POLÍTICA

Els impulsors del 12-O antisobiranista: "Serem molts o molts més, però si som pocs no serà un fracàs"

El moviment espanyolista aixoplugat sota la plataforma De España y catalanes vol evitar que partits ultres com Falange o la Plataforma per Catalunya "instrumentalitzin" una convocatòria que té el suport del PP i C's

Els impulsors de la festa antisobiranista del12-O, en la presentació de l'acte / PERE VIRGILI
M.colomer
10/10/2012
2 min

BarcelonaJust un mes després de la manifestació independentista monumental de l'Onze de Setembre que ha sacsejat l'escenari polític del país és el torn, el 12 d'octubre, dels unionistes, aplegats sota la plataforma De España y catalanes, que han convocat una concentració unitària a la plaça de Catalunya de Barcelona. Els sectors espanyolistes han incidit les últimes setmanes en la lectura que malgrat que l'11-S van sortir al carrer un milió i mig de persones la majoria de catalans no va ser-hi. És precisament això el que porta inevitablement a les comparacions. Ha arribat l'hora de mesurar forces.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per si de cas, els impulsors de la concentració antiindependentista del Dia de la Hispanitat a Barcelona ja ho han deixat clar: "Serem molts o molts més, però si som pocs no serà un fracàs". Ho deia aquest dimecres en roda de premsa Manel Parra, un dels portaveus de la plataforma espanyolista, que afegia que la lectura que els que no hi vagin vol dir que no estan d'acord amb ells era vàlida l'11-S, però no el 12-O: "No es pot comparar". Si l'Onze de Setembre arribaven a Barcelona més de 1.000 autocars, la plataforma De España y catalanes en té confirmats 30, alguns vinguts de fora de Catalunya.

Intent de neutralitzar els ultres

Però el cert és que si una cosa preocupa els organitzadors de la concentració unionista –que va proposar un jove de Mataró, Xavier Reyes, en una pàgina de Facebook creada com a reacció a la Diada– és que els ultres de la Falange Española i de la Plataforma per Catalunya no la "instrumentalitzin" políticament i la converteixin en una exhibició de símbols feixistes i predemocràtics, com fan habitualment el Dia de la Hispanitat a Montjuïc. Per això, Manel Parra ha insistit que l'acte de la Hispanitat a Barcelona vol ser "convivencial", per expressar que són "espanyols i catalans" i que volen seguir formant part d'Espanya bàsicament per una qüestió "sentimental". El PP i C's s'han adherit als actes de la plataforma De España y catalanes, que es defineix com una organització "transversal" que vol reivindicar el que "semblava que havia de ser obvi, però s'ha vist que no ho és: que som espanyols i catalans".

I davant el referèndum d'autodeterminació que volen que es faci la majoria de catalans, Parra s'ha limitat a respondre que no volen entrar en el debat sobre el dret a decidir. Però davant la insistència dels periodistes, ha defensat que la Constitució espanyola té mecanismes per ser reformada, i que qualsevol iniciativa s'ha de plantejar dins els límits jurídics de la legalitat vigent: "La plataforma defensa la via legal i democràtica i els camins que ofereix la Constitució per ser modificada".

stats