El 74,3% dels catalans donen suport a una Hisenda pròpia que recapti tots els impostos
Quatre de cada deu votants del PP i la meitat dels electors del PSC i C's també veuen bé edificar aquesta estructura d'estat, segons una enquesta del CEO
BarcelonaL'edificació de la Hisenda pròpia suma un suport quasi unànime entre els catalans. Així es desprèn d'una nova enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) a la qual ha tingut accés l'ARA i que reflecteix que un 74,3% dels ciutadans veu "adequat" que "Catalunya disposi d'una Hisenda pròpia amb competència per a la gestió, inspecció i recaptació de la totalitat dels impostos satisfets a Catalunya". Per contra, només un 15,8% ho veu inadequat, mentre que la resta no ho sap o no contesta. A més, el suport és molt transversal, atès que quatre de cada deu votants del PP també ho veu amb bons ulls i s'hi oposa un 56,9%. De la mateixa manera, un 48,7% dels electors de C's ho veu adequat i s'hi oposa només el 44,4%. La Hisenda pròpia rep el grau de suport més elevat entre el votant d'ERC –un 97,9%–, seguit del de la CUP –91,5%–, CiU –91%– i ICV-EUiA –81,5%–. Pel que fa al PSC, un 48,5% ho veu adequat i un 34,6% inadequat.
Per altra banda, la mateixa enquesta apunta que els catalans tenen una sensació generalitzada que "les polítiques de l'Estat tenen un caràcter recentralitzador". Subscriuen aquesta afirmació un 62,7% de les persones que han participat en el sondeig, i la rebutgen només el 16,5%. El 20,8% restant no ho sap o no contesta. En aquest cas, a més, fins i tot el 68,3% dels votants del PP considera que el govern presidit per Mariano Rajoy és recentralitzador –un percentatge per sobre de la mitjana– i no ho creu només el 19,9%. L'únic partit que rebutja aquesta idea és C's, però per un estret marge (el 38,6% sí que la subscriu i el 42,4% no). A l'extrem oposat, detecten el caràcter recentralitzador el 86,1% dels votants de la CUP, el 82,8% dels d'ERC, el 71,4% dels de CiU, el 67,1% dels d'ICV-EUiA (per sota del PP) i el 53,8% dels del PSC.
La mateixa enquesta del CEO pregunta sobre moltes altres matèries, tot i que no directament sobre intenció de vot o sobre el posicionament davant el futur polític de Catalunya. Assenyala, per exemple, que el 69,8% dels enquestats rebutja finançar noves infraestructures a través de peatges, un 79,8% vol que s'impulsin nous serveis de Rodalies a les principals aglomeracions urbanes, la immensa majoria prefereix millorar o mantenir les noves infraestructures i sols un 9,5% demana invertir en noves, o que un 59,4% reconeix haver reduït la seva despesa cultural.
L'enquesta s'ha elaborat a partir de 1.600 enquestes que es van realitzar entre el 17 de novembre i l'11 de desembre de 2014.