy se n'hauria "d'anar a casa", sinó que als responsables del 9-N els han condemnat per les seves "idees".
"[El 9-N] ha estat l'acte més potent i més sòlid que el poble de Catalunya s'ha demostrat a si mateix i al món", ha sentenciat, i ha afegit que sense el 9-N no hi hauria hagut Junts pel Sí, tampoc el 27-S ni un govern independentista presidit per Puigdemont. "Sense el 9-N no estaríem a punt de fer el referèndum", ha conclòs. "El 9-N és un mèrit dels patriotes", ha assegurat, a més d'afirmar que Madrid "no el podrà esborrar".
Ortega assegura que Unió "no va saber llegir la realitat nacional"
Després d'Homs, ha pres la paraula l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. Ha afirmat que la causa catalana té la "raó històrica" i que a més està avalada "democràticament" per la ciutadania. També ha enviat un missatge a Madrid: "No estem davant un problema, estem davant una realitat".
Qui més s'ha emocionat, però, en pujar a l'escenari ha estat l'exvicepresidenta Joana Ortega, just l'endemà de la desaparició d'Unió pel deute. "Tinc una barreja de sentiments molt contradictoris: un profund agraïment [al PDECat] i un sentiment de tristor i buidor", ha assegurat Ortega, que fins i tot ha parat el seu discurs per l'emoció. Tanmateix, Ortega, no s'ha estalviat la crítica al paper dels democristians en els últims anys: "Segurament Unió no va saber llegir la realitat catalana en clau nacional. Tot i això, el seu ideari segueix viu i segueix vigent".
Després d'adreçar aquestes paraules a Unió, Ortega ha fet una defensa aferrissada del que va ser el 9-N i ha implorat un país en què "escoltar els ciutadans no sigui un delicte" i que "ningú li robi els somnis". "Somio en un país on el respecte i la llibertat sigui la norma i que qui vulgui defensar les seves idees no acabi al tribunal penal", ha conclòs.
Pascal, en clau de referèndum
A l'acte també hi ha intervingut l'actual coordinadora del PDECat, Marta Pascal, amb un discurs en clau de campanya del referèndum. Ha assegurat que és l'hora de convèncer els indecisos i "inundar de 'sí'" les urnes que hi haurà aquest 2017. "Vam fer el 9-N i farem el referèndum", ha dit.
També ha parlat en clau de partit. Pascal ha situat el Partit Demòcrata com l'"hereu" dels "constructors de la nació", entre els quals ha situat Carrasco i Formiguera, Prat de la Riba i Jordi Pujol. Però també l'ha presentat com una cosa nova destinada a ser una formació per al nou estat.